valabil la 06 Ian 2025
Domiciliu in alta localitate. Obligatia angajatorului de a suporta contravaloarea transportului. Tratament fiscal
Raspuns oferit de Irina Dumitrescu

consultant fiscalINTREBARE Referitor la decontarea transportului pentru angajatii companiei 1. Suntem obligati sa facem asta pentru anagajtii care nu locuiesc in Bucuresti (unde exista sediul)? 2. Care sunt conditiile de deductibilitate?
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Cod CAEN: servicii
Raspuns: Nu exista nicio reglementare legala care sa-l oblige pe angajator sa plateasca salariatilor transportul la si de la locul de munca la domiciliu nici in situatia in care salariatul are domiciliu in alta localitate.
Astfel, angajatorul nu are obligatia sa deconteze transportul la si de la locul de munca daca nu si-a asumat aceasta obligatie prin contractul de munca ori regulamentul intern.
Salariatul cunostea inca de la incheierea contractului individual de munca faptul ca locul de munca este in alta localitate.
Din punct de vedere fiscal, conform art. 76 alin. (4) lit. g) din Codul fiscal , nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit, contravaloarea cheltuielilor de deplasare pentru transportul intre localitatea in care angajatii isi au resedinta si localitatea unde se afla locul de munca al acestora, pentru situatiile in care nu se asigura locuinta sau nu se suporta contravaloarea chiriei, conform legii.
Aceeasi reglementare se gaseste in privinta CAS la art. 142 lit. d) din Codul fiscal, precum si in privinta CASS la art. 157 alin. (2) si CAM la art. 220^4 alin. (2) in privinta contributiei asiguratorie pentru munca.
Astfel, contravaloarea cheltuielilor de deplasare pentru transportul intre localitatea in care angajatii isi au resedinta si localitatea unde se afla locul de munca al acestora, pentru situatiile in care nu se asigura locuinta sau nu se suporta contravaloarea chiriei, reprezinta venituri neimpozabile si netaxabile cu contributii sociale.
In ceea ce priveste deductibilitatea apreciem ca, cheltuielile cu transportul la si de la locul de munca al salariatului sunt deductibile limitat in limita cotei de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit dispozitiilor din Codul muncii intrucat reprezinta cheltuieli sociale.
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!
Intrebari similare din categoria Salarizare Contributii
Intrebare: Va rog sa m ajutati. Pentru tichete cadou acordate cu acazia zilei de 8 Martie, Paste, Craciun, se plateste contributia CASS DE 10%? Nu m-am lamurit absolut deloc.
Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei (la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical), fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam ...
Intrebare: Suntem o firma de prestari servicii de spalat si curatat haine - Bucuresti Avem angajati si soferi care 1. transporta obiecte pentru spalat si curatat intre punctele de lucru 2 ridica obiectele pentru curatat de la agentii economici si de la domiciliul clientilor 3 efectueaza diverse sarcini (sofer pentru directorul societatii, etc.) Acestia presteaza activitate doar in Bucuresti si de regula nu ...
Intrebare: Un angajator doreste incheierea unui contract de munca, in regim de telemunca, a unui cetatean roman, care locuieste in Anglia. In Anglia nu este angajat. Va fi angajat in functia de" Operator introducere, validare si prelucrare date". Va rog sa imi precizati care sunt implicatiile faptului ca isi va desfasura activitatea din Anglia.
Intrebare: In codul fiscal la art 76, se mentioneaza veniturile care cumulate lunar nu reprezinta venit impozabil in intelesul impozitului pe venit, in limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat . Aici regasim si "contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajatii proprii si ...
Intrebare: Pentru un angajat din Polonia care isi inceteaza activitatea in Romania exista posibilitatea de a-si recupera taxele salariale retinute in Romania? Mentionez ca a avut contract individual de munca pe perioada nedeterminata.