In conformitate cu prevederile art. 2 alin. (1) lit. b), art. 3 alin. (1) lit. b) si ale art. 6 alin. (1) si (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 93/2012 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 113/2013, cu modificarile si completarile ulterioare,
In temeiul prevederilor art. 4 alin. (3) lit. b) si al art. 28 alin. (8) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, al prevederilor art. 173 alin. (1) lit. t) si art. 179 alin. (4) teza a II-a din Legea nr. 237/2015 privind autorizarea si supravegherea activitatii de asigurare si reasigurare, cu modificarile si completarile ulterioare,
in urma deliberarilor Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara din cadrul sedintei din data de 1 februarie 2023,
Autoritatea de Supraveghere Financiara emite urmatoarea norma:
Art. I. - Norma Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 41/2015 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate ale entitatilor care desfasoara activitate de asigurare si/sau reasigurare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 2 si 2 bis din 4 ianuarie 2016, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 1, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmatorul cuprins:
"(2^1) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) lit. c), dispozitiile pct. 8, 5711-57112 din anexa se aplica subunitatilor fara personalitate juridica stabilite in Romania in conformitate cu prevederile Legii nr. 237/2015, care apartin unor societati de asigurare si reasigurare ale caror forme juridice in statul tert respectiv sunt similare urmatoarelor forme juridice din Romania:
a) societatilor pe actiuni; sau
b) societatilor cu raspundere limitata; sau
c) societatilor in comandita pe actiuni."
2. La articolul 3, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Consiliul de administratie/Membrii directoratului, conducatorul compartimentului economico-financiar sau persoanele desemnate potrivit legii ale societatilor de asigurare si/sau de reasigurare, persoanele care au obligatia gestionarii subunitatilor raspund potrivit responsabilitatilor si competentelor stabilite pentru intocmirea si aprobarea corespunzatoare a propriilor politici contabile conforme cu reglementarile contabile din anexa."
3. In anexa, la capitolul 1 "Aria de aplicabilitate, definitii si categorii de entitati raportoare si de grupuri", punctul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"2. Prezentele reglementari transpun:
- Directiva Comunitatilor Economice Europene 91/674/EEC din data de 19 decembrie 1991 privind situatiile financiare anuale si consolidate ale societatilor de asigurare, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 374 din 31 decembrie 1991, cu modificarile ulterioare;
- prevederile aplicabile entitatilor care desfasoara activitate de asigurare si/sau reasigurare din Directiva 2013/34/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 26 iunie 2013 privind situatiile financiare anuale, situatiile financiare consolidate si rapoartele conexe ale anumitor tipuri de intreprinderi, de modificare a Directivei 2006/43/CE a Parlamentului European si a Consiliului si de abrogare a Directivelor 78/660/CEE si 83/349/CEE ale Consiliului, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 182 din 29 iunie 2013;
- Directiva 2014/95/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 22 octombrie 2014 de modificare a Directivei 2013/34/UE in ceea ce priveste prezentarea de informatii nefinanciare si de informatii privind diversitatea de catre anumite intreprinderi si grupuri mari, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 330 din 15 noiembrie 2014;
- Directiva (UE) 2021/2.101 a Parlamentului European si a Consiliului din 24 noiembrie 2021 de modificare a Directivei 2013/34/UE in ceea ce priveste prezentarea, de catre anumite intreprinderi si sucursale, de informatii privind impozitul pe profit, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 429 din 1 decembrie 2021."
4. In anexa, dupa capitolul 11 "Controlul intern" se introduce un nou capitol, capitolul 111 "Raportul privind informatiile referitoare la impozitul pe profit", cuprinzand punctele 5711-57113, cu urmatorul cuprins:
Raportul privind informatiile referitoare la impozitul pe profit
SECTIUNEA 1^11^1
Definitii legate de raportarea informatiilor referitoare la impozitul pe profit
571^1. - (1) In intelesul prezentului capitol se aplica urmatoarele definitii:
1. societate-mama de cel mai inalt rang - o societate care intocmeste situatiile financiare anuale consolidate ale celui mai mare grup de entitati;
2. situatii financiare anuale consolidate - situatiile financiare care sunt intocmite de o societate-mama a unui grup, in care activele, datoriile, capitalurile proprii, veniturile si cheltuielile sunt prezentate ca fiind cele ale unei singure entitati economice;
3. jurisdictie fiscala - un stat sau o jurisdictie nestatala care are autonomie fiscala in ceea ce priveste impozitul pe profit;
4. societate individuala - o societate de asigurare si/sau reasigurare care nu face parte dintr-un grup, astfel cum este definit la pct. 8 lit. i).
(2) In sensul pct. 571^2-571^7, cifra de afaceri are intelesul definitiei de la pct. 8 lit. c).
Entitati si sucursale care au obligatia de a transmite rapoarte cu privire la impozitul pe profit
(2) Societatile-mama de cel mai inalt rang sunt exceptate de la aplicarea prevederilor alin. (1) atunci cand cifra de afaceri consolidata a acestora la data bilantului scade sub cuantumul de 3.700.000.000 lei pentru fiecare dintre ultimele doua exercitii financiare consecutive, astfel cum se reflecta in situatiile lor financiare anuale consolidate.
(3) Societatile individuale a caror cifra de afaceri a depasit la data bilantului lor, pentru fiecare dintre ultimele doua exercitii financiare consecutive, cuantumul de 3.700.000.000 lei, astfel cum se reflecta in situatiile lor financiare anuale individuale, intocmesc, publica si asigura accesul la un raport privind informatiile referitoare la impozitul pe profit pentru cel mai recent dintre respectivele doua exercitii financiare consecutive.
(4) Prevederile alin. (3) nu se aplica unei societati individuale atunci cand cifra de afaceri a acesteia, la data bilantului, scade sub cuantumul de 3.700.000.000 lei pentru fiecare dintre ultimele doua exercitii financiare consecutive, astfel cum se reflecta in situatiile sale financiare individuale.
571^3. Prevederile pct. 571^2 alin. (1) si (3) nu se aplica societatilor individuale sau societatilor-mama de cel mai inalt rang si entitatilor lor afiliate in cazul in care aceste entitati, inclusiv sucursalele acestora, sunt stabilite, isi au sediul social sau au o activitate economica permanenta pe teritoriul Romaniei si in nicio alta jurisdictie fiscala.
571^4. - (1) Filialele controlate de catre o societate-mama de cel mai inalt rang dintr-un stat tert publica si asigura accesul la un raport privind informatiile referitoare la impozitul pe profit privind respectiva societate-mama de cel mai inalt rang pentru cel mai recent dintre ultimele doua exercitii financiare consecutive, atunci cand cifra de afaceri consolidata a depasit la data bilantului sau, pentru fiecare dintre respectivele doua exercitii financiare consecutive, cuantumul de 3.700.000.000 lei, astfel cum se reflecta in situatiile sale financiare consolidate.
(2) Atunci cand informatiile sau raportul prevazut la alin. (1) nu sunt disponibile, filiala solicita societatii-mama de cel mai inalt rang sa ii furnizeze toate informatiile necesare pentru a-i permite sa isi indeplineasca obligatiile in temeiul alin. (1); in cazul in care societatea-mama de cel mai inalt rang nu furnizeaza toate informatiile solicitate, filiala intocmeste, publica si asigura accesul la un raport privind informatiile referitoare la impozitul pe profit, care contine toate informatiile, obtinute sau dobandite, pe care aceasta le detine, precum si o declaratie care indica faptul ca societatea-mama de cel mai inalt rang a acesteia nu a pus la dispozitie informatiile necesare.
(3) Filialele prevazute la alin. (1) sunt exceptate de la aplicarea prevederilor alin. (1) si (2) atunci cand totalul cifrei de afaceri consolidate a societatii-mama de cel mai inalt rang, la data bilantului sau, scade sub cuantumul de 3.700.000.000 lei pentru fiecare dintre ultimele doua exercitii financiare consecutive, astfel cum se reflecta in situatiile sale financiare anuale consolidate.
571^5. - (1) Sucursalele din Romania, infiintate de entitatile din state terte prevazute la pct. 3 alin. (1) lit. c), publica si asigura accesul la un raport privind informatiile referitoare la impozitul pe profit privind societatea-mama de cel mai inalt rang sau societatea individuala mentionata la alin. (4) lit. a), in ceea ce priveste cel mai recent dintre ultimele doua exercitii financiare consecutive.
(2) In cazul in care informatiile sau raportul prevazut la alin. (1) nu sunt disponibile, persoana sau persoanele desemnate sa indeplineasca formalitatile de publicitate mentionate la pct. 571^12 alin. (2) solicita societatii-mama de cel mai inalt rang sau societatii individuale mentionate la alin. (4) lit. a) sa le furnizeze toate informatiile necesare pentru a le permite sa isi indeplineasca obligatiile.
(3) In cazul in care nu sunt furnizate toate informatiile solicitate, sucursala intocmeste, publica si asigura accesul la un raport privind informatiile referitoare la impozitul pe profit, care contine toate informatiile pe care aceasta le detine, le-a obtinut sau le-a dobandit, si o declaratie care indica faptul ca societatea-mama de cel mai inalt rang sau societatea individuala nu a pus la dispozitie informatiile necesare.
(4) Unei sucursale i se aplica regulile prevazute la prezentul punct numai in cazul in care sunt indeplinite urmatoarele criterii:
a) societatea care a deschis sucursala este fie o entitate afiliata unui grup a carui societate-mama de cel mai inalt rang este dintr-un stat tert si a carui cifra de afaceri consolidata a depasit la data bilantului sau, pentru fiecare din ultimele doua exercitii financiare consecutive, cuantumul de 3.700.000.000 lei, astfel cum se reflecta in situatiile sale financiare anuale consolidate, fie o societate individuala a carei cifra de afaceri a depasit la data bilantului sau, pentru fiecare dintre ultimele doua exercitii financiare consecutive, cuantumul de 3.700.000.000 lei, astfel cum se reflecta in situatiile sale financiare; si
b) societatea-mama de cel mai inalt rang mentionata la lit. a) nu are o alta filiala.
(5) Inclusiv in situatia in care criteriile prevazute la alin. (4) nu sunt indeplinite, obligatiile de raportare stabilite la prezentul punct se aplica numai sucursalelor a caror cifra de afaceri neta calculata la data incheierii exercitiului financiar a depasit pragul prevazut la art. 3 alin. (2) din Directiva 2013/34/UE, pentru fiecare dintre ultimele doua exercitii financiare consecutive.
(6) Sucursalele sunt exceptate de la obligatiile de raportare stabilite la prezentul punct fie in cazul in care criteriul prevazut la alin. (4) lit. a) inceteaza sa mai fie indeplinit timp de doua exercitii financiare consecutive, fie atunci cand cifra de afaceri neta scade sub pragul prevazut la art. 3 alin. (2) din Directiva 2013/34/UE, pentru fiecare dintre ultimele doua exercitii financiare consecutive.
a) este pus la dispozitia publicului, gratuit si intr-un format de raportare electronica cu citire automata:
(i) pe site-ul respectivei societati-mama de cel mai inalt rang sau al societatii individuale respective;
(ii) in cel putin una dintre limbile oficiale ale Uniunii;
(iii) in termen de cel mult 12 luni de la data incheierii exercitiului financiar pentru care este intocmit raportul; si
b) identifica denumirea si sediul social al filialei sau denumirea si adresa sucursalei care intra sub incidenta legislatiei unui stat membru si care a publicat un raport in conformitate cu pct. 571^11 alin. (1).
571^7. Filialele sau sucursalele care nu fac obiectul dispozitiilor de la pct. 571^4 si 571^5 publica si asigura accesul la un raport privind informatiile referitoare la impozitul pe profit in cazul in care aceste filiale sau sucursale servesc exclusiv obiectivului eludarii cerintelor de raportare stabilite in prezentul capitol.
SECTIUNEA 111^3
Continutul raportului privind informatiile referitoare la impozitul pe profit
(2) Informatiile mentionate la alin. (1) cuprind:
a) numele societatii-mama de cel mai inalt rang sau al societatii individuale, exercitiul financiar in cauza, moneda utilizata pentru prezentarea raportului si, dupa caz, o lista a tuturor filialelor consolidate in situatiile financiare ale societatii-mama de cel mai inalt rang, pentru exercitiul financiar relevant, stabilite in Uniunea Europeana sau in jurisdictiile fiscale incluse in anexele I si II la Concluziile Consiliului privind lista UE revizuita a jurisdictiilor necooperante in scopuri fiscale;
b) o scurta descriere a naturii activitatilor acestora;
c) numarul de salariati in echivalent norma intreaga;
d) veniturile, care reprezinta suma cifrei de afaceri, a altor venituri din exploatare, a veniturilor din interese de participare, cu exceptia dividendelor primite de la entitatile afiliate, a veniturilor din alte investitii si imprumuturi care fac parte din activele imobilizate, a altor dobanzi de incasat si a altor venituri similare enumerate la pct. 403-405;
e) cuantumul profitului sau pierderii brut(e);
f) cuantumul impozitului pe profit acumulat in cursul exercitiului financiar in cauza, care reprezinta cheltuielile curente cu impozitele recunoscute in ceea ce priveste profiturile sau pierderile impozabile din exercitiul financiar in cauza, de catre societati si sucursale in jurisdictia fiscala relevanta;
g) cuantumul impozitului pe profit platit in numerar, care reprezinta cuantumul impozitului pe profit platit in cursul exercitiului financiar in cauza de catre societati si sucursale in jurisdictia fiscala relevanta; si
h) cuantumul castigurilor acumulate la sfarsitul exercitiului financiar in cauza.
(3) In sensul alin. (2) lit. d), veniturile includ tranzactiile cu parti legate.
(4) In sensul alin. (2) lit. f), cheltuielile curente cu impozitele se refera doar la activitatile unei societati din exercitiul financiar relevant si nu includ provizioane pentru obligatii fiscale incerte.
(5) In sensul alin. (2) lit. g), impozitele platite includ impozitele retinute la sursa platite de alte societati in ceea ce priveste platile catre societati si sucursale din cadrul unui grup.
(6) In sensul alin. (2) lit. h), castigurile acumulate se refera la suma profiturilor din exercitiile financiare anterioare si din exercitiul financiar in cauza, cu privire la distribuirea carora nu s-a decis inca; in ceea ce priveste sucursalele, castigurile acumulate sunt cele ale societatii care a deschis sucursala.
(7) Informatiile enumerate la alin. (2)-(6) pot fi raportate pe baza instructiunilor de raportare mentionate in anexa nr. 3 la Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
(8) Informatiile mentionate la alin. (2)-(7) sunt prezentate utilizand un model comun si formate de raportare electronica cu citire automata.
(9) Raportul privind informatiile referitoare la impozitul pe profit prezinta informatiile mentionate la alin. (2)-(6) sau (7), separat pentru fiecare stat membru.
(10) Raportul privind informatiile referitoare la impozitul pe profit prezinta, de asemenea, informatiile mentionate la alin. (2)-(6) sau (7) astfel:
a) separat pentru fiecare jurisdictie fiscala care, la data de 1 martie a exercitiului financiar pentru care urmeaza sa se intocmeasca raportul, se afla pe lista din anexa I la Concluziile Consiliului privind lista UE revizuita a jurisdictiilor necooperante in scopuri fiscale;
b) separat pentru fiecare jurisdictie fiscala care, la data de 1 martie a exercitiului financiar pentru care urmeaza sa se intocmeasca raportul si la data de 1 martie a exercitiului financiar precedent, a fost mentionata in anexa II la Concluziile Consiliului privind lista UE revizuita a jurisdictiilor necooperante in scopuri fiscale.
(11) Raportul privind informatiile referitoare la impozitul pe profit prezinta, de asemenea, informatiile mentionate la alin. (2)-(6) sau (7) in mod agregat pentru alte jurisdictii fiscale.
(12) Informatiile se atribuie fiecarei jurisdictii fiscale relevante pe baza sediului sau a existentei unui sediu social sau a unei activitati economice permanente care, avand in vedere activitatile grupului sau ale societatii individuale, poate face obiectul obligatiei de a plati impozit pe profit in jurisdictia fiscala respectiva.
(13) In cazul in care activitatile mai multor entitati afiliate pot face obiectul obligatiei de a plati impozit pe profit in cadrul unei singure jurisdictii fiscale, informatiile atribuite jurisdictiei fiscale respective reprezinta suma informatiilor referitoare la astfel de activitati ale fiecarei entitati afiliate si ale sucursalelor lor in jurisdictia fiscala respectiva.
(14) Nicio informatie privind o anumita activitate nu este atribuita simultan mai multor jurisdictii fiscale.
(15) Una sau mai multe informatii specifice care sunt prezentate in mod normal in conformitate cu alin. (2)-(6) sau (7) pot fi omise temporar din raport in cazul in care prezentarea acestora ar aduce un dezavantaj concurential semnificativ societatilor la care se refera raportul; orice omisiune este indicata in mod clar in raport, impreuna cu o explicatie motivata in mod corespunzator privind motivele acesteia.
(16) Toate informatiile omise in temeiul alin. (15) sunt facute publice intr-un raport ulterior privind informatiile referitoare la impozitul pe profit, in termen de cel mult cinci ani de la data omisiunii initiale.
(17) Nu pot fi omise niciodata informatiile referitoare la jurisdictiile fiscale incluse in anexele I si II la Concluziile Consiliului privind lista UE revizuita a jurisdictiilor necooperante in scopuri fiscale, astfel cum sunt mentionate la alin. (10).
(18) Raportul privind informatiile referitoare la impozitul pe profit poate include, daca este cazul, la nivelul grupului, o prezentare generala care sa ofere explicatii cu privire la orice discrepanta semnificativa intre cuantumurile prezentate in temeiul alin. (2) lit. f) si g), tinand seama, dupa caz, de cuantumurile corespunzatoare referitoare la exercitiile financiare anterioare.
571^9. - (1) Moneda utilizata in raportul privind informatiile referitoare la impozitul pe profit este moneda in care sunt prezentate situatiile financiare consolidate ale societatii-mama de cel mai inalt rang sau situatiile financiare anuale individuale ale societatii individuale; acest raport se publica in moneda utilizata in situatiile financiare.
(2) In cazul mentionat la pct. 571^4 alin. (2), moneda utilizata in raportul privind informatiile referitoare la impozitul pe profit este moneda in care filiala isi publica situatiile financiare anuale.
(3) Pragurile prevazute la pct. 571^4 si 571^5 se convertesc intr-o suma echivalenta in moneda nationala a oricarui stat tert relevant prin aplicarea cursului de schimb valabil la data de 21 decembrie 2021, rotunjita la mia cea mai apropiata.
571^10. - In raportul privind informatiile referitoare la impozitul pe profit se precizeaza daca acesta a fost elaborat in conformitate cu pct. 571^8 alin. (2)-(6) sau (7).
SECTIUNEA 11^1^4
Publicarea si accesibilitatea
(2) Raportul privind informatiile referitoare la impozitul pe profit si declaratia publicate de societati in conformitate cu alin. (1) sunt puse la dispozitia publicului gratuit, in limba romana, in termen de cel mult 12 luni de la data incheierii exercitiului financiar pentru care este intocmit raportul, pe site-ul:
a) societatii, atunci cand se aplica pct. 571^2;
b) filialei sau al unei entitati afiliate, atunci cand se aplica pct. 571^4; sau
c) sucursalei sau al societatii care a deschis sucursala sau al unei entitati afiliate, atunci cand se aplica pct. 571^5.
(3) Sunt scutite de la aplicarea regulilor prevazute la alin. (2) acele societati al caror raport privind informatiile referitoare la impozitul pe profit publicat in conformitate cu alin. (1) este pus simultan la dispozitia publicului intr-un format de raportare electronica cu citire automata, pe site-ul registrului mentionat de Directiva (UE) 2017/1.132, asa cum este transpusa in legislatia nationala, si gratuit pentru orice tert situat in Uniunea Europeana; site-ul societatilor si sucursalelor, astfel cum este mentionat la alin. (2), contine informatii privind scutirea respectiva si o trimitere la site-ul registrului relevant.
(4) Raportul mentionat la pct. 571^2 si pct. 571^4-571^7 si, dupa caz, declaratia mentionata la pct. 571^4 si 571^5 raman accesibile pe site-ul in cauza pentru o perioada de cel putin 5 ani consecutivi.
SECTIUNEA 1^11^5
Responsabilitatea pentru intocmirea, publicarea si asigurarea accesului la raportul privind informatiile referitoare la impozitul pe profit
(2) Conducerea filialelor mentionate la pct. 571^4, precum si persoana sau persoanele desemnate sa efectueze formalitatile de publicitate prevazute de art. 41 din Directiva (UE) 2017/1.132, asa cum este transpusa in legislatia nationala, pentru sucursalele mentionate la pct. 571^5, care actioneaza in limitele competentelor conferite de dreptul intern, au responsabilitatea colectiva de a se asigura, facand uz optim de cunostintele si mijloacele de care dispun, ca raportul privind informatiile referitoare la impozitul pe profit este intocmit intr-un mod coerent sau conform, dupa caz, cu pct. 571^2-571^10 si ca este publicat si pus la dispozitie in conformitate cu pct. 571^11.
SECTIUNEA 1^11^6
Declaratia auditorului statutar
571^13. - Raportul de audit intocmit cu ocazia auditarii situatiilor financiare anuale stabileste daca, pentru exercitiul financiar anterior exercitiului financiar pentru care au fost intocmite situatiile financiare care fac obiectul auditului, societatea a avut obligatia, in temeiul pct. 571^2-571^7, de a publica un raport privind informatiile referitoare la impozitul pe profit si, in caz afirmativ, daca raportul a fost publicat in conformitate cu pct. 571^11."
Art. II. - Prezenta norma se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si se aplica incepand cu situatiile financiare anuale aferente exercitiului financiar 2023.
Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara,
Nicu Marcu