In dreptul muncii, hotararile instantei de fond sunt executorii, conform art. 274 din Codul muncii. Asadar, daca tribunalul i-a dat castig de cauza salariatului si l-a obligat pe angajator la plata catre acesta a unei sume de bani, angajatorul va trebui sa puna in executare aceasta hotarare. Dupa ce efectueaza plata, angajatorul poate insa contesta la Curtea de Apel decizia tribunalului. Cu acel prilej, el va cere si restituirea platilor facute in baza hotararii primei instante.
Dar ar putea sa ceara restituirea acestor plati si printr-o actiune separata? In ce temei? Si care ar fi instanta competenta?
Altfel spus, pe baza carei prevederi legale va recupera angajatorul sumele platite salariatului, in executarea hotararii primei instante? Avem astfel in vedere in vedere temeiul juridic al actiunii promovate de angajator in contradictoriu cu salariatul pentru restituirea sumelor achitate de primul celui de-al doilea, in mod voluntar, in baza unei hotarari judecatoresti de prima instanta, care ulterior este desfiintata in calea de atac.
Prin Decizia nr. 1408/2018, Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat cu privire la caracterul de conflict de munca al unui astfel de litigiu.
Ea a statuat ca nu sunt aplicabile dispozitiile art. 724 din Codul de procedura civila referitoare la intoarcerea executarii. Dimpotriva, sunt incidente dispozitiile art. 256 din Codul muncii, potrivit caruia salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie.
Problema a fost controversata pana acum, atragand o anumita practica neunitara. Intr-adevar, art. 256 din Codul muncii constituie o aplicatie a institutiei platii nedatorate. Or, cum salariatul castigase in prima instanta, in realitate plata nu a fost, la acel moment, nedatorata.
Dar prin solutia citata a instantei supreme chestiunea este clarificata: plata efectuata de angajator, de bunavoie, in baza unei hotarari judecatoresti desfiintate ulterior acestei plati in caile de atac, nu face obiectul procedurii de intoarcere a executarii, ci atrage incidenta dispozitiilor de drept al muncii in materie de plata nedatorata - adica a art. 256 din Codul muncii.
Asadar, atunci cand, ca angajator, am pierdut in prima instanta, trebuie sa executam hotararea. Putem in continuare ataca aceasta hotarare judecatoreasca, solicitand si restituirea platilor facute salariatului. Dar putem cere restituirea platilor si printr-o actiune separata, care va fi tot de dreptul muncii, formulata in temeiul art. 256 din Codul muncii.
Instanta competenta va fi cea de dreptul muncii, nu de drept civil. Pentru ca, asa cum a statuat instanta suprema, ori de cate ori plata s-a facut de bunavoie, in executarea hotararii primei instante, obiectul actiunii il constituie un conflict de munca, iar nu un litigiu de drept civil.