Cumul de contracte. Concediu medical in functie de stagiu de cotizare de la fiecare angajator
Raspuns oferit de PortalCodulMuncii.rocontabil
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 1 pct. V.2 din Legea nr. 365/2022 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante,
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta.
Art. I. - Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 652 din 28 august 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 4 alineatul (1), dupa litera g3) se introduc doua noi litere, lit. g4) si g5), cu urmatorul cuprins:
"g4) planuri nationale de dezvoltare a ingrijirilor medicale - planuri de implementare a strategiei nationale de sanatate care au ca scop cresterea accesibilitatii la servicii medicale, aprobate prin ordin al ministrului sanatatii;
g5) proiect-pilot - un proiect experimental, limitat in timp si spatiu, prin intermediul caruia este testata aplicarea unor modele, tehnici, tehnologii, concepte, metode, instrumente ori strategii inovative in domeniul medical, cum ar fi interventii de sanatate publica, proceduri medicale, terapii medicale avansate, solutii organizationale, managementul serviciilor de sanatate, administrare sanitara, mecanisme de contractare si plata a serviciilor de sanatate, registre electronice, programe informatice, servicii de telemedicina, cu scopul principal de a verifica fezabilitatea proiectului la scara larga si identificarea unor solutii care sa raspunda prioritatilor nationale indicate in Strategia nationala de sanatate. "
2. La articolul 16 alineatul (1), dupa litera l) se introduc doua noi litere, lit. m) si n), cu urmatorul cuprins:
"m) aproba, prin ordin al ministrului, Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de dializa.
n) organizeaza, coordoneaza, implementeaza si monitorizeaza derularea de proiecte-pilot in colaborare cu autoritatile publice centrale sau locale, institutiile si unitatile sanitare care asigura asistenta de sanatate publica, precum si cu alti parteneri, inclusiv organizatii neguvernamentale, in vederea eficientizarii si cresterii calitatii serviciilor furnizate in domeniul sanatatii publice in conditiile aprobate prin hotarare a Guvernului. "
3. La articolul 58, alineatul (10) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(10) Medicamentele imunologice si contraceptivele hormonale prevazute la alin. (9) se achizitioneaza conform prevederilor alin. (6), iar contravaloarea acestora se suporta din bugetul alocat pentru implementarea programelor nationale de sanatate publica, la nivelul pretului de achizitie, care nu poate depasi pretul cu ridicata, cu TVA, aprobat prin ordin al ministrului sanatatii."
4. La articolul 220, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (21), cu urmatorul cuprins:
"(21) Ministerul Finantelor este autorizat sa introduca, la propunerea CNAS, pe masura incasarii, influentele ce decurg din sumele provenite din protocoale incheiate de aceasta cu detinatorii de autorizatii de punere pe piata sau reprezentantii legali ai acestora, precum si din sumele provenite din angajamentele obligatorii asumate de detinatorii de autorizatie de punere pe piata, potrivit deciziilor Comisiei Europene emise in aplicarea Regulamentului (CE) nr. 1/2003 al Consiliului din 16 decembrie 2002 privind punerea in aplicare a normelor de concurenta prevazute la articolele 81 si 82 din tratat, in volumul si structura veniturilor si cheltuielilor bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, cu mentinerea echilibrului bugetar."
5. La articolul 229, alineatele (2) si (4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"(2) Drepturile prevazute la alin. (1) se stabilesc pe baza contractului-cadru multianual, care se elaboreaza de CNAS in urma negocierii cu Colegiul Medicilor din Romania, denumit in continuare CMR, Colegiul Medicilor Stomatologi din Romania, denumit in continuare CMSR, Colegiul Farmacistilor din Romania, denumit in continuare CFR, Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, denumit in continuare OAMGMAMR, Ordinul Biochimistilor, Biologilor si Chimistilor, denumit in continuare OBBC, precum si in urma consultarii cu organizatiile patronale, sindicale si profesionale reprezentative din domeniul medical. Proiectul se avizeaza de catre Ministerul Sanatatii si se aproba prin hotarare a Guvernului, pana la data de 30 iunie a anului in care urmeaza sa se aprobe un nou contract-cadru. Data intrarii in vigoare a contractului-cadru se stabileste in cuprinsul hotararii Guvernului prin care acesta se aproba si corespunde cu inceputul unui nou trimestru calendaristic.
.................................................................................................
(4) CNAS va elabora norme metodologice de aplicare a contractului-cadru, in urma negocierii cu CMR, CFR, CMSR, OAMGMAMR, OBBC, precum si cu consultarea organizatiilor patronale, sindicale si profesionale reprezentative din domeniul medical, care se aproba prin ordin al ministrului sanatatii si al presedintelui CNAS, pana la data de 30 iunie a anului pentru care se aproba noile norme metodologice. Normele metodologice intra in vigoare odata cu hotararea Guvernului prevazuta la alin. (2) si sunt valabile pe toata perioada de aplicabilitate a acesteia. "
6. Articolul 235 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 235. - In scopul prevenirii imbolnavirilor, al depistarii precoce a bolii si al pastrarii sanatatii, asiguratii beneficiaza, in conditiile prevazute in contractul-cadru si normele metodologice de aplicare a acestuia, prin intermediul furnizorilor de servicii cu care casele de asigurari de sanatate se afla in relatii contractuale, de informare si consiliere cu privire la principalii factori de risc pentru sanatate, precum si la mijloacele de prevenire a imbolnavirilor, in cadrul serviciilor de evaluare periodica a starii de sanatate, inclusiv in ceea ce priveste depistarea factorilor de risc in cadrul serviciilor de depistare precoce a afectiunilor cronice."
7. La articolul 238, alineatele (2), (4) si (5) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"(2) Asiguratii primesc asistenta medicala de specialitate in spitale autorizate si acreditate sau inscrise in procesul de acreditare.
.................................................................................................
(4) Asistenta medicala de recuperare se acorda pentru o perioada de timp si dupa un ritm stabilite de medicul curant in unitati sanitare autorizate si evaluate sau, dupa caz, acreditate sau inscrise in procesul de acreditare.
(5) Servicii de ingrijiri medicale la domiciliu, inclusiv ingrijiri paliative la domiciliu, se acorda de furnizori autorizati si acreditati sau inscrisi in procesul de acreditare. "
8. La articolul 242, dupa alineatul (2) se introduc cinci noi alineate, alin. (3)-(7), cu urmatorul cuprins:
"(3) In lista se pot include si medicamente imunologice definite la art. 699 pct. 5 lit. a) subpct. (i), altele decat cele prevazute la art. 58 alin. (9) sau care se administreaza altor segmente populationale decat cele prevazute la art. 58 alin. (9).
(4) Medicamentele prevazute la alin. (3) nu fac obiectul prevederilor art. 243 alin. (1) si (2). Includerea sau excluderea medicamentelor prevazute la alin. (3) in/din lista prevazuta la alin. (1) se realizeaza la propunerea Comitetului National de Vaccinologie, potrivit metodologiei aprobate prin ordin al ministrului sanatatii.
(5) Contravaloarea medicamentelor prevazute la alin. (3) eliberate asiguratilor pe baza de prescriptie medicala se suporta de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sanatatii, prin transferuri catre bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, iar costul administrarii acestora exprimat prin tarif in lei per serviciu medical se suporta de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sanatatii alocat programelor nationale de sanatate publica.
(6) Nivelul de compensare al medicamentelor prevazute la alin. (3) se stabileste prin hotararea Guvernului prevazuta la alin. (1).
(7) Segmentele populationale care beneficiaza de medicamentele imunologice prevazute la alin. (3) se stabilesc prin ordin al ministrului sanatatii. "
9. La articolul 245, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 245. - (1) Asiguratii au dreptul sa primeasca unele servicii de ingrijiri medicale la domiciliu, inclusiv ingrijiri paliative la domiciliu, acordate de un furnizor autorizat si acreditat sau inscris in procesul de acreditare, in conditiile legii."
10. La articolul 248 alineatul (1), dupa litera t) se introduce o noua litera, lit. u), cu urmatorul cuprins:
"u) transplantul de organe, tesuturi sau celule de origine umana, cu exceptia cazurilor prevazute in contractul-cadru si in normele de aplicare ale acestuia, precum si a tratamentului in ambulatoriu al starii posttransplant pentru bolnavii transplantati, asigurat in cadrul programelor nationale de sanatate curative."
11. La articolul 253, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Procesul de evaluare cuprinde cabinetele de medicina de familie, cabinetele medicale dentare si cabinetele medicale din ambulatoriul de specialitate organizate potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 124/1998 privind organizarea si functionarea cabinetelor medicale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, laboratoarele de analize medicale si de anatomie patologica, furnizorii de dispozitive medicale care realizeaza doar activitate de comercializare, unitatile farmaceutice - farmacii si oficine de circuit deschis, precum si alte persoane fizice sau juridice autorizate in acest sens de Ministerul Sanatatii."
12. La articolul 263, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 263. - (1) Asistenta medicala si ingrijirile medicale la domiciliul asiguratului se contracteaza de casele de asigurari de sanatate cu furnizori autorizati si evaluati sau, dupa caz, acreditati sau inscrisi in procesul de acreditare, in conditiile legii."
13. Articolul 264 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 264. - Consultatiile de urgenta la domiciliu si transportul sanitar neasistat, asigurate de furnizori privati, se acorda prin unitati medicale specializate autorizate si acreditate sau inscrise in procesul de acreditare."
14. La articolul 337, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (21), cu urmatorul cuprins:
"(21) Furnizorii de servicii conexe actului medical, care desfasoara activitate in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, in conditiile stabilite prin hotararile de Guvern prevazute la art. 51 alin. (4) si art. 229 alin. (2), au obligatia utilizarii cardului national de asigurari sociale de sanatate in procesul de acordare a serviciilor conexe actului medical decontate din fond, fiind aplicabile in mod corespunzator si dispozitiile alin. (3) si (4), precum si cele ale art. 223."
15. La articolul 3466 alineatul (2), litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"a) modulul «Sumar de urgenta», care cuprinde:
- alergii si intolerante diagnosticate;
- proteze si alte dispozitive medicale interne;
- transplant;
- fistula arterio-venoasa;
- informatii aferente ultimelor 6 luni referitoare la diagnostice, proceduri, investigatii si tratamente, precum si informatii referitoare la medicatia eliberata;
- grup sanguin si factor Rh;"
Art. II. - Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.074 din 29 noiembrie 2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 8 alineatul (2), dupa litera d1) se introduce o noua litera, lit. d2), cu urmatorul cuprins:
"d2) persoanele asigurate au realizat, in temeiul legislatiei unui stat cu care Romania a incheiat acorduri, intelegeri, conventii sau protocoale internationale cu prevederi in domeniul sanatatii, stagii de asigurare atestate prin intermediul formularului privind totalizarea perioadelor de asigurare, eliberat de institutia competenta la care acestea au fost asigurate anterior."
2. La articolul 10 alineatul (4), litera c1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"c1) veniturile asigurate in Romania in luna/lunile anterioara/anterioare lunii in care s-a eliberat certificatul de concediu medical sau, dupa caz, venitul lunar din prima luna de activitate/asigurare in Romania, pentru situatiile in care se utilizeaza perioadele prevazute la art. 8 alin. (2) lit. d1) si d2), astfel: veniturile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. a) sau, dupa caz, venitul lunar din prima luna de activitate, in cazul persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B; veniturile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. c) sau, dupa caz, venitul lunar din prima luna de asigurare inscris in contractul de asigurare, in cazul persoanelor prevazute la art. 1 alin. (2); veniturile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. d) sau, dupa caz, venitul lunar din prima luna de asigurare fara plata unei contributii, in cazul persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) lit. C."
3. La articolul 16, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu urmatorul cuprins:
"(3) Prevederile alin. (1) se aplica si in situatia in care a fost instituita masura de prevenire a raspandirii bolilor infectocontagioase potrivit art. 7 din Legea nr. 136/2020, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare."
4. La articolul 301, alineatul (5) se abroga.
5. Articolul 33 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 33. - (1) Pentru persoana asigurata care se afla in doua sau mai multe situatii prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B si care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, la fiecare fiind asigurata conform prezentei ordonante de urgenta, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator la care este indeplinit stagiul minim de asigurare de 6 luni. Baza de calcul pentru fiecare indemnizatie o constituie numai venitul obtinut pe fiecare loc de realizare.
(2) Prin exceptie de la alin. (1), pentru persoanele asigurate care sunt cadre didactice si isi desfasoara activitatea la mai multi angajatori pentru completarea normei didactice, perioadele de stagiu de asigurare realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical se utilizeaza de catre toti angajatorii, iar indemnizatiile se calculeaza si se platesc de fiecare angajator. Baza de calcul pentru fiecare indemnizatie o constituie numai venitul obtinut pe fiecare loc de realizare.
(3) Modul de determinare a indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate pentru situatiile prevazute la alin. (2) este prevazut in normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta."
6. La articolul 41, dupa litera d) se introduce o noua litera, lit. e), cu urmatorul cuprins:
"e) pacientul cu afectiuni oncologice a decedat, beneficiarul fiind in acest caz asiguratul care il ingrijeste."
7. La articolul 47, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(4) Constituie contraventie desfasurarea de catre persoanele asigurate care se afla in doua sau mai multe situatii prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B de activitati in baza carora se obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, astfel cum acestea sunt prevazute in Codul fiscal, in perioada in care beneficiaza de concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, prevazute de prezenta ordonanta de urgenta."
Art. III. - Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contributii pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 680 din 26 septembrie 2011, aprobata prin Legea nr. 184/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 2 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 2. - In intelesul prezentei ordonante de urgenta, reprezentant legal este persoana juridica romana sau, dupa caz, dezmembramantul fara personalitate juridica al societatii care are administratia centrala ori sediul principal in alte state membre ale Uniunii Europene sau in state apartinand Spatiului Economic European, denumite in continuare state membre, imputernicita de catre detinatorul autorizatiei de punere pe piata care nu este persoana juridica romana pentru a duce la indeplinire obligatiile legale prevazute de prezenta ordonanta de urgenta."
2. La articolul 37 alineatul (2), litera d) va avea urmatorul cuprins:
"d) lista «medicamentelor de tip I, tip II si tip III» se aproba trimestrial prin ordin al ministrului sanatatii, pana la data de 15 inclusiv a celei de-a doua luni urmatoare incheierii trimestrului pentru care se datoreaza contributia. Incadrarea medicamentelor in categoriile prevazute la lit. a)-c) se realizeaza de catre Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania."
3. Articolul 13, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:
"Art. 13. - (1) Detinatorii autorizatiei de punere pe piata, care nu sunt persoane juridice romane, au obligatia ca in termen de 15 zile de la emiterea deciziei de includere conditionata in Lista cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum si denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor care se acorda in cadrul programelor nationale de sanatate, aprobata prin hotarare a Guvernului, sa desemneze un reprezentant legal, persoana juridica romana sau, dupa caz, dezmembramantul din Romania fara personalitate juridica al societatii care are administratia centrala ori sediul principal in alte state membre, care sa negocieze si sa incheie contracte cost-volum/cost-volum-rezultat, sa declare si sa plateasca contributiile prevazute la art. 12."
Art. IV. - Cetatenii straini sau apatrizii aflati in situatii deosebite, proveniti din zona conflictului armat din Ucraina, beneficiaza de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate ca si asiguratii romani, in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. V. - (1) Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, Ministerul Sanatatii organizeaza un proiect-pilot in localitati aflate in zone izolate sau greu accesibile ori in localitati fara acces la servicii de asistenta medicala primara si unde atragerea personalului medical se face cu dificultate pentru o perioada de 24 de luni, in vederea testarii si evaluarii impactului unor mecanisme de plata a personalului prevazut la art. 8 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2017 privind asistenta medicala comunitara, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, implicat in acordarea asistentei medicale comunitare.
(2) Organizarea, coordonarea, implementarea si monitorizarea proiectului-pilot prevazut la alin. (1) se realizeaza potrivit prevederilor art. 16 alin. (1) lit. n) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel cum a fost modificata si completata prin prezenta ordonanta."
Art. VI. - Dispozitiile art. 33 si ale art. 47 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel cum acestea au fost modificate prin prezenta ordonanta, intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a prezentei ordonante.
Art. VII. - In termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a prezentei ordonante, Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica in mod corespunzator.
Art. VIII. - Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.074 din 29 noiembrie 2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta ordonanta, va fi republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dupa aprobarea acesteia prin lege, dandu-se textelor o noua numerotare.
Art. IX. - Obiectivele de investitii finantate conform Programului national de investitii in infrastructura de sanatate, aferent tintei 377, componenta 12 - Sanatate din anexa Deciziei de punere in aplicare a Consiliului din 3 noiembrie 2021 de aprobare a evaluarii Planului de Redresare si Rezilienta al Romaniei se aproba prin hotarare a Guvernului.
Prim-Ministru
Nicolae-Ionel Ciuca
Contrasemneaza:
Ministrul sanatatii,
Alexandru Rafila
p. Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate,
Adela Cojan
p. Ministrul educatiei,
Gigel Paraschiv,
secretar de stat
p. Ministrul finantelor,
Mihai Diaconu,
secretar de stat
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!