Deplasare salariati. Timpul petrecut pe drum
Raspuns oferit de Irina Dumitrescu
Intrebare: In cadrul organizatiei noastre sunt in derulare si proiecte internationale, pentru care ocazional se fac deplasari in tarile partenere pentru anumite intalniri. In aceasta luna a avut loc o asemenea intalnire in Grecia, avand agenda de lucru pe zile incepand cu luni 29.08.2022, ora 8. Pentru a fi prezenti la deschiderea evenimentului, luni dimineata, colegii nostri au plecat de duminica dimineata din Braila spre Bucuresti de unde au zburat cu avionul in Grecia. Va rog sa-mi spuneti, din punct de vedere legal, daca vor putea recupera aceasta zi de duminica (fiind dedicata doar deplasarii si nu activitatii pe care o vor desfasura), vom mentiona aceasta zi in pontaj (cate ore ?) cum o vor recupera, daca nu mentionam in pontaj?
• Tip societate: O.N.G.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Cod CAEN: dezvoltare regionala
Raspuns: In cauza E-11/20, Curtea de Justitie a Uniunii Europe a pronuntat, la 15 iulie 2021, o hotarare al carei dispozitiv prevede urmatoarele:
Timpul necesar petrecut in deplasare, in afara programului normal de lucru, de catre un lucrator catre un loc altul decat locul sau de prezenta fix sau obisnuit pentru a-si exercita activitatea sau atributiile in acest alt loc, astfel cum impune angajatorul sau, constituie „timp de lucru” in sensul articolului 2 alineatul (1) din
Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru. Este irelevant daca deplasarea in cauza se efectueaza in intregime in interiorul SEE sau catre sau din tari terte in cazul in care contractul de munca este incheiat in temeiul legislatiei nationale a unui stat SEE si reglementat de aceasta. In plus, nu este necesara nicio evaluare a intensitatii activitatii desfasurate in timpul deplasarii.
Pana la publicarea acestei hotarari se considera ca timpul petrecut pe drum la si de la locul unde salariatul era delegat, nu reprezenta timp de lucru. Inclusiv practica instantelor de judecata era in acest sens.
Dupa publicarea acestei hotarari, trebuie sa consideram ca timpul petrecut de salariat la si de la locul delegarii reprezinta timp de lucru. Aceasta inseamna ca deplasarea reprezinta timp de lucru chiar daca salariatii nu au prestat efectiv activitate.
Acest lucru determina in practica probleme serioase inclusiv in ceea ce priveste acordarea repausului saptamanal.
Potrivit art. 137 alin. (1) din Codul muncii, republicat, repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica. Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca, in cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
Prin urmare, in cadrul unei saptamani, un salariat trebuie sa beneficieze de 48 de ore libere consecutive. Astfel, in intervalul luni – duminica salariatii trebuiau sa beneficieze de 48 de ore libere consecutive obligatoriu. Intrucat duminica se afla pe drum catre locul unde sunt delegati, iar timpul petrecut pe drum constituie timp de lucru, rezulta ca salariatii nu beneficiaza de repaus saptamanal ceea ce nu este conform dispozitiilor legale. Astfel, salariatii trebuiau sa beneficieze anterior de repaus saptamanal spre exemplu vineri si sambata. Daca nu au beneficiat, vor beneficia ulterior dar reglementarile legale privind repausul saptamanal au fost incalcate.
Va sfatuiesc sa evidentiati timpul de petrecut pe drum in pontaj (intervalul de timp cuprins intre ora plecarii si la ora la care ajung in Grecia), in masura posibilitatii intr-o rubrica separata - timp petrecut pe drum.
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!
Intrebari similare din categoria Munca suplimentara
Intrebare: In luna august un angajat lucreaza in ziua de 15. Programul normal de lucru este luni-vineri 8 ore/zi. In luna august angajatul a lucrat 176 ore, din care 8 ore in ziua de 15. Cele 8 ore sunt doar ore lucrate in zi de sarbataore legala sau si ore suplimentare avand in vedere ca se depaseste norma lunara? Deoarece Nu se poate acorda timp liber compensatoriu, pentru cele 8 ore lucrate in ziua de 15 ...
Intrebare: Un angajat trebuie sa fie prezent la o lucrare luni la ora 8 dimineata in alta localitate. Drumul de la domiciliu la locul unde este lucrarea dureaza 9 h, angajatul pleaca spre localitatea respectiva duminica, pentru a fi prezent si a incepe lucrarea luni dimineata la ora 8. Cum este pontat angajatul in ziua de duminica si ce sporuri i se acorda? Precizam ca in ziua de duminica angajatul doar se ...
Intrebare: Avem urmatoarea situatie: un angajat al societatii urmeaza sa lucreze 8 ore in ziua de 10 August (Sambata), iar pe 16 August (vineri) i se va acorda liber platit. Mentionez ca lucrul in zi de sepaus saptamanal este o exceptie si nu a mai fost efectuat pana acum. Va rog sa ne ajutati cu urmatoarele informatii: - este nevoie informarea ITM-ului pentru a putea lucra 6 zile consecutive? - ce spor i ...
Intrebare: Am urmatoarea speta - salariatii societatii lucreaza in ture 12-24, 12-48 , daca in luna iunie, care are 152 ore, are lucrat 144, dar a in data de 23.06.2024 a lucrat 12 ore. Data de 23.06.2024 fiind sarbatoare legala , trebuie sa platim dublu. Intrebarea noastra este daca putem plati dublu orele din data de 23.06.2024 chiar daca nu are luna lucrata complet .
Intrebare: Va rog frumos sa mi spuneti daca un angajat lucreaza sambata, 1 iunie, aceasta fiind si zi de weekend si zi de sarbatoare legala, cum va fi remunerat si cum sa va acorda liber pentru lucrul in weekend? Daca se poate, va rog sa mi dati si un exemplu concret privind modalitatea de calcul a platii pentru ziua respectiva.
Intrebare: In tratamentul orelor suplimentare in Codul muncii, acestea sunt recomandate a fi initial compensate cu timp liber platit, urmand ca dupa cateva articole sa se mentioneze plata acestora, cumva conditionata de imposibilitatea acordarii de timp liber in 60 de zile din momentul producerii lor. Este gresit daca acestea sunt platite imediat dupa efectuarea lor? In luna urmatoarea ma refer, odata cu ...