CEDO a hotarat ca este legala monitorizarea de catre anagajator a traficului de internet a propriilor salariati!
Raspuns oferit de Colectiv Portal Codul MunciiAstfel, conform comunicatului de presa accesibil la urmatoarea adresa de internet: http://bn24.ro/wp-content/uploads/2016/01/Judgment-Barbulescu-v.-Romania-monitoring-of-an-employees-use-of-the-Internet-and-his-resulting-dismissal.pdf CEDO a hotarat ca este legal ca un angajator sa supravegheze conversatiile purtate pe internet de catre proprii salariati, daca aceasta se realizeaza in timpul orelor de program.
In speta care a facut obiectul sesizarii si debaterii Curtii Europene, salariatul Barbulescu fusese concediat in anul 2007 pentru ca in timpul orelor de program ar fi utilizat internetul in scop personal, stand mai mult timp pe chat. Salariatul concediat s-a simtit lezat de aceasta decizie si a contestat-o la CEDO, dupa respingerea pretentiilor de catre instantele de judecata din Romania, solicitand daune si motivand ca prin supravegherea realizata de catre anagajtor, salariatului i s-ar fi incalcat dreptul la viata privata si la intimitate.
CEDO a hotarat insa ca angajatorul este cel care a procedat corect motivandu-si decizia pe argumentul ca salariatul a folosit mesageria electronica nu doar in scop profesional, ci si pentru a comunica cu rudele sale, impotriva regulamentului intern al companiei. De altfel, angajatorul a sustinut ca a accesat contul de mesagerie electronica al reclamantului, fostul sau salariat, de teama ca ar contine comunicatiile cu clientii.
Pentru aceste argumente, majoritatea judecatorilor CEDO a hotarat ca un angajator nu comite niciun abuz verificand daca salariatii sai isi indeplinesc atributiile profesionale in timpul programului de lucru. A existat si o opinie separata, cea a judecatorului portughez, Paulo Pinto de Albuquerque.
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!