valabil la 19 Iun 2019
Consecinte incetare CIM medic rezident
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu

Expert Legislatia munciiINTREBARE Prevederea Ordonantei nr.18 din 2009 la art.18 alin.7 se arata: Medicii, medicii dentisti si farmacistii care promoveaza concursul de rezidentiat pe post incheie un contract individual de munca cu unitatea sanitara publica care a publicat postul respectiv, inainte de inceperea pregatirii in rezidentiat. Prin acest contract se prevede obligatia de a lucra la unitatea sanitara publica cu care a incheiat contractul individual de munca un numar de ani egal cu durata corespunzatoare pregatirii in rezidentiat.
8 Obligatia prevazuta la alin.7 se stabileste prin act aditional la contractul individual de munca, in temeiul prevederilor art.193 alin.2 din Legea nr.53-2003 Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare. Nerespectarea de catre salariat a obligatiei asumate il obliga pe acesta la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, respectiv a cheltuielilor de personal pe perioada pregatirii in rezidentiat, precum si la restituirea primei de instalare, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita, conform actului aditional la contractul individual de munca.
La angajarea medicului resident, s-a ncheiat Act adiional la CIM privind insusirea obligatiei de prestare a activitatii pe perioada de 5 ani. Dup 2 ani si 5 luni solicita incetarea CIM.
ntrebare: In baza prevederilor de mai sus unitatea trebuie sa-i noteze in nota de lichidare, drept debit, suma aferenta perioadei nelucrate din total perioada stabilita, respectiv pentru 2 ani si 5 luni?
n conditiile in care prin Decizia ICCJ nr.5 din 15.02.2015 se prevede ca: In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 6 alin. 7ind1 din Ordonana Guvernului nr. 12-2008 privind organizarea si finantarea rezidentiatului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 179-2008, respectiv art. 18 alin. 8 din Ordonana Guvernului nr. 18-2009 privind organizarea si finantarea rezidentiatului, aprobata prin Legea nr. 103-2012, cu completarile ulterioare, prin raportare la art. 38 i art. 159 din Legea nr. 53-2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sintagma -cheltuieli de personal- nu include salariile primite de medicul rezident pentru munca desfasurata in perioada rezideniatului, iar drepturile salariale incasate nu pot fi restituite cu titlu de cheltuieli ocazionate de pregatirea profesionala, in situatia in care medicul rezident nu isi respecta obligatia asumata de a continua raporturile de munca pentru o anumita perioada cu spitalul in care a desfasurat programul de rezidentiat, chiar daca o atare clauza ar fi prevazuta in actul aditional la contractul individual de munca, incheiat n conditiile art. 196 alin. 2 din Legea nr. 53-2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 517 alin.4 din Codul de procedura civila.
Ce fac in situatia de fata? Voi retine contravaloarea sumelor aferente perioadei nelucrate din totalul perioadei stabilite, sau, iau in considerare prevederile Deciziei ICCJ nr.5. Nu voi avea probleme la un eventual control din pareta Camerei de Conturi, care-mi poate invoca obligativitarea aplicrii prevederilor art.18 alin.8 din OG nr.18-2009?
• Tip societate: S.C.A.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Creeaza un CONT de TESTARE GRATUITA pentru a avea acces la toate raspunsurile din PortalCodulMuncii.ro, completand formularul de mai jos. (Poti vedea exemple de raspunsuri cu un
Clic aici)
Informatii la zi oferite de expertii PortalCodulMuncii.ro -
cel mai cunoscut site de consultanta in legislatia muncii din Romania
Vrei sa ai acces instant la TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?
Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT pentru 48 de ore!
- Ai la dispozitie o Baza de Date cu peste 68.000 de intrebari si raspunsuri
- Gasesti Legislatie la zi + Sfaturile specialistilor in Codul Muncii si HR
Completeaza formularul de mai jos si TESTEAZA GRATUIT! Beneficiaza de oferta noastra speciala!
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 19 iun 2019.
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de clienti folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!
Intrebari similare din categoria Restituire
Intrebare: In cadrul societatii se acorda uniforma. La momentul incetarii contractului de munca, angajatorul poate solicita banii pe uniforma, daca salariatul nu preda uniforma sau o preda deteriorata? Mentionz ca este vorba despre un magazin care vinde haine.
Intrebare: Poate un angajator sa solicite in instanta dobanzi si penalitati calculate la sumele nedatorate pe care le are de recuperat de la un angajat in baza articolului 256 alin. (1) din Codul muncii? In situatia in care exista o astfel de posibilitate, care este temeiul legal pe care il poate invoca?
Intrebare: Va rugam sa ne precizati cand este obligat salariatul sa isi intocmeasca NOTA DE LICHIDARE in situatia in care acesta este in cercetare disciplinara pentru absente nemotivate, neprezentarea la serviciu in timpul preavizului?
Intrebare: Am acordat zile libere parintilor pt supravegherea copiilor cf Lg.19/2020 si acum cand am depus documentele pt recuperarea sumei aferente perioadei 17.03.2020 -30.03.2020 cei de la AJOFM Brasov sustin ca doar pentru perioada 21.03.2020 -31.03.2020 se acorda decontarea sumelor cf HOTARARE nr. 217/18.03.2020 publicat in Monitorul Oficial nr.230 din 21.03.2020.
Cum este corect? In alte localitati ...
Intrebare: Va solicit o opinie cat mai urgenta pentru urmatoarea situatie: in urma unei misiunii de audit financiar, Curtea de Conturi a dispus printr-o decizie emisa in luna mai 2018, recuperarea de la persoana cu atributii in domeniu a prejudiciului rezultat ca urmare a nerecuperarii de la FNUAS a sumelor reprezentand indemnizatii de concedii medicale ce au depasit contributiile pentru anul 2014, in cazul ...
Intrebare: Daca suntem platitori la 3 luni, cand se considera, pentru recuperare sume de la FNUASS, ca este termenul de depunere.
Exemplu concret, am medicale aferente lunii noiembrie 2017. Noi am depus declaratiile pentru trimestru 4, pe 25 ianuarie. Care este termenul de la care se calculeaza cele 90 de zile?