CIM pe durata determinata. Numar maxim de contracte
Raspuns oferit de Rodica Mantescu
Specialist in legislatia munciiIntrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: avem un angajat care a avut un contract pe durara determinata de 1 an, care ulterior s-a prelungit de doua ori pe inca 1 an. In acest moment acel contract a ajuns la limita de 36 de luni. Se poate sa incheiem un alt contract de munca cu angajatul pe perioada deteriminata imediat dupa incetarea primului contract? Sau avand in vedere ca primul contract a avut 36 de luni nu se poate. Va rog sa imi spuneti daca putem sa mai face un nou cim pe perioada determinata conf. art. 82 (5) din Codul muncii: Contractele individuale de munca pe durata determinata incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata sunt considerate contracte succesive si nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare. Multumesc frumos!
• Tip societate: S.A.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
Raspuns: Potrivit art. 84 alin. (1) din Codul muncii, republicat, contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni.
Art. 82 alin. (4) din acelasi cod prevede ca intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata, iar conform alin. (5) din acelasi articol, contractele individuale de munca pe durata determinata incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata sunt considerate contracte succesive si nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare.
Rezulta ca primul contract poate fi stabilit pe o durata de 36 de luni, iar urmatoarele doua contracte, incheiate succesiv, pe o durata de cate maximum 12 luni fiecare.
In consecinta, daca at avut incheiat cu salariatul un singur contract cu durata de 36 de luni, se mai pot incheia 2 contracte fiecare cu o durata maxima de 12 luni fiecare.
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!
Intrebari similare din categoria Modificare Contract individual de munca
Intrebare: Unul dintre salariatii societatii a fost promovat pe un post vacant in luna septembrie 2023. Postul acestuia a fost ocupat in mai 2024 de o alta persoana cu care s-a incheiat un contract individual de munca pe perioada determinata (mai 2024 -decembrie 2024) . Mentionez ca la momentul incheierii CIM pe perioada determinata nu s-a luat in calcul vreunul din cazurile prevazute la art. 83 C.Muncii. ...
Intrebare: Avem angajati non UE, din Asia, care au contract de munca pe perioada nedeterminata si lucreaza de aprox. 2 ani pe functia de muncitor necalificat. Dorim sa le modificam functia si sa le oferim o functie superioara si un alt salariu, am si obtinut avize de munca de la IGI in acest scop cu noua functie si noul COR. Dorim sa stim care sunt pasii urmatori, e suficient sa facem un act aditional la ...
Intrebare: Avem o salariata cu norma de 4 ore / zi care a fost mai multe luni in concediu medical, iar din luna octombrie va reveni la lucru si ii va fi modificata durata muncii la norma intreaga de 8 ore/zi. In luna octombrie va mai aduce un concediu medical in continuare pt perioada 01-04 octombrie. Intrebarea este: putem sa ii facem modificarea de durata a muncii incepand cu 1 octombrie, tinand cont ca ...
Intrebare: Se poate introduce in cuprinsul contractului individual de munca mentiunea ca salariatul va primi pe langa salariul negociat bonusuri din contracte incheiate cu clienti noi?
Intrebare: In cazul constatarii unei erori in ceea ce priveste functia stabilita intr-un contract individual de munca, care sunt pasii de urmat si ce ce document trebuie intocmit pentru a reflecta corectia functiei respective?
Intrebare: Este permisa utilizarea semnaturii electronice simple (docusign) la semnarea documentelor referitoare la incheierea, modificarea sau incetarea contractului individual de munca?