Concediu medical. Restituirea sumelor incasate necuvenit
Raspuns oferit de Colectiv Portal Codul Muncii
Intrebare: Va rog sa ne ajutati in rezolvarea urmatoarei situatii:
In data de 25.03.2015, o angajata a societatii noastre a suferit un accident in urma caruia a beneficiat de o perioada lunga de concediu medical. La data accidentului, contractul doamnei era suspendat, urmand ca la 01.04.2015 sa revina din concediu de crestere si ingrijire copil. La data respectiva, contractul a fost activat si doamna a fost platita in baza certificatelor de concediu medical de la data de 01.04.2015 pana la data de 29.12.2015. In fiecare luna, societatea a depus formularele de concediu medical la CNAS iar acum am fost informati ca lunile iunie 2015, iulie 2015 si august 2015 nu vor fi decontate deoarece nu au avizul medicului expert. Am mers la comisia de expertiza medicala sector 3, doamna are domiciliul in sectorul 3, iar de acolo ni s-a spus ca exista o decizie de aprobare doar pentru 30 de zile din luna iulie 2015 si ca viza trebuie pusa de medicul prescriptor, adica medicul ortoped din spitalul Pantelimon.
Doamna a incetat activitatea la 01.02.2016 si nu vrea sa colaboreze in rezolvarea acestei problema iar in urma discutiilor telefonice ne-a informat ca medicul prescriptor nu vrea sa puna nicio viza.
Ca urmare a celor mentionate, va rog sa ne acordati suport juridic printr-un raspuns cu privire la modul in care putem rezolva aceasta problema, unde trebuie sa mergem sau cui trebuie sa ne adresam pentru ca societatea sa recupereze contravaloare concediilor medicale platite in cele trei luni, fostei noastre salariate."
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic
aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii PortalCodulMuncii.ro
De ce sa va inregistrati?
- Pentru a avea la dispozitie zeci de experti 24 / 7 / 365!
Pentru a avea acces (dupa activarea contului) la o baza de date cu peste 68.000 de intrebari si raspunsuri din domeniul relatiilor de munca: legislatia muncii, asigurari sociale, salarizare, resurse umane.
Pentru ca accesul total in portal + consultanta personalizata va costa acum doar 2.140 + TVA = 2.247 lei
Pentru ca toate informatiile din portal sa va stea la dispozitie oricand si de oriunde!
Consultanta oferita de specialistii Portalcodulmuncii
Soft Legislativ EXCLUSIV pentru Departamentul de Resurse Umane/Salarizare - Legis Plus Legislatia Muncii. Poti consulta toate legile din domeniul legislatia muncii actualizate la zi de oriunde si oricand. Atentie, este singurul Soft Legislativ din Romania realizat Exclusiv pentru Departamentul de Resurse Umane/Salarizare la pretul de 3.220 lei (TVA inclusa)
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 28 iun 2016.
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de clienti folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!
Intrebari similare din categoria Restituire
Intrebare: In cadrul societatii se acorda uniforma. La momentul incetarii contractului de munca, angajatorul poate solicita banii pe uniforma, daca salariatul nu preda uniforma sau o preda deteriorata? Mentionz ca este vorba despre un magazin care vinde haine.
Intrebare: Poate un angajator sa solicite in instanta dobanzi si penalitati calculate la sumele nedatorate pe care le are de recuperat de la un angajat in baza articolului 256 alin. (1) din Codul muncii? In situatia in care exista o astfel de posibilitate, care este temeiul legal pe care il poate invoca?
Intrebare: Va rugam sa ne precizati cand este obligat salariatul sa isi intocmeasca NOTA DE LICHIDARE in situatia in care acesta este in cercetare disciplinara pentru absente nemotivate, neprezentarea la serviciu in timpul preavizului?
Intrebare: Am acordat zile libere parintilor pt supravegherea copiilor cf Lg.19/2020 si acum cand am depus documentele pt recuperarea sumei aferente perioadei 17.03.2020 -30.03.2020 cei de la AJOFM Brasov sustin ca doar pentru perioada 21.03.2020 -31.03.2020 se acorda decontarea sumelor cf HOTARARE nr. 217/18.03.2020 publicat in Monitorul Oficial nr.230 din 21.03.2020.
Cum este corect? In alte localitati ...
Intrebare: Prevederea Ordonantei nr.18 din 2009 la art.18 alin.7 se arata: Medicii, medicii dentisti si farmacistii care promoveaza concursul de rezidentiat pe post incheie un contract individual de munca cu unitatea sanitara publica care a publicat postul respectiv, inainte de inceperea pregatirii in rezidentiat. Prin acest contract se prevede obligatia de a lucra la unitatea sanitara publica cu care a ...
Intrebare: Va solicit o opinie cat mai urgenta pentru urmatoarea situatie: in urma unei misiunii de audit financiar, Curtea de Conturi a dispus printr-o decizie emisa in luna mai 2018, recuperarea de la persoana cu atributii in domeniu a prejudiciului rezultat ca urmare a nerecuperarii de la FNUAS a sumelor reprezentand indemnizatii de concedii medicale ce au depasit contributiile pentru anul 2014, in cazul ...