Concediu paternal vs concediu pentru concediu crestere copil
Raspuns oferit de Rodica MantescuSpecialist in legislatia muncii
Raspuns: Diferenta nu este una practica, ci este una legala.
Concediul pentru cresterea copilului reglementat de art. 51 alin. (1) lit. a) din Codul muncii si de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor este un concediu de care poate beneficia atata mama cat si tatal.
Astfel, concediul pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului se numeste concediu pentru cresterea copilului indiferent daca de acest concediu beneficiaza mama sau tatal.
Asadar, concediul de cel putin 1 luna sau 2 luni cand este luat de tata se numeste tot concediu pentru cresterea copilului, iar temeiul acordarii acestuia este art. 51 alin. (1) lit. a).
Concediu maternal nu exista.
Concediul paternal este reglementat de Legea 210/1999 a concediului paternal conform caruia:
Art. 2
(1) Tatal copilului nou-nascut care are calitatea de lucrator are dreptul la un concediu paternal platit de 10 zile lucratoare.
(1^1) De dreptul prevazut la alin. (1) beneficiaza si politistii, cadrele militare, soldatii si gradatii profesionisti, precum si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, in activitate.
(1^2) Lucratorii si persoanele prevazute la alin. (11) pot cumula dreptul la concediul paternal platit cu dreptul la invoire platita, permisie sau zile de concediu, dupa caz, pentru nasterea unui copil, prevazut de reglementarile legale in vigoare aplicabile categoriei de personal din care fac parte.
(2) Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.
(3) Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al angajatorului si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.
(3^1) Perioada concediului paternal constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea, cu respectarea prevederilor Legii nr. 200/2004 privind recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale pentru profesiile reglementate din Romania, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) Pentru personalul prevazut la alin. (11), drepturile salariale cuvenite pe perioada concediului paternal se stabilesc potrivit dispozitiilor legale privind salarizarea acestor categorii de personal.
Art. 4
(1) In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat in conditiile art. 2, se majoreaza cu 5 zile lucratoare.
(2) Tatal poate beneficia de prevederile alin. (1) pentru fiecare copil nou-nascut, pe baza atestatului de absolvire a cursului de puericultura, indiferent cand este acesta obtinut.
Astfel, concediul paternal este concediul de care tatal beneficiaza la nasterea nou nascutului in primele 8 saptamani cu o durata de 10 zile lucratoare sau 15 zile lucratoare daca a urmat un curs de puericultura conform celor de mai sus. Temeiul acordarii acestui concediu este art. 51 lit. c) din Codul muncii.
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!