valabil la 12 Mai 2015
Corectii venituri salariale. Rectificative
Raspuns oferit de Irina Dumitrescu

consultant fiscalINTREBARE Revin la raspunsul acordat in data de 04 mai 2015 referitor la impozit si anume " In urma unei corectii s-au achitat in martie 2015 anumite sume pentru un fost salariat, aferente lunilor ian.2011, iul.2011,aug.2011, sept.2011, mar.2012. Pentru aceste sume platite in martie 2015 impozitul decembrie 2013, iulie 2014, ianuarie 2015! datorat il declaram in D112 pt luna martie (avem optiune la E3 este in regula). Problema este cu lunile din 2011 si martie 2012 cand trebuie sa fac rectificativa si sa declar doar contributiile datorate , fara impozit ( pe care l-am declarat in martie 2015) deoarece variantele de atunci ale D112 nu contin sectiunea E ca sa pot completa acolo si in plus cum sa adaug sume brute la care sa se calculeze doar contributii si impozit nu ? Cum procedez cu impozitul pentru decembrie 2013, iulie 2014, ianuarie 2015, valoarea impozotului il adaug tot la martie 2015? Imi va da eroare? Cum se fac practic rectificativele la D112 pentru aceste luni?"
si am urmatoarele intrebari:
- rectificarea impozitului nu se realizeaza conform normelor de aplicare a CF punctul 129 "In situatia in care se constata elemente care genereaza modificarea veniturilor din salarii sisau a bazei de impunere aferente veniturilor unei persoane fizice, pentru care angajatorulplatitorul a efectuat calculul impozitului lunar, recalcularea drepturilor respective si stabilirea diferentelor de impozit constatate se efectueaza pentru luna la care se refera, iar diferentele de impozit rezultate vor majoradiminua impozitul datorat incepand cu luna constatarii. "
De ce trebuie sa rectific in fiecare luna ? in norme scrie ca in luna constatarii
Raspunsul Dvs este diferit de raspunsul acordat aceleasi spete din data de 26.01.2015 la speta: Rectificare declaratie pentru salarii restante din anul 2011"
Va multumesc pentru intelegere si astept un rapsuns pentru ca sunt nedumerita de aceste raspunsuri diferite
• Tip societate: S.C.S.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Cod CAEN: comert
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Creeaza un CONT de TESTARE GRATUITA pentru a avea acces la toate raspunsurile din PortalCodulMuncii.ro, completand formularul de mai jos. (Poti vedea exemple de raspunsuri cu un
Clic aici)
Informatii la zi oferite de expertii PortalCodulMuncii.ro -
cel mai cunoscut site de consultanta in legislatia muncii din Romania
Vrei sa ai acces instant la TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?
Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT pentru 48 de ore!
- Ai la dispozitie o Baza de Date cu peste 68.000 de intrebari si raspunsuri
- Gasesti Legislatie la zi + Sfaturile specialistilor in Codul Muncii si HR
Completeaza formularul de mai jos si TESTEAZA GRATUIT! Beneficiaza de oferta noastra speciala!
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 12 mai 2015.
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de clienti folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!
Intrebari similare din categoria Salarizare
Intrebare: Avem un colaborator caruia ii punem la dispozitie gratis masina firmei societatii luata in leasing, nu este angajat. Exista oare riscul ca la un control sa fie considerat ca exista o dependenta a colaboratorului fata de firma societate? Astfel incat sa se considere ca este salariat? Mentionez ca restul conditiilor de independenta sunt indeplinite.
Intrebare: Care este baza de calcul a orelor suplimentare si cum difera ea daca se lucreaza si in weekend sau in zi de sarbatoare legala? In plus fata de plata se ofera si zi libera platita? Exemplu: Salariu 3700 brut Ore suplimentare 10 - calcul? Ore weekend 16 - calcul? Sarbatoare legala 8 ore - calcul?
Intrebare: Un angajator doreste sa acorde pentru o categorie de angajati o suma de 3000 de lei net odata la doi ani pentru achizitie de telefon de serviciu. In cazul in care telefonul ales de angajat are valoarea mai mare decat suma de 3000 lei (de exemplu 6000 lei), angajatorul ar dori sa ofere posibilitatea angajatului si cu acordul sau ca din salariu primit sa suporte partea care depaseste plafonul de ...
Intrebare: Va trimit atasat un certificat de incadrare in grad de handicap. Este grad accentuat. In sistemul integrat contabil avem variante de lucru: Invaliditate grad I, Invaliditate grad II, Invaliditate grad III. Care este in acest context, gradul de invaliditate? Cum se reflecta in calculul salariului si in general ce schimba in raportul de munca existenta acestui certificat?
Intrebare: Cum se platesc orele suplimentare efectuate in zi de sarbatoare legala?
Intrebare: Diferenta favorabila de dobanda preferentiala la credite si depozite, in limita plafonului de 33%, deci neimpozabila, se declara in D112 la pct 8.5, impreuna cu alte venituri neimpozabile, chiar daca nu se regaseste mai jos la pct. 8.5.1 -8.5.6?