Facilitati pentru angajatori, absolventi si someri
Raspuns oferit de Colectiv Portal Codul MunciiGuvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Art. I. - Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 174/2002, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 181 din 18 martie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Dupa alineatul(1) al articolului 15 se introduc doua noi alineate, alineatele(11) si(12) , cu urmatorul cuprins:
(11) Somerii prevazuti la art. 17 din lege, care realizeaza venituri din activitati autorizate potrivit legii si a caror activitate autorizata potrivit legii a incetat anterior datei la care solicita acordarea indemnizatiei de somaj, vor beneficia de indemnizatie de somaj in conditiile art. 34 alin. (1) , respectiv alin. (3) din lege, indiferent de venitul realizat, determinat potrivit art. 6, daca dovedesc incetarea legala a activitatii autorizate potrivit legii.
(12) Somerii a caror activitate autorizata potrivit legii a inceput ulterior datei la care inceteaza plata indemnizatiei de somaj conform prevederilor legale nu au obligatia de a restitui indemnizatia de somaj de care au beneficiat, daca dovedesc ca au inceput activitatea autorizata potrivit legii dupa incetarea platii indemnizatiei de somaj.
2. Alineatul(3) al articolului 15 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(3) Se considera ca nu realizeaza venituri, potrivit prevederilor art. 5 pct. IV lit. c) , art. 17 alin. (1) lit. f) , art. 34 alin. (1) lit. b) si alin. (3) lit. b) si art. 66 alin. (1) din lege:
a) persoanele care nu realizeaza venituri impozabile sau care realizeaza venituri neimpozabile in conformitate cu Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) persoanele care realizeaza venituri din salarii reprezentand plati compensatorii acordate persoanelor disponibilizate din bugetul angajatorului, in temeiul contractului colectiv de munca aplicabil;
c) persoanele care realizeaza venituri din investitii, venituri din premii si din jocuri de noroc, venituri din transferul proprietatilor imobiliare si venituri din alte surse, definite conform Legii nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare;
d) persoanele care realizeaza venituri reprezentand indemnizatie de neconcurenta care se acorda pe perioada de neconcurenta, de catre angajator, ulterior incetarii contractului individual de munca, conform art. 21 si 22 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) persoanele care realizeaza venituri reprezentand participarea la profit, care se acorda de catre angajator salariatilor, administratorilor sau managerilor, ulterior incetarii contractului individual de munca, respectiv contractului de mandat sau contractului de management, conform prevederilor legale;
f) persoanele care realizeaza venituri din indemnizatia primita conform prevederilor legale, cu ocazia organizarii alegerilor locale, alegerilor pentru Senat si Camera Deputatilor sau alegerilor prezidentiale.
3. Dupa alineatul(7) al articolului 19 se introduce un nou alineat, alineatul(8) , cu urmatorul cuprins:
(8) Prin exceptie, in situatia persoanelor prevazute la art. 19 din lege care au fost asigurate obligatoriu prin efectul legii, certificarea stagiului minim de cotizare prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a) din lege se face pe baza informatiilor din cuprinsul declaratiilor de natura celor prevazute la alin. (2) in cazul in care se constata ca angajatorul si-a suspendat/incetat activitatea.
4. Alineatul(5) al articolului 37 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(5) Persoanele prevazute la art. 66 alin. (1) si(2) din lege, care urmeaza programe de formare profesionala finantate din bugetul asigurarilor pentru somaj, se pot retrage de la aceste programe, fara a suporta cheltuielile efectuate pentru serviciile de formare profesionala, pentru a se incadra in munca, pentru a incepe o activitate economica in conditiile legii, pentru a se pensiona, pentru a beneficia de concediu pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, respectiv 3 ani sau 7 ani, in cazul copilului cu handicap, pentru a urma o forma de invatamant sau in cazul in care starea sanatatii nu le permite continuarea programului, daca dovedesc ca se afla in una dintre aceste situatii cu actul privind incadrarea in munca, autorizatia de functionare sau certificatul de inmatriculare, decizia de pensionare, decizia de stabilire a dreptului la indemnizatia pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, respectiv 3 ani sau 7 ani, in cazul copilului cu handicap ori adeverinte prin care se atesta situatiile mentionate, emise de Casa Nationala de Pensii Publice si Agentia Nationala de Prestatii si Inspectie Sociala, adeverinta prin care se atesta ca este inscris intr-o forma de invatamant, respectiv cu acte medicale.
5. Articolul 38 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 38. - (1) In cazul in care formarea profesionala se realizeaza, potrivit art. 67 alin. (2) din lege, de agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene sau a municipiului Bucuresti, prin furnizori de formare profesionala, autorizati in conditiile legii, selectarea acestora se va face cu respectarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, instituite prin Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice.
(2) Selectia furnizorilor conform alin. (1) se organizeaza, de regula, o singura data pe an pentru fiecare program de formare profesionala, in ocupatiile, meseriile si profesiile cuprinse in Planul national de formare profesionala.
6. La articolul 40 alineatul(1) , litera b) se abroga.
7. Dupa alineatul(1) al articolului 40 se introduc patru noi alineate, alineatele(11) -(14) , cu urmatorul cuprins:
(11) Documentele prevazute la alin. (1) se pot depune personal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, fax sau e-mail. In cazul in care persoanele opteaza pentru transmiterea documentelor prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, fax sau e-mail, documentele se transmit si se accepta in copie certificata pentru conformitate cu originalul, de catre persoana solicitanta.
(12) In situatia in care documentele transmise in termen, prin modalitatile prevazute la alin. (11) , nu sunt lizibile, agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti solicita persoanei redepunerea acestora in termen de 5 zile de la data primirii solicitarii, iar documentele transmise ca urmare a acestei solicitari sunt considerate a fi depuse in termen.
(13) Termenul prevazut la alin. (1) este termen de decadere din dreptul de a beneficia de sumele reprezentand completarea veniturilor potrivit art. 72 din lege.
(14) In situatia in care persoana nu redepune documentele care nu sunt lizibile in termenul de 5 zile prevazut la alin. (12) , aceasta poate solicita acordarea drepturilor prevazute la art. 72 din lege, prin depunerea unei noi cereri insotita de toate documentele prevazute la alin. (1) , in termenul de decadere din drepturi de 60 de zile prevazut la alin. (1) .
8. Dupa alineatul(2) al articolului 41 se introduc trei noi alineate, alineatele(3) -(5) , cu urmatorul cuprins:
(3) Documentul prevazut la alin. (1) se poate depune personal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, fax sau email.
(4) In situatia in care documentul transmis in termen, prin modalitatile prevazute la alin. (3) , nu este lizibil, agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti solicita persoanei redepunerea acestuia in termen de 5 zile de la data primirii solicitarii, iar documentul transmis ca urmare a acestei solicitari este considerat a fi depuse in termen.
(5) In situatia in care persoana nu redepune documentul solicitat in termenul prevazut la alin. (4) , plata drepturilor prevazute la art. 72 din lege se va face odata cu achitarea indemnizatiilor de somaj cuvenite somerilor pentru luna in care beneficiarul a prezentat dovada lizibila.
9. La articolul 431 alineatul(2) , litera d) se abroga.
10. Alineatul(4) al articolului 431 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(4) Absolventii prevazuti la art. 731 alin. (1) din lege beneficiaza de dreptul sub forma de prima, prevazut la art. 731 alin. (1) din lege, o singura data pentru fiecare dintre urmatoarele niveluri din cadrul sistemului national de invatamant reglementat prin Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare:
a) invatamant secundar superior - ciclul inferior al liceului;
b) invatamant secundar superior - ciclul superior al liceului sau invatamant profesional;
c) invatamant tertiar nonuniversitar - invatamant postliceal;
d) invatamant superior.
11. Dupa alineatul(4) al articolului 431 se introduc patru noi alineate, alineatul(5) -(8) , cu urmatorul cuprins:
(5) Documentele prevazute la alin. (2) se pot depune personal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, fax sau email.
(6) In situatia in care documentele transmise in termen, prin modalitatile prevazute la alin. (5) nu sunt lizibile, agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti solicita persoanei redepunerea acestora in termen de 5 zile de la data primirii solicitarii, iar documentele transmise ca urmare a acestei solicitari sunt considerate a fi depuse in termen.
(7) In situatia in care persoana nu redepune documentele care nu sunt lizibile in termenul de 5 zile prevazut la alin. (6) , aceasta poate solicita acordarea drepturilor prevazute art. 731 alin. (1) din lege, prin depunerea unei noi cereri insotita de toate documentele prevazute la alin. (2) , in termenul de decadere din drepturi de 60 de zile prevazut la alin. (2) .
(8) In cazul in care persoanele opteaza pentru depunerea documentelor la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, actul de identitate se prezinta in original sau in copie legalizata in vederea efectuarii, de catre personalul agentiei, a unei copii certificate pentru conformitate cu originalul prezentat. In cazul in care persoanele opteaza pentru transmiterea documentelor prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, fax sau e-mail, actul de identitate si celelalte documente se transmit si se accepta in copie certificata pentru conformitate cu originalul de catre titular.
12. Dupa alineatul(3) al articolului 432 se introduce un nou alineat, alineatul(31) , cu urmatorul cuprins:
(31) In situatia in care documentele transmise in termen prin modalitatile prevazute la alin. (3) , nu sunt lizibile, agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti solicita persoanei redepunerea acestora in termen de 5 zile de la data primirii solicitarii, iar documentele transmise ca urmare a acestei solicitari sunt considerate a fi depuse in termen.
13. Alineatul(5) al articolului 432 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(5) Daca in urma solicitarii prevazute la alin. (31) sau alin. (4) , absolventul nu redepune documentele care nu sunt lizibile, respectiv nu prezinta actele doveditoare, agentia pentru ocuparea fortei de munca va contacta angajatorul cu care s-a incheiat raportul de munca sau de serviciu pentru clarificarea statutului acestuia si, in functie de constatarile facute, se vor adopta masuri in conformitate cu prevederile legale.
14. Dupa alineatul(5) al articolului 433 se introduc patru noi alineate, alineatele(6) -(9) , cu urmatorul cuprins:
(6) Documentele prevazute la alin. (2) se pot depune personal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, fax sau email.
(7) In situatia in care documentele transmise in termen, prin modalitatile prevazute la alin. (6) , nu sunt lizibile, agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti solicita persoanei redepunerea acestora in termen de 5 zile de la data primirii solicitarii, iar documentele transmise ca urmare a acestei solicitari sunt considerate a fi depuse in termen.
(8) In situatia in care persoana nu redepune documentele care nu sunt lizibile in termenul de 5 zile prevazut la alin. (7) , aceasta poate solicita acordarea drepturilor prevazute art. 731 alin. (2) din lege, prin depunerea unei noi cereri insotita de toate documentele prevazute la alin. (2) , in termenul de decadere din drepturi de 60 de zile prevazut la alin. (2) .
(9) In cazul in care persoanele opteaza pentru depunerea documentelor la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, actul de identitate se prezinta in original sau in copie legalizata in vederea efectuarii, de catre personalul agentiei, a unei copii certificate pentru conformitate cu originalul prezentat. In cazul in care persoanele opteaza pentru transmiterea documentelor prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, fax sau e-mail, actul de identitate si celelalte documente se transmit si se accepta in copie certificata pentru conformitate cu originalul de catre titular.
15. Dupa articolul 434 se introduc patru noi articole, articolele 435-438, cu urmatorul cuprins:
Art. 435
(1) Prevederile art. 732 alin. (1) din lege se aplica in situatia in care somerii indeplinesc cumulativ conditiile prevazute la art. 732 alin. (1) , alin. (2) si alin. (4) din lege si nu au mai beneficiat de prima de activare in ultimele 12 luni.
(2) Nu beneficiaza de prima de activare prevazuta la art. 732 din lege persoanele care se incadreaza in munca, conform legii, pe perioada determinata de cel mult 3 luni, iar ulterior incadrarii in munca se schimba durata incadrarii in munca pe perioada determinata mai mare de 3 luni sau nedeterminata.
(3) Pentru acordarea primei de activare prevazute la art. 732 din lege, persoanele vor depune la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, unde se afla in evidenta, in termen de maximum 30 de zile de la data angajarii, urmatoarele documente:
a) cerere conform modelului prezentat in anexa nr. 32;
b) actul in baza caruia au fost incadrate in munca, in copie, sau dovada incadrarii in munca printr-un act eliberat de angajator, care sa ateste incadrarea in munca conform art. 732 din lege, pe suport hartie sau in format electronic cu semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat calificat;
c) angajament pentru respectarea art. 733 din lege, conform modelului prevazut in anexa nr. 33, care constituie titlu executoriu, potrivit legii;
d) declaratie pe propria raspundere a angajatorului din care sa rezulte ca in ultimele 12 luni acesta nu a mai fost in raporturi de munca sau de serviciu cu persoana respectiva.
(4) Documentele prevazute la alin. (3) se pot depune personal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, fax sau email. In cazul in care persoanele opteaza pentru transmiterea documentelor prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, fax sau e-mail, documentele se transmit si se accepta in copie certificata pentru conformitate cu originalul, de catre persoana solicitanta, in situatia acelora care nu sunt in format electronic cu semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat calificat.
(5) In situatia in care documentele transmise in termen, prin modalitatile prevazute la alin. (4) , nu sunt lizibile, agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti solicita persoanei redepunerea acestora in termen de 5 zile de la data primirii solicitarii, iar documentele transmise ca urmare a acestei solicitari sunt considerate a fi depuse in termen.
(6) Termenul prevazut la alin. (3) este termen de decadere din dreptul de a beneficia de prima de activare prevazuta la art. 732 din lege.
(7) In situatia in care persoana nu redepune documentele care nu sunt lizibile in termenul de 5 zile prevazut la alin. (5) , aceasta poate solicita acordarea dreptului prevazut art. 732 din lege, prin depunerea unei noi cereri insotita de toate documentele prevazute la alin. (3) , in termenul de decadere din dreptul de a beneficia de prima de activare de 30 de zile prevazut la alin. (3) .
Art. 436
In cazul incadrarii in munca intr-o localitate din alt judet, dreptul sub forma de prima de activare, prevazut la art. 732 din lege, se acorda de agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, unde beneficiarul s-a aflat in evidenta, urmand ca dosarul acestuia sa fie transferat la agentia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza isi stabileste noul domiciliu sau resedinta, care va acorda, dupa caz, si celelalte drepturi prevazute de lege si va urmari respectarea obligatiilor ce decurg din acordarea drepturilor.
Art. 437
(1) Pana la data de 15 a lunii urmatoare lunii in care expira perioada de 3 luni de la data incadrarii in munca, beneficiarii drepturilor prevazute la art. 732 din lege sunt obligati sa prezinte la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti la care sunt inregistrati sau, dupa caz, la care le-a fost transferat dosarul, dovada emisa de angajator ca sunt incadrati, precum si, in situatia prevazuta la art. 732 alin. (3) din lege, documentele prevazute la art. 435 alin. (3) lit. b) si d) .
(2) Dovada emisa de angajator prevazuta la alin. (1) si, in situatia prevazuta la art. 732 alin. (3) din lege, documentele prevazute la art. 435 alin. (3) lit. b) si d) se pot depune personal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, fax sau email.
(3) In situatia in care documentele transmise in termen, prin modalitatile prevazute la alin. (2) , nu sunt lizibile, agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti solicita persoanei redepunerea acestora in termen de 5 zile de la data primirii solicitarii, iar documentele transmise ca urmare a acestei solicitari sunt considerate a fi depuse in termen.
(4) Beneficiarilor care nu prezinta sau nu transmit dovada emisa de angajator prevazuta la alin. (1) si, in situatia prevazuta la art. 732 alin. (3) din lege, documentele prevazute la art. 435 alin. (3) lit. b) si d) li se va cere, in scris, de catre agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti sa prezinte aceste documente in termen de 15 zile de la data primirii solicitarii.
(5) Daca, in urma solicitarii prevazute la alin. (3) sau alin. (4) , persoana nu redepune documentele care nu sunt lizibile, respectiv nu prezinta actele doveditoare, agentia pentru ocuparea fortei de munca va contacta angajatorul cu care s-a incheiat raportul de munca sau de serviciu pentru clarificarea statutului acestuia si in functie de constatarile facute se vor adopta masuri in conformitate cu prevederile legale.
Art. 438
(1) Dreptul banesc reprezentand prima de activare prevazuta la art. 732 din lege se plateste intr-o singura transa, in luna urmatoare lunii in care s-a solicitat acordarea acestei prime de activare, odata cu achitarea indemnizatiilor de somaj cuvenite somerilor.
(2) Dreptul banesc reprezentand prima de activare prevazuta la art. 732 din lege, stabilit si neincasat de beneficiar, se prescrie la expirarea termenului general de prescriptie de 3 ani, prevazut de lege.
16. Articolul 45 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 45
(1) Pentru acordarea primei de mobilitate prevazute la art. 74 sau 75 din lege, persoanele vor depune la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti, unde se afla in evidenta, in termen de 30 de zile de la data incadrarii in munca, in situatia primei de incadrare, respectiv in termen de 60 de zile de la data incadrarii in munca, in situatia primei de instalare, urmatoarele documente, dupa caz:
a) cerere conform modelului prezentat in anexa nr. 11, respectiv in anexa nr. 12A sau anexa nr. 12B;
b) actul de identitate care sa ateste domiciliul persoanei respective si, dupa caz, al sotului, sotiei si copiilor aflati in intretinere;
c) actul in baza caruia au fost incadrate in munca, in copie, sau dovada incadrarii in munca printr-un act eliberat de angajator, pe suport hartie sau in format electronic cu semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat calificat, cu precizarea locului de munca unde persoana urmeaza sa isi desfasoare activitatea;
d) angajament pentru respectarea art. 76 alin. (1) si(2) , dupa caz, din lege, conform modelului prevazut in anexa nr. 13, care constituie titlu executoriu, potrivit legii;
e) declaratie pe propria raspundere a angajatorului din care sa rezulte ca in ultimii 2 ani acesta nu a mai fost in raporturi de munca sau de serviciu cu persoana respectiva;
f) declaratie pe propria raspundere a angajatorului din care sa rezulte ca in ultimii 2 ani persoana angajata nu a mai avut raporturi de munca sau de serviciu cu alti angajatori la care calitatea de administrator/asociat este detinuta de una sau mai multe persoane fizice ori juridice care au calitatea de administrator/asociat la angajatorul la care se realizeaza incadrarea in munca;
g) declaratie pe propria raspundere a angajatorului din care sa rezulte ca pentru persoana respectiva ori familia acesteia se asigura sau nu se asigura locuinta de serviciu ori se suporta sau nu se suporta cheltuielile aferente din fondurile angajatorului, in situatia solicitarii primei de instalare prevazute la art. 75 din lege;
h) declaratie pe propria raspundere a persoanei incadrate in munca din care sa rezulte ca autoritatea publica locala sau centrala asigura sau nu asigura locuinta de serviciu ori suporta sau nu suporta cheltuielile aferente din fonduri publice persoanei respective ori familiei acesteia, in situatia solicitarii primei de instalare prevazute la art. 75 din lege;
i) declaratie pe propria raspundere a absolventilor licentiati ai facultatilor de medicina, medicina dentara si farmacie din care sa rezulte ca la data solicitarii primei de mobilitate prevazute la art. 74 sau 75 din lege nu au promovat concursul national de rezidentiat pe locuri sau pe posturi in conditiile legii, dupa caz;
j) declaratie pe propria raspundere a angajatorului absolventilor institutiilor de invatamant din care sa rezulte ca nu are obligatia, potrivit legii, de a angaja persoana din aceasta categorie, dupa caz;
k) certificatul de casatorie si, dupa caz certificatele de nastere ale copiilor sau documentele care atesta situatia juridica a copiilor fata de reprezentantul legal, dupa caz, in situatia solicitarii primei de instalare prevazute la art. 75 din lege, in copie certificata pentru conformitate cu originalul de catre persoana solicitanta a dreptului;
l) actele prevazute de lege in cazul familiilor monoparentale, prin care se face dovada privind componenta familiei, filiatia copiilor si situatia lor juridica fata de reprezentantul legal, dupa caz, in situatia solicitarii primei de instalare prevazute la art. 75 din lege in copie certificata pentru conformitate cu originalul de catre persoana solicitanta a dreptului.
(2) Prima de instalare, al carei cuantum este cel prevazut la art. 75 alin. (2) lit. b) si alin. (4) lit. b) din lege se acorda in situatia in care persoana este insotita de membrii familiei in sensul Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, iar in cazul familiei monoparentale, in situatia in care este insotita de copilul sau copiii aflati in intretinere, iar cererea pentru acordarea acesteia, prevazuta in anexa nr. 12A sau nr. 12B, dupa caz, este insotita de toate documentele prevazute la alin. (1) , prin care se atesta dupa caz, indeplinirea conditiilor pentru acordarea primei de instalare in aceste cuantumuri.
(3) Prevederile art. 75 alin. (3) din lege se aplica in situatia in care ambii soti au acelasi domiciliu sau resedinta, indeplinesc conditiile de acordare a primei de instalare si solicita impreuna, in termen de 60 de zile de la data la care primul dintre soti se incadreaza in munca, acordarea primei de instalare in cuantumurile prevazute la art. 75 alin. (3) sau alin. (4) lit. c) din lege, prin depunerea cererii prevazute in anexa nr. 12A sau nr. 12B, dupa caz, insotita de toate documentele prevazute la alin. (1) , prin care se atesta dupa caz, pentru fiecare dintre soti, indeplinirea conditiilor pentru acordarea primei de instalare in aceste cuantumuri.
(4) In situatia in care ambii soti indeplinesc conditiile de acordare a primei de instalare dar nu au acelasi domiciliu sau resedinta si/sau nu solicita impreuna acordarea primei de instalare conform alin. (3) , prima de instalare se acorda oricaruia dintre soti la solicitarea acestuia conform alin. (1) , in cuantumul si conditiile prevazute la art. 75 alin. (2) lit. a) sau b) din lege ori art. 75 alin. (4) lit. a) sau b) din lege, dupa caz, si cu respectarea conditiei prevazute la alin. (2) , dupa caz.
(5) Documentele prevazute la alin. (1) se pot depune personal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, fax sau email.
(6) In situatia in care documentele transmise in termen, prin modalitatile prevazute la alin. (5) , nu sunt lizibile, agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti solicita persoanei redepunerea acestora, in termen de 5 zile de la data primirii solicitarii, iar documentele transmise ca urmare a acestei solicitari sunt considerate a fi depuse in termen.
(7) In cazul in care persoanele opteaza pentru depunerea documentelor la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, actul de identitate se prezinta in original sau in copie legalizata in vederea efectuarii, de catre personalul agentiei, a unei copii certificate pentru conformitate cu originalul prezentat. In cazul in care persoanele opteaza pentru transmiterea documentelor prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, fax sau e-mail, actul de identitate si celelalte documente se transmit si se accepta in copie certificata pentru conformitate cu originalul de catre persoana solicitanta a dreptului.
(8) Termenele prevazute la alin. (1) si(3) sunt termene de decadere din dreptul de a beneficia de prima de incadrare prevazuta la art. 74 din lege sau prima de instalare prevazuta la art. 75 din lege.
(9) In situatia in care persoana nu redepune documentele care nu sunt lizibile in termenul de 5 zile prevazut la alin. (6) , aceasta poate solicita acordarea drepturilor prevazute la art. 74 sau 75 din lege, prin depunerea unei noi cereri insotita de toate documentele prevazute la alin. (1) si(3) , dupa caz, in termenele de decadere din drepturi de 30 de zile, respectiv de 60 de zile prevazute la alin. (1) si(3) .
17. Dupa articolul 45 se introduc douasprezece noi articole, articolele 451-4512, cu urmatorul cuprins:
Art. 451
(1) Beneficiaza de prima de incadrare prevazuta la art. 74 din lege persoanele inregistrate ca someri la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene sau a municipiului Bucuresti care se incadreaza in munca, ulterior datei inregistrarii la aceste agentii, cu norma intreaga, pe o perioada de cel putin 12 luni si indeplinesc si celelalte conditii prevazute la art. 74 si 751 din lege.
(2) Nu beneficiaza de prima de incadrare prevazuta la art. 74 din lege:
a) persoanele care se incadreaza in munca, conform legii, pe perioada determinata mai mica de 12 luni, iar ulterior incadrarii in munca, se schimba durata incadrarii in munca pe perioada determinata de 12 luni sau mai mare de 12 luni ori nedeterminata;
b) persoanele care in perioada de 12 luni de la incadrarea in munca isi pierd statutul de angajat, de la data incetarii raportului de munca sau de serviciu, cu exceptia persoanelor aflate in situatia prevazuta la art. 751 alin. (5) din lege.
(3) Prima de incadrare prevazuta la art. 74 din lege se poate cumula cu drepturile prevazute la art. 72 din lege sau cu prima de activare prevazuta la art. 732 din lege ori cu prima prevazuta la art. 731 alin. (1) din lege si dreptul prevazut la art. 731 alin. (2) din lege, dupa caz.
(4) In cazul incadrarii in munca intr-o localitate din alt judet, drepturile prevazute la art. 74 din lege vor fi acordate de agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau, dupa caz, a municipiului Bucuresti, unde beneficiarul s-a aflat in evidenta, urmand ca dosarul acestuia sa fie transferat la agentia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza isi stabileste noul domiciliu sau resedinta, care va acorda in continuare aceste drepturi, precum si celelalte drepturi prevazute de lege si va urmari respectarea obligatiilor ce decurg din acordarea drepturilor.
Art. 452
(1) Prima de incadrare prevazuta la art. 74 din lege se acorda de la data incadrarii in munca, pe o perioada de 12 luni, in situatia in care persoana nu pierde calitatea de angajat, cu exceptia situatiei prevazute la art. 751 alin. (5) din lege.
(2) Perioada de 12 luni prevazuta la alin. (1) expira la sfarsitul zilei anterioare datei incadrarii in munca din cea de-a 12-a luna calculata incepand cu data incadrarii in munca.
(3) In situatia prevazuta la art. 751 alin. (5) din lege, perioada de cel mult 30 de zile pentru care persoana nu are statut de angajat nu face parte din perioada de acordare a primei de incadrare prevazute la art. 74 din lege.
Art. 453
(1) Pentru acordarea lunara a cuantumului primei de incadrare prevazute la art. 74 din lege, beneficiarul primei va depune lunar, pana la data de 5 a fiecarei luni pentru luna expirata, la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti unde se afla in evidenta sau a fost transferat dosarul o adeverinta eliberata de angajator care atesta numarul de zile in care persoana in cauza a desfasurat efectiv activitate la respectivul angajator, din numarul total de zile lucratoare din luna expirata, precum si, in situatia prevazuta la art. 751 alin. (5) din lege, documentele prevazute la art. 45 alin. (1) lit. c) , e) , f) si j) .
(2) In situatia in care beneficiarul nu prezinta in termen adeverinta si, dupa caz, in situatia prevazuta la art. 751 alin. (5) din lege, documentele prevazute la art. 45 alin. (1) lit. c) , e) , f) si j) , plata drepturilor lunare prevazute la art. 74 din lege se va face odata cu achitarea indemnizatiilor de somaj cuvenite somerilor pentru luna in care beneficiarul a prezentat adeverinta si, dupa caz, documentele prevazute la alin. (1) .
(3) Adeverinta prevazuta la alin. (1) si, dupa caz, in situatia prevazuta la art. 751 alin. (5) din lege, documentele prevazute la art. 45 alin. (11 lit. c) , e) , f) si j) se pot depune personal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, fax sau e-mail.
(4) In situatia in care documentele transmise in termen, prin modalitatile prevazute la alin. (3) , nu sunt lizibile, agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti solicita persoanei redepunerea acestora in termen de 5 zile de la data primirii solicitarii, iar documentele transmise ca urmare a acestei solicitari sunt considerate a fi depuse in termen.
(5) In situatia in care persoana nu redepune documentele solicitate care nu sunt lizibile, in termenul prevazut la alin. (4) , plata drepturilor lunare prevazute la art. 74 din lege se va face odata cu achitarea indemnizatiilor de somaj cuvenite somerilor pentru luna in care beneficiarul a prezentat documentele lizibile.
Art. 454
(1) Cuantumul lunar al primei de incadrare se calculeaza conform art. 74 din lege.
(2) Numarul de zile in care persoana a desfasurat efectiv activitate la angajator nu poate fi mai mare decat numarul total de zile lucratoare din luna pentru care se calculeaza si acorda prima de incadrare.
(3) In situatia in care persoana a lucrat la angajatorul la care s-a incadrat in munca toate zilele lucratoare ale unei luni si in cursul lunii respective nu a expirat perioada de acordare a primei de incadrare sau nu a incetat raportul de munca sau de serviciu, cuantumul lunar al primei de incadrare calculat conform art. 74 din lege se acorda pentru toate zilele lucratoare din acea luna.
(4) In situatia in care in cursul lunii expira perioada de acordare a primei de incadrare sau inceteaza raportul de munca sau de serviciu, cuantumul lunar al primei de incadrare se calculeaza conform art. 74 din lege proportional cu numarul de zile lucratoare in care persoana in cauza a desfasurat efectiv activitatea la angajator, pana la data expirarii perioadei de acordare calculate conform art. 452 alin. (2) sau pana la data la care inceteaza raportul de munca sau de serviciu.
Art. 455
(1) Beneficiaza de prima de instalare prevazuta la art. 75 din lege persoanele inregistrate ca someri la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene sau a municipiului Bucuresti care se incadreaza in munca, ulterior datei inregistrarii la aceste agentii, cu norma intreaga, pe o perioada de cel putin 12 luni, intr-o alta localitate situata la o distanta mai mare de 50 km fata de localitatea in care isi au domiciliul sau resedinta si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul ori isi stabilesc resedinta in localitatea respectiva sau in localitatile invecinate acesteia si indeplinesc si celelalte conditii prevazute la art. 751 din lege.
(2) Nu beneficiaza de prima de instalare prevazuta la art. 75 din lege:
a) persoanele care se incadreaza in munca, conform legii, pe perioada determinata mai mica de 12 luni, iar ulterior incadrarii in munca se schimba durata incadrarii in munca pe perioada determinata de 12 luni sau mai mare de 12 luni ori nedeterminata;
b) persoanele care au avut stabilit domiciliul sau resedinta in localitatea de unde pleaca ca urmare a incadrarii in munca in alta localitate pentru o perioada mai mica de 36 de luni, calculata incepand cu data incadrarii in munca la primul angajator.
(3) Prima de instalare prevazuta la art. 75 din lege se poate cumula cu drepturile prevazute la art. 72 din lege sau cu prima prevazuta la art. 731 alin. (1) din lege si dreptul prevazut la art. 731 alin. (2) din lege, dupa caz.
(4) In cazul incadrarii in munca intr-o localitate din alt judet, drepturile prevazute la art. 75 din lege vor fi acordate de agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau, dupa caz, a municipiului Bucuresti, unde beneficiarul s-a aflat in evidenta, urmand ca dosarul acestuia sa fie transferat la agentia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza isi stabileste noul domiciliu sau resedinta, care va acorda si celelalte drepturi prevazute de lege si va urmari respectarea obligatiilor ce decurg din acordarea drepturilor.
Articolul 456
(1) In aplicarea art. 75 alin. (5) din lege, prima de instalare prevazuta la art. 75 alin. (2) si(3) din lege se plateste in doua transe, astfel:
a) prima transa, egala cu 50% din cuantumul stabilit, se plateste in luna urmatoare lunii in care s-a solicitat acordarea acestei prime de instalare, odata cu achitarea indemnizatiilor de somaj cuvenite somerilor;
b) a doua transa, egala cu 50% din cuantumul stabilit, se plateste in luna urmatoare lunii in care expira perioada de 12 luni de la angajare, odata cu achitarea indemnizatiilor de somaj cuvenite somerilor.
(2) Perioada de 12 luni de la angajare, prevazuta la alin. (1) lit. b) , expira la sfarsitul zilei anterioare datei incadrarii in munca din cea de-a 12-a luna calculata incepand cu data incadrarii in munca.
(3) In situatia prevazuta la art. 751 alin. (5) din lege, perioada de 12 luni de la angajare, prevazuta la alin. (1) lit. b) , se calculeaza conform alin. (2) de la incadrarea in munca la primul angajator.
Art. 457
In aplicarea art. 75 alin. (6) din lege, prima de instalare prevazuta la art. 75 alin. (4) din lege se plateste intr-o singura transa, in luna urmatoare lunii in care s-a solicitat acordarea acestei prime de instalare, odata cu achitarea indemnizatiilor de somaj cuvenite somerilor.
Art. 458
Nu beneficiaza de prima de instalare prevazuta la art. 75 din lege persoanele care, in perioada de 12 luni de la incadrarea in munca la primul angajator, isi pierd statutul de angajat, cu exceptia persoanelor aflate in situatia prevazuta la art. 751 alin. (5) din lege.
Art. 459
(1) Trimestrial, pana la data de 15 a lunii pentru trimestrul anterior, beneficiarul primei de instalare prevazute la art. 75 din lege este obligat sa depuna la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti in a carei raza are stabilit noul domiciliu sau resedinta si la care a fost transferat dosarul adeverinta emisa de angajator ca este incadrat in munca, precum si, in situatia prevazuta la art. 751 alin. (5) din lege, documentele prevazute la art. 45 alin. (11 lit. c) , e) , f) , g) , h) si j) .
(2) Adeverinta prevazuta la alin. (1) si in situatia prevazuta la art. 751 alin. (5) din lege, documentele prevazute la art. 45 alin. (1) lit. c) , e) , f) , g) , h) si j) se pot depune personal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, fax sau e-mail.
(3) In situatia in care documentele transmise in termen, prin modalitatile prevazute la alin. (2) , nu sunt lizibile, agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti solicita persoanei redepunerea acestora in termen de 5 zile de la data primirii solicitarii, iar documentele transmise ca urmare a acestei solicitari sunt considerate a fi depuse in termen.
(4) Beneficiarilor care nu prezinta sau nu transmit adeverinta si, dupa caz, in situatia prevazuta la art. 751 alin. (5) din lege, documentele prevazute la art. 45 alin. (1) lit. c) , e) , f) , g) , h) si j) li se va cere, in scris, de catre agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti sa depuna aceste documente in termen de 15 zile de la data primirii solicitarii.
(5) Daca in urma solicitarii prevazute la alin. (3) sau alin. (4) persoana nu redepune documentele care nu sunt lizibile, respectiv nu prezinta actele doveditoare, agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti va contacta angajatorul cu care s-a incheiat raportul de munca sau de serviciu pentru clarificarea statutului acestuia si, in functie de constatarile facute, se vor adopta masuri in conformitate cu prevederile legale.
Art. 4510
(1) In aplicarea art. 761 din lege, pentru a beneficia de prima de instalare, persoanele de cetatenie romana care si-au exercitat dreptul la libera circulatie a lucratorilor in spatiul Uniunii Europene si Spatiul Economic European pe o perioada de cel putin 36 de luni trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) lunile care constituie perioada de cel putin 36 de luni in care au exercitat dreptul la libera circulatie in unul sau mai multe state din spatiul Uniunii Europene si Spatiul Economic European, anterior intoarcerii in Romania, sunt consecutive;
b) sunt cetateni romani pe perioada in care si-au exercitat dreptul la libera circulatie a lucratorilor in spatiul Uniunii Europene si Spatiul Economic European;
c) detin un document sau orice alt inscris emis de o autoritate publica a statului sau statelor din spatiul Uniunii Europene si Spatiul Economic European in care si-au exercitat dreptul la libera circulatie a lucratorilor in spatiul Uniunii Europene si Spatiul Economic European pe perioada de cel putin 36 de luni, prevazuta la lit. a) , prin care se atesta ca au avut pe perioada respectiva domiciliul sau resedinta ori au exercitat dreptul de rezidenta legal pe teritoriul statului/statelor respectiv(e) ;
d) domiciliul pe teritoriul Romaniei la care se intorc sau noul domiciliu ori resedinta care il/o stabilesc pe teritoriul Romaniei ca urmare a intoarcerii in Romania este in localitatea in care se incadreaza in munca sau in localitatile invecinate acesteia si localitatea respectiva se afla in zonele prevazute in Planul national de mobilitate prevazut la art. 751 alin. (2) din lege;
e) sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene sau a municipiului Bucuresti in a carei raza teritoriala au domiciliul sau resedinta;
f) se incadreaza in munca cu norma intreaga, pe o perioada de cel putin 12 luni;
g) indeplinesc conditiile prevazute la art. 751 alin. (4) din lege.
(2) Nu beneficiaza de prima de instalare prevazuta la art. 75 din lege persoanele prevazute la art. 761 din lege care se incadreaza in munca, conform legii, pe perioada determinata mai mica 12 luni, iar ulterior incadrarii in munca se schimba durata incadrarii in munca pe perioada determinata de 12 luni sau mai mare de 12 luni ori nedeterminata.
Art. 4511
(1) Pentru acordarea primei de instalare prevazute la art. 75 din lege, persoanele de cetatenie romana care si-au exercitat dreptul la libera circulatie a lucratorilor in spatiul Uniunii Europene si Spatiul Economic European pe o perioada de cel putin 36 de luni prevazute la art. 761 din lege depun la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti, in a carei raza teritoriala au domiciliul sau resedinta, in termen de 60 de zile de la data incadrarii in munca, urmatoarele documente:
a) cerere conform modelului prezentat in anexa nr. 12B;
b) document sau orice alt inscris emis de o autoritate publica a statului sau statelor din spatiul Uniunii Europene si Spatiul Economic European in care si-au exercitat dreptul la libera circulatie a lucratorilor pe perioada de cel putin 36 de luni, prevazuta la art. 4510 alin. (1) lit. a) , prin care se atesta ca au avut, pe perioada respectiva, domiciliul sau resedinta ori au exercitat dreptul de rezidenta legal pe teritoriul statului/statelor respectiv(e) , insotit de o traducere certificata in limba romana;
c) documentele prevazute la art. 45 alin. (1) lit. b) -l) .
(2) Documentele prevazute la alin. (1) lit. a) si b) , precum si documentele prevazute la art. 45 alin. (1) lit. b) -l) se pot depune personal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, fax sau e-mail.
(3) In situatia in care documentele transmise in termen, prin modalitatile prevazute la alin. (2) , nu sunt lizibile, agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti solicita persoanei redepunerea acestora in termen de 5 zile de la data primirii solicitarii, iar documentele transmise ca urmare a acestei solicitari sunt considerate a fi depuse in termen.
(4) In cazul in care persoanele opteaza pentru depunerea documentelor la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, actul de identitate si documentul prevazut la alin. (1) lit. b) se prezinta in original sau in copie legalizata in vederea efectuarii de catre personalul agentiei a unei copii certificate pentru conformitate cu originalul prezentat. In cazul in care persoanele opteaza pentru transmiterea documentelor prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, fax sau e-mail, actul de identitate, documentul prevazut la alin. (1) lit. b) si celelalte documente se transmit si se accepta in copie certificata pentru conformitate cu originalul de catre persoana solicitanta a dreptului.
(5) Termenul prevazut la alin. (1) este termen de decadere din dreptul de a beneficia de prima de instalare prevazuta la art. 75 din lege.
(6) In situatia in care persoana nu redepune documentele care nu sunt lizibile in termenul de 5 zile prevazut la alin. (3) , aceasta poate solicita acordarea drepturilor prevazute art. 75 din lege, prin depunerea unei noi cereri insotite de documentele prevazute la alin. (1) lit. a) si b) , precum si de documentele prevazute la art. 45 alin. (1) lit. b) -l) , in termenul de decadere din dreptul de a beneficia de prima de instalare de 60 de zile prevazut la alin. (1) .
Art. 4512
(1) Prevederile art. 459 se aplica si persoanelor prevazute la art. 761 din lege care beneficiaza de prima de mobilitate prevazuta la art. 75 din lege.
(2) Nu beneficiaza de prima de mobilitate prevazuta la art. 75 din lege persoanele prevazute la art. 761 din lege care in perioada de 12 luni de la incadrarea in munca isi pierd statutul de angajat, cu exceptia persoanelor aflate in situatia prevazuta la art. 751 alin. (5) din lege.
18. Articolul 46 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 46
(1) Nu constituie schimbare de domiciliu intr-o alta localitate sau stabilirea resedintei, in situatia prevazuta la art. 75 din lege, daca localitatea unde persoana se incadreaza in munca sau isi schimba domiciliul ori isi stabileste resedinta apartine aceleiasi unitati administrativ-teritoriale: comuna, oras, municipiu sau daca persoana a avut stabilit domiciliul ori resedinta in localitatea de unde pleaca ca urmare a incadrarii in munca in alta localitate pentru o perioada mai mica de 36 de luni, anterioara datei incadrarii in munca.
(2) Prin sintagma localitati invecinate acesteia, in vederea acordarii primei de instalare prevazute la art. 75 din lege, se intelege localitati limitrofe localitatii in care persoana se incadreaza in munca.
(3) Prin revenirea la vechiul domiciliu sau vechea resedinta, prevazuta la art. 76 alin. (2) din lege, se intelege schimbarea domiciliului sau stabilirea resedintei la un domiciliu sau resedinta care se afla in raza aceleiasi unitati administrativ-teritoriale: comuna, oras, municipiu in care se afla vechiul domiciliu sau resedinta.
(4) Prin exceptie de la prevederile alin. (3) in situatia persoanelor prevazute la art. 761 din lege, prin revenirea la vechiul domiciliu sau vechea resedinta, prevazuta la art. 76 alin. (2) din lege, se intelege schimbarea domiciliului sau stabilirea resedintei la un domiciliu sau resedinta care se afla in orice alt stat decat Romania sau in raza aceleiasi unitati administrativ-teritoriale: comuna, oras, municipiu in care se afla vechiul domiciliu sau resedinta din Romania, anterior perioadei de cel putin 36 de luni in care s-a exercitat dreptul la libera circulatie a lucratorilor in spatiul Uniunii Europene si Spatiul Economic European, in situatia in care la intoarcerea in Romania nu a revenit la acesta.
19. Dupa articolul 46 se introduc doua noi articole, articolele 461 si 462, cu urmatorul cuprins:
Art. 461
(1) Pentru stabilirea distantei dintre localitatea de domiciliu sau resedinta si localitatea in care beneficiarul urmeaza sa isi desfasoare activitatea, ca urmare a incadrarii in munca, in vederea acordarii primei de mobilitate prevazute la art. 74 sau 75 din lege, se va utiliza distanta rutiera pe ruta cea mai scurta.
(2) Prin sintagma localitate prevazuta la alin. (1) se intelege municipiu, oras, sate resedinta de comuna, sate componente ale comunelor si sate apartinand municipiilor si oraselor, in conformitate cu prevederile Legii nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national - Sectiunea a IV-a - Reteaua de localitati, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Pentru certificarea distantei dintre localitatea de domiciliu sau resedinta si localitatea in care beneficiarul urmeaza sa isi desfasoare activitatea, agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti va anexa documentatiei depuse de beneficiar o harta rutiera printata a traseului parcurs.
(4) Prevederile alin. (1) nu se aplica pentru acordarea primei de instalare prevazute la art. 75 din lege in situatia persoanelor prevazute la art. 761 din lege.
Art. 462
Persoanele care ulterior stabilirii dreptului la prima de instalare in cuantumul prevazut la art. 75 alin. (2) -(4) din lege nu mai constituie o familie in sensul Legii nr. 287/2009, republicata, cu modificarile ulterioare, precum si in cazul familiei monoparentale, persoanele care ulterior stabilirii dreptului la prima de instalare in cuantumul prevazut la art. 75 alin. (2) -(4) din lege nu mai au copiii in intretinere, conform prevederilor legale, nu au obligatia de a restitui sumele reprezentand prima de instalare, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 76 alin. (1) din lege.
20. Alineatul(1) al articolului 511 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(1) Angajatorii care incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, absolventi de invatamant superior care nu au promovat examenul de licenta sau de diploma nu beneficiaza de subventia prevazuta la art. 80 din lege pentru incadrarea in munca a absolventilor respectivi.
21. Alineatul(4) al articolului 52 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(4) Prin sintagma forma de invatamant se intelege unul dintre urmatoarele niveluri din cadrul sistemului national de invatamant reglementat prin Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare:
a) invatamant secundar superior - ciclul inferior al liceului;
b) invatamant secundar superior - ciclul superior al liceului sau invatamant profesional;
c) invatamant tertiar nonuniversitar - invatamant postliceal;
d) invatamant superior.
22. Articolul 521 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 521
Prevederile art. 80 alin. (3) lit. a) din lege se aplica in cazul unitatilor din cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justitiei, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe si Serviciului de Protectie si Paza, care au obligatia de a incadra in munca absolventi ai institutiilor militare de invatamant sau ai altor institutii similare.
23. Dupa alineatul(6) al articolului 54 se introduc trei noi alineate, alineatele(7) -(9) , cu urmatorul cuprins:
(7) Documentele prevazute la alin. (4) care se depun la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti se pot depune de angajator prin prezentare la sediul agentiei, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire sau prin mijloace electronice de transmitere la distanta, conform prevederilor legale, ca urmare a detinerii unui certificat calificat, eliberat in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, republicata.
(8) In situatia in care documentele transmise in termen, prin modalitatile prevazute la alin. (7) , nu sunt lizibile, agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti solicita angajatorului redepunerea acestora pana la data de 1 a lunii urmatoare expirarii termenului prevazut de lege pentru depunerea declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate aferente lunii respective, prevazuta in Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
(9) Pentru luna pentru care angajatorii nu redepun documentele care nu sunt lizibile pana la data prevazuta la alin. (8) ca urmare a solicitarii agentiei pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, drepturile banesti lunare prevazute la alin. (1) nu se acorda, iar aceasta perioada face parte din perioada de acordare a masurii de stimulare.
24. La articolul 59 alineatul(3) , partea introductiva se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(3) In vederea incheierii conventiei prevazute la alin. (1) angajatorii vor depune o declaratie pe propria raspundere, data prin reprezentantul legal, din care sa rezulte ca nu se afla in una din situatiile prevazute la art. 85 alin. (6) din lege, precum si urmatoarele documente:
25. La articolul 59 alineatul(3) , dupa punctul D se introduc doua noi puncte, punctele E si F, cu urmatorul cuprins:
E. pentru somerii de lunga durata:
a) actul de identitate - copie;
b) actul in baza caruia au fost incadrati in munca - copie;
F. pentru tinerii NEET:
a) actul de identitate - copie;
b) actul in baza caruia au fost incadrati in munca - copie;
c) declaratie pe propria raspundere a persoanei tinere ca la data incadrarii in munca la angajator nu avea loc de munca, nu urmeaza o forma de invatamant si nu participa la activitati de formare profesionala.
26. Dupa alineatul(5) al articolului 59 se introduc cinci noi alineate, alineatele(6) -(10) , cu urmatorul cuprins:
(6) Prin sintagma someri de lunga durata se intelege somerii de lunga durata care sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca pe o perioada mai mare de 12 luni, in cazul persoanelor cu varsta de minimum 25 de ani, si pe o perioada de 6 luni, in cazul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 16 ani si pana la implinirea varstei de 25 de ani.
(7) Documentele care se solicita in copie, prevazute la alin. (3) , sunt certificate pentru conformitate cu originalul de catre angajator.
(8) Documentele prevazute la alin. (3) se pot depune de angajator prin prezentare la sediul agentiei pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire sau prin mijloace electronice de transmitere la distanta, conform prevederilor legale, ca urmare a detinerii unui certificat calificat, eliberat in conditiile Legii nr. 455/2001, republicata.
(9) In situatia in care documentele transmise in termen, prin modalitatile prevazute la alin. (8) , nu sunt lizibile, agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti solicita angajatorului redepunerea acestora in termen de 5 zile de la data primirii solicitarii, iar documentele transmise ca urmare a acestei solicitari sunt considerate a fi depuse in termen.
(10) In situatia in care angajatorul nu redepune documentele care nu sunt lizibile in termenul de 5 zile prevazut la alin. (9) , acesta poate solicita acordarea drepturilor prevazute la art. 85 din lege, prin depunerea documentelor prevazute la alin. (3) , in termenul de decadere din dreptul de a beneficia de masurile de stimulare prevazute la art. 85 din lege de 12 luni prevazut la alin. (1) .
27. Articolul 592 se abroga.
28. Dupa alineatul(7) al articolului 60 se introduc trei noi alineate, alineatele(8) -(10) , cu urmatorul cuprins:
(8) Documentele prevazute la alin. (5) care se depun la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti se pot depune de angajator prin prezentare la sediul agentiei, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire sau prin mijloace electronice de transmitere la distanta, conform prevederilor legale, ca urmare a detinerii unui certificat calificat, eliberat in conditiile Legii nr. 455/2001, republicata.
(9) In situatia in care documentele transmise in termen, prin modalitatile prevazute la alin. (8) , nu sunt lizibile, agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti solicita angajatorului redepunerea acestora pana la data de 1 a lunii urmatoare expirarii termenului prevazut de lege pentru depunerea declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate aferente lunii respective, prevazuta in Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
(10) Pentru luna pentru care angajatorii nu redepun documentele pana la data prevazuta la alin. (9) ca urmare a solicitarii agentiei pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, drepturile banesti lunare prevazute la alin. (1) nu se acorda, iar aceasta perioada face parte din perioada de acordare a masurii de stimulare.
29. La articolul 603 alineatul(1) , dupa litera c) se introduce o noua litera, litera d) , cu urmatorul cuprins:
d) nu se afla in una din situatiile prevazute la art. 934 alin. (3) din lege.
30. La articolul 604 alineatul(2) , litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
b) declaratie pe propria raspundere a angajatorului, data prin reprezentantul legal, din care sa rezulte ca angajatorul nu mai beneficiaza pentru aceleasi persoane de alte masuri de stimulare a ocuparii fortei de munca a caror finantare se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj, conform prevederilor legale, precum si ca nu se afla in una din situatiile prevazute la art. 934 alin. (3) din lege.
31. Dupa alineatul(2) al articolului 604 se introduc trei noi alineate, alineatele(3) -(5) , cu urmatorul cuprins:
(3) Documentele prevazute la alin. (2) se pot depune de angajator prin prezentare la sediul agentiei pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire sau prin mijloace electronice de transmitere la distanta, conform prevederilor legale, ca urmare a detinerii unui certificat calificat, eliberat in conditiile Legii nr. 455/2001, republicata.
(4) In situatia in care documentele transmise in vederea incheierii conventiei prevazute la alin. (1) , prin modalitatile prevazute la alin. (3) , nu sunt lizibile, agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti solicita angajatorului redepunerea documentelor care nu sunt lizibile.
(5) Conventia prevazuta la alin. (1) se incheie de agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, in situatia in care angajatorul depune toate documentele prevazute la alin. (2) si acestea sunt lizibile.
32. Dupa alineatul(7) al articolului 605 se introduc cinci noi alineate, alineatele(8) -(12) , cu urmatorul cuprins:
(8) Documentele prevazute la alin. (4) lit. b) care se depun la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti se pot depune de angajator prin prezentare la sediul agentiei, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire sau prin mijloace electronice de transmitere la distanta, conform prevederilor legale, ca urmare a detinerii unui certificat calificat, eliberat in conditiile Legii nr. 455/2001, republicata.
(9) In situatia in care documentele transmise in termen, prin modalitatile prevazute la alin. (8) , nu sunt lizibile, agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti solicita angajatorului redepunerea acestora pana la data de 1 a lunii urmatoare expirarii termenului prevazut de lege pentru depunerea declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate aferente lunii respective, prevazuta in Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
(10) Pentru luna pentru care angajatorii nu redepun documentele pana la data prevazuta la alin. (9) ca urmare a solicitarii agentiei pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, drepturile banesti lunare prevazute la alin. (1) nu se acorda, iar aceasta perioada face parte din perioada de acordare a masurii de stimulare.
(11) Termenul prevazut la alin. (9) se implineste la sfarsitul ultimei zile, ora 24, din luna in care expira termenul prevazut de lege pentru depunerea declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate aferente lunii respective, prevazuta in Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
(12) In situatia in care termenul calculat conform alin. (11) se implineste intr-o zi nelucratoare, acesta se prelungeste pana la sfarsitul primei zile lucratoare care urmeaza, ora 24.
33. Dupa alineatul(6) al articolului 607 se introduc sase noi alineate, alineatele(7) -(12) , cu urmatorul cuprins:
(7) Documentele prevazute la alin. (3) se pot depune de angajator prin prezentare la sediul agentiei pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire sau prin mijloace electronice de transmitere la distanta, conform prevederilor legale, ca urmare a detinerii unui certificat calificat, eliberat in conditiile Legii nr. 455/2001, republicata.
(8) In situatia in care documentele transmise in termen, prin modalitatile prevazute la alin. (7) , nu sunt lizibile, agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti solicita angajatorului redepunerea acestora in termen de 5 zile de la data primirii solicitarii, iar documentele transmise ca urmare a acestei solicitari sunt considerate a fi depuse in termen.
(9) In situatia in care angajatorul nu redepune documentele care nu sunt lizibile in termenul de 5 zile prevazut la alin. (8) , acesta poate solicita acordarea masurilor de stimulare prevazute la art. 936 din lege, prin depunerea documentelor prevazute la alin. (3) , in termenul de decadere din dreptul de a beneficia de masurile de stimulare prevazute la art. 936 din lege prevazut la alin. (1) si(4) .
(10) Termenul prevazut la alin. (1) si(4) se implineste la sfarsitul ultimei zile, ora 24, din luna in care expira termenul legal pentru depunerea declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate aferenta lunii in care expira durata contractului de solidaritate si pentru care se poate acorda masura de stimulare prevazuta la art. 934 din lege.
(11) Termenul de 5 zile prevazut la alin. (8) se implineste la ora 24 a celei de a 5-a zi, calculata de la data primirii solicitarii transmise de agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti privind redepunerea documentelor care nu sunt lizibile.
(12) In situatia in care termenele calculate conform alin. (10) si alin. (11) se implinesc intr-o zi nelucratoare, acestea se prelungesc pana la sfarsitul primei zile lucratoare care urmeaza, ora 24.
34. Dupa alineatul(9) al articolului 608 se introduce un nou alineat, alineatul(10) , cu urmatorul cuprins:
(10) Prevederile art. 605 alin. (8) -(12) se aplica in mod corespunzator si in situatia depunerii documentelor prevazute la alin. (5) lit. b) .
35. Dupa alineatul(3) al articolului 611 se introduc cinci noi alineate, alineatele(4) -(8) , cu urmatorul cuprins:
(4) Documentele prevazute la alin. (1) pentru verificarea sumelor cuvenite, care se depun la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti se pot depune de angajator prin prezentare la sediul agentiei, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire sau prin mijloace electronice de transmitere la distanta, conform prevederilor legale, ca urmare a detinerii unui certificat calificat, eliberat in conditiile Legii nr. 455/2001, republicata.
(5) In situatia in care documentele transmise in termen, prin modalitatile prevazute la alin. (4) , nu sunt lizibile, agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti solicita angajatorului redepunerea acestora pana la data de 1 a lunii urmatoare expirarii termenului prevazut de lege pentru depunerea declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate aferente lunii respective, prevazuta in Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
(6) Pentru luna pentru care angajatorii nu redepun documentele pana la data prevazuta la alin. (5) ca urmare a solicitarii agentiei pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, drepturile banesti lunare prevazute la alin. (1) nu se acorda, iar aceasta perioada face parte din perioada de acordare a masurii de stimulare.
(7) Termenul prevazut la alin. (5) se implineste la ora 24 a ultimei zile din luna in care expira termenul prevazut de lege pentru depunerea declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate aferente lunii respective, prevazuta in Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
(8) In situatia in care termenul calculat conform alin. (7) se implineste intr-o zi nelucratoare, acesta se prelungeste pana la sfarsitul primei zile lucratoare care urmeaza, ora 24.
36. Dupa alineatul(12) al articolului 62 se introduc trei noi alineate, alineatele(13) -(15) , cu urmatorul cuprins:
(13) Documentele prevazute la alin. (1) se pot depune de angajator prin prezentare la sediul agentiei pentru ocuparea fortei de munca judetene sau a municipiului Bucuresti, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire sau prin mijloace electronice de transmitere la distanta, conform prevederilor legale, ca urmare a detinerii unui certificat calificat, eliberat in conditiile Legii nr. 455/2001, republicata.
(14) In situatia in care documentele transmise in termen, prin modalitatile prevazute la alin. (13) , nu sunt lizibile, agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti solicita angajatorului redepunerea acestora in termen de 5 zile de la data primirii solicitarii, iar documentele transmise ca urmare a acestei solicitari sunt considerate a fi depuse in termen.
(15) In situatia in care angajatorul nu redepune documentele care nu sunt lizibile in termenul de 5 zile prevazut la alin. (14) , acesta poate solicita acordarea dreptului de a beneficia de reducerea sumei reprezentand contributia datorata de angajator bugetului asigurarilor pentru somaj, in conditiile art. 93 din lege, prin depunerea documentelor prevazute la alin. (1) in termenul prevazut la alin. (11) .
37. Dupa articolul 622 se introduce un nou articol, articolul 623, cu urmatorul cuprins:
Art. 623
(1) Documentele care se pot depune de catre persoanele fizice, conform prezentelor norme, personal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, fax sau e-mail se pot depune si prin serviciul online oferit in acest sens de catre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, incepand cu data de la care acest serviciu online devine operativ, data care se face publica de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca pe pagina de internet a institutiei.
(2) Prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in situatia documentelor care se pot depune de angajator conform prezentelor norme, se intelege e-mail, in conditiile detinerii unui certificat calificat, eliberat conform Legii nr. 455/2001, republicata, sau serviciul online oferit in acest sens de catre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, incepand cu data de la care acest serviciu online devine operativ, data care se face publica de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca pe pagina de internet a institutiei.
38. Articolul 65 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 65
Anexele nr. 1A, 1B si 2-33 fac parte integranta din prezentele norme metodologice.
39. Anexa nr. 12 se abroga si se introduc doua noi anexe, anexele nr. 12A si 12B, avand continutul anexelor nr. 2A si 2B la prezenta hotarare.
40. Anexele nr. 11, 13, 15, 16, 19 si 20 se modifica si se inlocuiesc cu anexa nr. 1, respectiv anexele nr. 3-7 la prezenta hotarare.
41. Dupa anexa nr. 31 se introduc doua noi anexe, anexele nr. 32 si 33, avand continutul anexelor nr. 8 si 9 la prezenta hotarare.
Art. II. – Procedurile privind accesul la masurile pentru stimularea ocuparii fortei de munca, modalitatile de finantare si instructiunile de implementare a acestora, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 377/2002. publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 310 din 10 mai 2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Articolul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 1. – (1) Beneficiarii serviciilor de informare si consiliere profesionala sunt persoanele in cautarea unui loc de munca, aflate in situatiile prevazute la art. 16 din lege, precum si persoanele care beneficiaza de servicii de formare profesionala sau de servicii de evaluare si certificare a competentelor profesionale dobandite pe alte cai decat cele formale, in mod gratuit, prevazute la art. 66 alin. (1) si art. 701 alin. (2) din lege.
(2) De servicii de informare si consiliere profesionala care au ca scop indrumarea pe parcursul procesului de integrare socioprofesionala la noul loc de munca, prevazute la art. 58 alin. (1) lit. e) din lege, pot beneficia persoanele prevazute la art. 58 alin. (3) din lege.
2. Articolul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 2. – (1) Informarea si consilierea profesionala se realizeaza de catre agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, denumite in continuare agentii pentru ocuparea fortei de munca, in principal prin centrele de informare si consiliere privind cariera din cadrul acestora.
(2) In cazul in care agentiile pentru ocuparea fortei de munca nu au personal suficient pentru acordarea acestor servicii, se vor incheia contracte cu furnizori de servicii de informare si consiliere profesionala din sectorul public sau privat, acreditati sau care nu se supun conditiei de acreditare, conform criteriilor aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 277/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Contractarea serviciilor de informare si consiliere profesionala se face in baza selectiei organizate de agentiile pentru ocuparea fortei de munca, cu respectarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, instituite prin Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice.
(4) Contractarea serviciilor de informare si consiliere profesionala se poate face de agentiile pentru ocuparea fortei de munca, pentru toate serviciile prevazute la art. 58 alin. (1) lit. a) , c) -e) din lege sau, dupa caz, pentru serviciul prevazut la art. 58 alin. (1) lit. a) din lege si unul ori mai multe dintre serviciile prevazute la art. 58 alin. (1) lit. c) -e) din lege.
(5) In vederea acordarii serviciilor prevazute in contract agentiile pentru ocuparea fortei de munca pun la dispozitia furnizorului de servicii liste cuprinzand persoanele care si-au exprimat optiunea de a fi cuprinse in activitatea de informare si consiliere profesionala sau pentru care participarea la aceste servicii este obligatorie, conform prevederilor legale.
(6) Serviciile de informare si consiliere profesionala prevazute la art. 58 alin. (1) lit. a) , c) -e) din lege se pot realiza si de furnizori de servicii din sectorul public sau privat acreditati sau care nu se supun conditiei de acreditare, conform criteriilor aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 277/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
(7) Serviciile de informare si consiliere profesionala care au ca scop profilarea, prevazute la art. 58 alin. (1) lit. b) din lege, se pot realiza de furnizori de servicii din sectorul public sau privat acreditati sau care nu se supun conditiei de acreditare, conform criteriilor aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 277/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, in vederea acordarii celorlalte servicii de informare si consiliere profesionala sau a serviciilor de mediere a muncii, in situatia in care finantarea acestora nu se realizeaza din fonduri publice.
3. Articolul 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 4. – (1) Serviciile de informare si consiliere profesionala pot fi acordate ori de cate ori este necesar, in mod individual sau in grup, dupa caz, si privesc:
a) furnizarea de informatii privind piata muncii si evolutia ocupatiilor;
b) profilarea si incadrarea in nivelul de ocupabilitate: usor ocupabil, mediu ocupabil, greu ocupabil si foarte greu ocupabil;
c) dezvoltarea abilitatii si increderii in sine a persoanelor in cautarea unui loc de munca, in vederea luarii de catre acestea a deciziei privind propria cariera;
d) instruirea in metode si tehnici de cautare a unui loc de munca;
e) indrumarea pe parcursul procesului de integrare socioprofesionala la noul loc de munca.
(2) O persoana poate beneficia de toate serviciile de informare si consiliere profesionala prevazute la alin. (1) ori de cate ori este necesar sau cel putin de profilare si incadrarea intr-unul din nivelurile de ocupabilitate prevazute de lege.
4. Articolul 5 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 5. – Serviciile de informare si consiliere profesionala acordate de agentiile pentru ocuparea fortei de munca sau de furnizorii de servicii acreditati sau care nu se supun conditiei de acreditare, conform criteriilor aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 277/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit art. 561 din lege, cu care agentiile pentru ocuparea fortei de munca au incheiat contracte, sunt finantate din bugetul asigurarilor pentru somaj.
5. Articolul 7 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 7. – (1) In vederea acordarii de catre agentiile pentru ocuparea fortei de munca a unor servicii de informare si consiliere profesionala din cele prevazute la art. 4, cu exceptia profilarii si incadrarii in nivelul de ocupabilitate prevazut de lege, persoanele vor depune la agentiile pentru ocuparea fortei de munca o cerere conform modelului prevazut in anexa nr. 3.
(2) Cererea prevazuta la alin. (1) se poate depune personal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, fax sau email.
(3) In situatia in care cererea transmisa agentiei pentru ocuparea fortei de munca, prin modalitatile prevazute la alin. (2) , in perioada in care persoana este inregistrata in evidenta acesteia, nu este lizibila, agentia pentru ocuparea fortei de munca solicita persoanei redepunerea acesteia, iar cererea transmisa ca urmare a acestei solicitari este considerata a fi depusa in perioada de inregistrare in evidenta agentiei pentru ocuparea fortei de munca, in conditiile in care persoana mai este inregistrata in evidenta agentiei pentru ocuparea fortei de munca.
(4) Persoanele care solicita servicii de informare si consiliere profesionala sunt luate in evidenta prin inscrierea intr-un registru special, al carui model este prevazut in anexa nr. 4.
6. Dupa articolul 8 se introduce un nou articol, articolul 81, cu urmatorul cuprins:
Art. 81. – Profilarea si incadrarea in nivelurile de ocupabilitate prevazute la art. 4 alin. (1) lit. b) se realizeaza de catre agentiile pentru ocuparea fortei de munca, conform Procedurii de profilare a persoanelor in cautarea unui loc de munca inregistrate la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, prevazute la art. 58 alin. (4) din lege, care se aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
7. Articolul 9 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 9. – (1) Serviciile privind dezvoltarea abilitatii si increderii in sine a persoanelor in cautarea unui loc de munca, prevazute la art. 4 alin. (1) lit. c) , se realizeaza ca urmare a evaluarii si autoevaluarii personalitatii in vederea orientarii profesionale.
(2) Evaluarea si autoevaluarea personalitatii prevazute la alin. (1) au ca scop stabilirea compatibilitatii dintre nivelul studiilor, al formarii profesionale, aspiratiilor persoanei si posibilitatilor de ocupare pe piata muncii.
(3) Consilierul, in functie de profilul psihoprofesional al persoanei consiliate si, dupa caz, nivelul de ocupabilitate al acesteia, va utiliza instrumente si tehnici de evaluare a deprinderilor, abilitatilor si competentelor profesionale ale persoanelor in cautarea unui loc de munca, precum: interviul, observatia, chestionarul, bateriile de teste.
(4) Pe baza rezultatelor discutiilor individuale si a testarilor efectuate, consilierul stabileste pasii pe care persoana consiliata trebuie sa ii urmeze pentru alegerea ocupatiei/meseriei, prin accesarea, dupa caz, a celorlalte masuri de stimulare a ocuparii fortei de munca ce vizeaza cresterea sanselor de ocupare a persoanelor in cautarea unui loc de munca.
8. Articolul 11 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 11. – Consilierul, in situatia in care au fost acordate serviciile de informare si consiliere profesionala prevazute la art. 4 alin. (1) lit. c) , la incheierea perioadei de informare si consiliere profesionala, redacteaza, dupa caz, o recomandare pentru participarea persoanei consiliate, dupa caz, la:
a) programe de formare profesionala;
b) evaluare si certificare a competentelor profesionale dobandite pe alte cai decat cele formale;
c) consultanta si asistenta pentru inceperea unei activitati independente ori pentru initierea unei afaceri;
d) servicii de indrumare pe parcursul procesului de integrare socioprofesionala la noul loc de munca, prevazute la art. 4 alin. (1) lit. e) , cu mentionarea perioadei de maximum 3 luni pentru care se pot acorda aceste servicii.
9. Dupa articolul 11 se introduce un nou articol, articolul 111, cu urmatorul cuprins:
Art. 111. – (1) Serviciile de indrumare pe parcursul procesului de integrare socioprofesionala la noul loc de munca, prevazute la art. 4 alin. (1) lit. e) , constau, in principal, in consiliere socioprofesionala si au ca scop integrarea socioprofesionala la noul loc de munca a persoanelor carora, in urma profilarii realizate de agentiile pentru ocuparea fortei de munca, le-a fost stabilit nivelul de ocupabilitate greu si foarte greu.
(2) Persoanele care, in urma profilarii realizate de agentiile pentru ocuparea fortei de munca, la data incadrarii in munca, nu aveau stabilit nivelul de ocupabilitate greu sau foarte greu nu beneficiaza de serviciile prevazute la alin. (1) .
(3) Serviciile de indrumare pe parcursul procesului de integrare socioprofesionala la noul loc de munca, prevazute la art. 4 alin. (1) lit. e) , se acorda la solicitarea persoanei prin depunerea cererii prevazute la art. 7, conform modelului prevazut in anexa nr. 3, pe perioada angajarii, pe o perioada de maximum 3 luni, cu acordul angajatorului, astfel:
a) incepand cu data incadrarii in munca, in situatia in care persoana a solicitat acordarea serviciilor prevazute la art. 4 alin. (1) lit. e) anterior incadrarii in munca, respectiv in perioada in care este inregistrata in evidenta agentiei pentru ocuparea fortei de munca;
b) incepand cu data de 1 a lunii urmatoare lunii in care se solicita acordarea serviciilor prevazute la art. 4 alin. (1) lit. e) , in situatia in care persoana solicita acordarea serviciilor prevazute la art. 4 alin. (1) lit. e) ulterior incadrarii in munca, in termen de 30 de zile de la data incadrarii in munca.
(4) Termenul prevazut la alin. (3) lit. b) este termen de decadere din dreptul de a beneficia de serviciile de indrumare pe parcursul procesului de integrare socioprofesionala la noul loc de munca, prevazute la art. 4 alin. (1) lit. e) .
(5) Prevederile art. 7 alin. (2) se aplica in mod corespunzator si in situatia in care se solicita acordarea serviciilor prevazute la art. 4 alin. (1) lit. e) .
(6) In situatia prevazuta la alin. (3) lit. b) , in conditiile in care cererea transmisa in termenul de 30 de zile, prin modalitatile prevazute la art. 7 alin. (2) , nu este lizibila, agentia pentru ocuparea fortei de munca solicita persoanei redepunerea acesteia, iar cererea transmisa ca urmare a acestei solicitari este considerata a fi depusa in termen.
10. Alineatul (4) al articolului 26 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(4) Persoanele care beneficiaza de servicii de formare profesionala gratuite si se incadreaza in munca, potrivit legii, sau incep o activitate economica in conditiile legii ori beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, respectiv 3 ani sau 7 ani, in cazul copilului cu handicap, sau sunt admise intr-o forma de invatamant pot beneficia in continuare, pana la finalizarea programului de formare profesionala inceput, de serviciile de formare profesionala gratuite la care aveau dreptul daca nu s-ar fi aflat in una din aceste situatii.
11. Articolul 29 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 29. – (1) In cazul in care programele de formare profesionala se realizeaza prin furnizori, selectarea acestora in vederea incheierii contractelor prevazute la art. 28 alin. (1) se face de catre agentiile pentru ocuparea fortei de munca, conform art. 38 din norme.
(2) Daca in derularea activitatii de formare profesionala se constata ca furnizorul selectionat nu respecta prevederile contractului incheiat sau nu mai poate desfasura activitatea ca urmare a retragerii autorizatiei, agentia pentru ocuparea fortei de munca va proceda la rezilierea contractului si la desemnarea altui furnizor cu respectarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice.
12. Alineatul (3) al articolului 61 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(3) Contractarea serviciilor de consultanta si asistenta pentru inceperea unei activitati independente sau pentru initierea unei afaceri se face de catre agentiile pentru ocuparea fortei de munca, cu respectarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, instituite prin Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice.
13. Alineatul(1) al articolului 67 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 67. – (1) In conformitate cu art. 72 din lege, completarea veniturilor somerilor care beneficiaza de indemnizatie de somaj si care se incadreaza in munca potrivit legii consta in acordarea unei sume lunare, neimpozabile, reprezentand 30% din cuantumul indemnizatiei de somaj stabilite si, dupa caz, reactualizate conform legii pana la data incetarii platii indemnizatiei de somaj potrivit art. 44 lit. a) din lege.
14. Alineatul(11) al articolului 69 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(11) Nu au dreptul sa beneficieze de sumele reprezentand completarea veniturilor potrivit art. 72 din lege persoanele care solicita acordarea acestora dupa expirarea termenului prevazut la art. 40 alin. (1) din norme, precum si persoanele care nu redepun documentele care nu sunt lizibile in termenul prevazut la art. 40 alin. (12) din norme, cu exceptia situatiei prevazute la art. 40 alin. (14) din norme.
15. Dupa alineatul(11) al articolului 69 se introduc cinci noi alineate, alineatele(12) -(16) , cu urmatorul cuprins:
(12) Documentele prevazute la alin. (1) se pot depune prin modalitatile prevazute la art. 40 alin. (11) din norme, respectiv: personal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, fax sau e-mail.
(13) In situatia in care documentele transmise in termen nu sunt lizibile, agentia pentru ocuparea fortei de munca solicita persoanei redepunerea acestora in termenul de 5 zile prevazut la art. 40 alin. (12) din norme, iar documentele transmise ca urmare a acestei solicitari sunt considerate a fi depuse in termen.
(14) Termenul de 60 de zile prevazut la art. 40 alin. (1) din norme se implineste la ora 24 a celei de a 60-a zi, calculata de la data incetarii dreptului la indemnizatia de somaj ca urmare a angajarii.
(15) Termenul de 5 zile prevazut la art. 40 alin. (12) din norme se implineste la ora 24 a celei de a 5-a zi, calculata de la data primirii solicitarii transmise de agentia pentru ocuparea fortei de munca privind redepunerea documentelor care nu sunt lizibile.
(16) In situatia in care termenele calculate conform alin. (14) si(15) se implinesc intr-o zi nelucratoare, acestea se prelungesc pana la sfarsitul primei zile lucratoare care urmeaza, ora 24.
16. Alineatul(2) al articolului 70 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(2) Dovada se poate depune prin modalitatile prevazute la art. 41 alin. (3) din norme, respectiv: personal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, fax sau e-mail.
17. Dupa alineatul(2) al articolului 70 se introduc doua noi alineate, alineatele(21) si(22) , cu urmatorul cuprins:
(21) In situatia in care dovada transmisa in termen nu este lizibila, agentia pentru ocuparea fortei de munca solicita persoanei redepunerea acesteia in termenul de 5 zile prevazut la art. 41 alin. (4) din norme, iar dovada transmisa ca urmare a acestei solicitari este considerata a fi depusa in termen.
(22) Termenul de 5 zile prevazut la art. 41 alin. (4) din norme si termenul prevazut la alin. (1) se calculeaza, in mod corespunzator, conform art. 69 alin. (15) si alin. (16) .
18. Alineatele(3) si(4) ale articolului 70 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
(3) In cazul in care beneficiarul nu prezinta dovada in termenul prevazut la alin. (1) sau nu redepune dovada in termenul de 5 zile prevazut la alin. (21) , plata drepturilor reprezentand completarea veniturilor salariale se suspenda pana la prezentarea, respectiv redepunerea acesteia.
(4) In situatia in care beneficiarul prezinta sau redepune ulterior dovada incadrarii in munca, plata drepturilor se va face odata cu achitarea indemnizatiilor de somaj cuvenite somerilor pentru luna in care beneficiarul a prezentat dovada.
19. Alineatul(2) al articolului 702 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(2) Nu au dreptul sa beneficieze de aceste masuri absolventii prevazuti la alin. (1) , care solicita acordarea acestora dupa expirarea termenelor prevazute la art. 431 alin. (2) si la art. 433 alin. (2) din norme, precum si absolventii prevazuti la alin. (1) care nu redepun documentele care nu sunt lizibile in termenele prevazute la art. 431 alin. (6) si art. 433 alin. (7) din norme, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 431 alin. (7) si art. 433 alin. (8) din norme.
20. Dupa alineatul(1) al articolului 703 se introduc patru noi alineate, alineatele(11) -(14) , cu urmatorul cuprins:
(11) In situatia in care documentele transmise in termen, prin modalitatile prevazute la art. 431 alin. (5) din norme, nu sunt lizibile, agentia pentru ocuparea fortei de munca solicita persoanei redepunerea acestora in termenul de 5 zile prevazut la art. 431 alin. (6) din norme, iar documentele transmise ca urmare a acestei solicitari sunt considerate a fi depuse in termen.
(12) Termenul de 60 de zile prevazut la art. 431 alin. (2) din norme se implineste la ora 24 a celei de a 60-a zi, calculata de la data angajarii dupa absolvirea studiilor.
(13) Termenul de 5 zile prevazut la art. 431 alin. (6) din norme se implineste la ora 24 a celei de a 5-a zi, calculata de la data primirii solicitarii transmise de agentia pentru ocuparea fortei de munca privind redepunerea documentelor care nu sunt lizibile.
(14) In situatia in care termenele calculate conform alin. (12) si alin. (13) se implinesc intr-o zi nelucratoare, acestea se prelungesc pana la sfarsitul primei zile lucratoare care urmeaza, ora 24.
21. Alineatul(2) al articolului 704 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(2) Dovada se poate depune prin modalitatile prevazute la art. 432 alin. (3) din norme, respectiv: personal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, fax sau e-mail.
22. Dupa alineatul(2) al articolului 704 se introduce un nou alineat, alineatul(21) , cu urmatorul cuprins:
(21) In situatia in care dovada transmisa in termen nu este lizibila, agentia pentru ocuparea fortei de munca solicita persoanei redepunerea acesteia in termenul de 5 zile prevazut la art. 432 alin. (31) din norme, iar dovada transmisa ca urmare a acestei solicitari este considerata a fi depusa in termen.
23. Alineatul(5) al articolului 704 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(5) Daca in urma solicitarii prevazute la alin. (21) sau alin. (4) , absolventul nu redepune documentele care nu sunt lizibile, respectiv nu prezinta actele doveditoare, agentia pentru ocuparea fortei de munca aplica prevederile art. 432 alin. (5) din norme.
24. Dupa alineatul(6) al articolului 704 se introduce un nou alineat, alineatul(7) , cu urmatorul cuprins:
(7) Termenul de 5 zile prevazut la art. 432 alin. (31) din norme si termenul de 15 zile prevazut la alin. (1) si(4) din prezentul articol si art. 432 alin. (2) si(4) din norme se calculeaza, in mod corespunzator, conform art. 703 alin. (13) si(14) .
25. Dupa alineatul(1) al articolului 705 se introduc patru noi alineate, alineatele(11) -(14) , cu urmatorul cuprins:
(11) In situatia in care documentele transmise in termen, prin modalitatile prevazute la art. 433 alin. (6) din norme nu sunt lizibile, agentia pentru ocuparea fortei de munca solicita persoanei redepunerea acestora in termenul de 5 zile prevazut la art. 433 alin. (7) din norme, iar documentele transmise ca urmare a acestei solicitari sunt considerate a fi depuse in termen.
(12) Termenul de 60 de zile prevazut la art. 433 alin. (2) din norme se implineste la ora 24 a celei de a 60-a zi, calculata de la expirarea celor 12 luni de la data angajarii.
(13) Termenul de 5 zile prevazut la art. 433 alin. (7) din norme se implineste la ora 24 a celei de a 5-a zi, calculata de la data primirii solicitarii transmise de agentia pentru ocuparea fortei de munca privind redepunerea documentelor care nu sunt lizibile.
(14) In situatia in care termenele calculate conform alin. (12) si alin. (13) se implinesc intr-o zi nelucratoare, acestea se prelungesc pana la sfarsitul primei zile lucratoare care urmeaza, ora 24.
26. Dupa articolul 707 se introduc sapte noi articole, articolele 708-7014, cu urmatorul cuprins:
Art. 708. –(1) In conformitate cu art. 732 din lege, completarea veniturilor somerilor inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj si care se incadreaza in munca, potrivit legii, consta in acordarea unei prime de activare, in cuantum de 500 lei, neimpozabila.
(2) Prin masura prevazuta la art. 732 din lege se urmareste stimularea incadrarii in munca a somerilor inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj.
Art. 709. –(1) Beneficiarii masurii prevazute la art. 732 din lege sunt somerii inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj, in situatia in care se angajeaza cu norma intreaga, pentru o perioada mai mare de 3 luni, ulterior datei inregistrarii la agentiile pentru ocuparea fortei de munca.
(2) Nu au dreptul sa beneficieze de prima de activare prevazuta la art. 732 din lege persoanele prevazute la alin. (1) care:
a) se incadreaza in munca in alte conditii decat cele reglementate la alin. (1) , precum si la art. 732 din lege;
b) se afla in situatia prevazuta la art. 732 alin. (2) din lege;
c) beneficiaza de prima de incadrare prevazuta la art. 731 alin. (1) din lege si/sau de prima de instalare prevazuta la art. 75 din lege;
d) se afla in situatia prevazuta la art. 435 alin. (2) din norme;
e) se afla in situatia prevazuta la art. 733 din lege, respectiv le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu, intr-o perioada mai mica de 3 luni de la data incadrarii in munca, in temeiul dispozitiilor prevazute la art. 733 din lege si nu le sunt incidente dispozitiile art. 732 alin. (3) din lege;
f) solicita acordarea primei de activare dupa expirarea termenului prevazut la art. 435 alin. (3) din norme sau nu redepun documentele care nu sunt lizibile in termenul prevazut la art. 435 alin. (5) din norme, cu exceptia situatiei prevazute la art. 435 alin. (7) din norme.
Art. 7010. –(1) Acordarea dreptului reprezentand prima de activare, prevazut la 732 din lege, se face de catre agentiile pentru ocuparea fortei de munca, conform art. 435 din norme, in baza documentelor prevazute la alin. (3) al aceluiasi articol.
(2) In situatia in care documentele transmise in termen, prin modalitatile prevazute la art. 435 alin. (4) din norme, nu sunt lizibile, agentia pentru ocuparea fortei de munca solicita persoanei redepunerea acestora in termenul de 5 zile prevazut la art. 435 alin. (5) din norme, iar documentele transmise ca urmare a acestei solicitari sunt considerate a fi depuse in termen.
(3) Termenul de 30 de zile prevazut la art. 435 alin. (3) din norme se implineste la ora 24 a celei de a 30-a zi, calculata de la data angajarii.
(4) Termenul de 5 zile prevazut la art. 435 alin. (5) din norme se implineste la ora 24 a celei de a 5-a zi, calculata de la data primirii solicitarii transmise de agentia pentru ocuparea fortei de munca privind redepunerea documentelor care nu sunt lizibile.
(5) In situatia in care termenele calculate conform alin. (3) si alin. (4) se implinesc intr-o zi nelucratoare, acestea se prelungesc pana la sfarsitul primei zile lucratoare care urmeaza, ora 24.
Art. 7011. –(1) Stabilirea dreptului reprezentand prima de activare, prevazut la 732 din lege, se face prin dispozitie emisa de catre directorul executiv al agentiei pentru ocuparea fortei de munca.
(2) Dreptul reprezentand prima de activare, prevazut la 732 din lege, se achita intr-o singura transa, prin sistemul de plata general utilizat pentru plata drepturilor reprezentand indemnizatia de somaj.
(3) Plata dreptului reprezentand prima de activare, prevazut la 732 din lege, se face titularului sau mandatarului acestuia, stabilit prin procura speciala, in luna urmatoare lunii in care s-a solicitat acordarea acestei prime de activare, odata cu achitarea indemnizatiilor de somaj cuvenite somerilor.
(4) Evidentierea persoanelor care beneficiaza de prima de activare, prevazuta la 732 din lege, si a sumelor incasate de aceste persoane se face in baza de date a agentiilor pentru ocuparea fortei de munca, in mod distinct.
Art. 7012. – In cazul incadrarii in munca intr-o localitate din alt judet, dreptul reprezentand prima de activare, prevazut la art. 732 din lege, se acorda conform art. 436 din norme.
Art. 7013. –(1) Pana la data de 15 a lunii urmatoare lunii in care expira perioada de 3 luni de la data incadrarii in munca, persoanele care beneficiaza de dreptul reprezentand prima de activare, prevazut la art. 732 din lege, sunt obligate sa prezinte la agentiile pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate sau, dupa caz, la care le-a fost transferat dosarul dovada emisa de angajator ca sunt incadrate in munca.
(2) Dovada se poate depune prin modalitatile prevazute la art. 437 alin. (2) din norme, respectiv: personal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, fax sau e-mail.
(3) In situatia in care dovada transmisa in termen nu este lizibila, agentia pentru ocuparea fortei de munca solicita persoanei redepunerea acesteia in termenul de 5 zile prevazut la art. 437 alin. (3) din norme, iar dovada transmisa ca urmare a acestei solicitari este considerata a fi depusa in termen.
(4) Persoanele aflate in situatia prevazuta la art. 732 alin. (3) din lege vor depune odata cu dovada incadrarii in munca, prevazuta la alin. (1) , si documentele prevazute la art. 435 alin. (3) lit. b) si d) din norme.
(5) Beneficiarilor care nu prezinta sau nu transmit dovada prevazuta la alin. (1) si, dupa caz, si documentele prevazute la art. 435 alin. (3) lit. b) si d) din norme li se va cere, in scris, de catre agentia pentru ocuparea fortei de munca sa prezinte aceasta dovada si, dupa caz, documentele respective in termen de 15 zile de la data primirii solicitarii.
(6) Daca in urma solicitarii prevazute la alin. (3) sau alin. (5) persoana nu redepune documentele care nu sunt lizibile, respectiv nu prezinta actele doveditoare, agentia pentru ocuparea fortei de munca procedeaza conform art. 437 alin. (5) din norme.
(7) In situatia in care se constata ca raportul de munca sau de serviciu al persoanei care a beneficiat de dreptul reprezentand prima de activare, prevazut la art. 732 din lege, a incetat intr-o perioada mai mica de 3 luni de la data incadrarii in munca, in temeiul unuia dintre motivele prevazute la art. 733 din lege, si nu sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 732 alin. (3) din lege pentru mentinerea primei de activare acordate, dreptul la aceasta prima de activare inceteaza prin dispozitie a directorului executiv al agentiei pentru ocuparea fortei de munca, iar recuperarea sumei se face pe baza angajamentului beneficiarului care constituie titlu executoriu.
(8) Termenul de 5 zile prevazut la art. 437 alin. (3) din norme si termenul de 15 zile prevazut la alin. (1) si(5) din prezentul articol, precum si art. 437 alin. (1) si(4) din norme se calculeaza, in mod corespunzator, conform art. 7010 alin. (4) si(5) .
Art. 7014
(1) Suma reprezentand prima de activare prevazuta la art. 732 din lege, a carei acordare a fost stabilita conform art. 7011 alin. (1) si neincasata de beneficiar, se prescrie la expirarea termenului general de prescriptie de 3 ani, prevazut de lege.
(2) Sumele prevazute la alin. (1) platite fara temei legal, precum si debitele create se recupereaza de la persoanele care le-au primit in mod necuvenit, pe baza angajamentelor, prevazute la art. 435 alin. (3) lit. c) din norme, potrivit prevederilor legale privind recuperarea creantelor bugetare.
27. Articolul 71 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 71
(1) In conformitate cu art. 74, 75 si 751 din lege, stimularea mobilitatii somerilor inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, care se incadreaza in munca potrivit legii, consta in acordarea unei prime de incadrare sau a unei prime de instalare, neimpozabile, denumite «prime de mobilitate».
(2) In conformitate cu art. 761 din lege, stimularea mobilitatii persoanelor de cetatenie romana care si-au exercitat dreptul la libera circulatie a lucratorilor in spatiul Uniunii Europene si Spatiul Economic European pe o perioada de cel putin 36 de luni si care revin in Romania si se incadreaza in munca, potrivit legii, consta in acordarea primei de instalare, neimpozabile, in cuantumurile prevazute la art. 75 din lege.
(3) Prin masura prevazuta la art. 74 din lege, respectiv acordarea primei de incadrare, se urmareste stimularea incadrarii in munca a somerilor inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca care se incadreaza in munca, potrivit legii, intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 15 km de localitatea in care isi au domiciliul sau resedinta.
(4) Prin masura prevazuta la art. 75 din lege, respectiv acordarea primei de instalare, se urmareste dupa caz:
a) stimularea incadrarii in munca a somerilor inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca care se incadreaza in munca, potrivit legii, intr-o alta localitate situata la o distanta mai mare de 50 km fata de localitatea in care isi au domiciliul sau resedinta si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul ori isi stabilesc resedinta in localitatea respectiva sau in localitatile invecinate acesteia si, dupa caz, asigurarea cheltuielilor pentru locuire in noul domiciliu sau noua resedinta si/sau pentru reintregirea familiei;
b) stimularea incadrarii in munca a persoanelor prevazute art. 761 din lege cu respectarea conditiilor prevazute la art. 751 si 76 din lege si, dupa caz, asigurarea cheltuielilor pentru locuire in Romania si/sau pentru reintregirea familiei.
(5) Masurile prevazute la art. 74 si 75 din lege, respectiv primele de mobilitate, se acorda persoanelor care au domiciliul sau resedinta ori isi stabilesc noul domiciliu sau noua resedinta in zonele prevazute in Planul national de mobilitate prevazut la art. 751 alin. (2) din lege.
28. Articolul 72 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 72
(1) Beneficiarii masurii privind stimularea mobilitatii prevazute la art. 74 sau 75 din lege sunt somerii inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, in situatia in care se angajeaza cu norma intreaga, pentru o perioada de cel putin 12 luni, ulterior datei inregistrarii la agentiile pentru ocuparea fortei de munca si nu se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 751 alin. (4) din lege.
(2) In cazul in care persoanele prevazute la alin. (1) se incadreaza in munca intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 15 km de localitatea in care isi au domiciliul sau resedinta, beneficiaza de o prima de incadrare neimpozabila, care se acorda pe o perioada de 12 luni conform art. 74 alin. (3) din lege si calculata potrivit art. 452 alin. (2) din norme, in cuantum lunar care se calculeaza conform art. 74 alin. (2) din lege si art. 454 din norme.
(3) In cazul in care persoanele prevazute la alin. (1) se incadreaza in munca intr-o alta localitate situata la o distanta mai mare de 50 km fata de localitatea in care isi au domiciliul sau resedinta si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul ori isi stabilesc resedinta in localitatea respectiva sau in localitatile invecinate acesteia, beneficiaza de o prima de instalare neimpozabila, care se acorda in una sau doua transe conform art. 75 alin. (5) si(6) din lege si art. 456 si 457 din norme, in cuantumul prevazut, dupa caz, la art. 75 alin. (2) -(4) din lege si art. 45 alin. (2) -(4) din norme.
(4) Nu au dreptul sa beneficieze de prima de incadrare prevazuta la art. 74 din lege persoanele prevazute la alin. (1) care:
a) se incadreaza in munca in alte conditii decat cele reglementate la alin. (1) si(2) , precum si la art. 74 si 751 din lege;
b) se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 751 alin. (4) din lege;
c) se afla in situatia prevazuta la art. 451 alin. (2) din norme;
d) se afla in situatia prevazuta la art. 76 din lege, respectiv le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu, intr-o perioada mai mica de 12 luni de la data incadrarii in munca, in temeiul dispozitiilor prevazute la art. 76 din lege si nu le sunt incidente dispozitiile art. 751 alin. (5) din lege;
e) solicita acordarea primei de incadrare dupa expirarea termenului prevazut la art. 45 alin. (1) din norme sau nu redepun documentele care nu sunt lizibile in termenul prevazut la art. 45 alin. (6) din norme, cu exceptia situatiei prevazute la art. 45 alin. (9) din norme;
f) au domiciliul sau resedinta in alte zone decat zonele prevazute in Planul national de mobilitate prevazut la art. 751 alin. (2) din lege.
(5) Nu au dreptul sa beneficieze de prima de instalare prevazuta la art. 75 din lege persoanele prevazute la alin. (1) care:
a) se incadreaza in munca in alte conditii decat cele reglementate la alin. (1) si(3) , precum si la art. 75 si 751 din lege;
b) se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 751 alin. (4) din lege;
c) se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 455 alin. (2) din norme;
d) se afla in situatia prevazuta la art. 76 din lege, respectiv le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu, intr-o perioada mai mica de 12 luni de la data incadrarii in munca, in temeiul dispozitiilor prevazute la art. 76 din lege si nu le sunt incidente dispozitiile art. 751 alin. (5) din lege;
e) solicita acordarea primei de instalare dupa expirarea termenului prevazut la art. 45 alin. (1) din norme sau nu redepun documentele care nu sunt lizibile in termenul prevazut la art. 45 alin. (6) din norme, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 45 alin. (9) din norme;
f) au domiciliul sau resedinta si isi stabilesc noul domiciliu sau noua resedinta in alte zone decat zonele prevazute in Planul national de mobilitate prevazut la art. 751 alin. (2) din lege.
29. Dupa articolul 72 se introduce un nou articol, articolul 721, cu urmatorul cuprins:
Art. 721
(1) De prima de instalare, in cuantumurile prevazute, dupa caz, la art. 75 din lege, beneficiaza si persoanele de cetatenie romana care si-au exercitat dreptul la libera circulatie a lucratorilor in spatiul Uniunii Europene si Spatiul Economic European pe o perioada de cel putin 36 de luni, prevazute la art. 761 din lege, cu respectarea conditiilor prevazute la art. 751 si 76 din lege.
(2) Nu au dreptul sa beneficieze de prima de instalare prevazuta la art. 75 din lege persoanele prevazute la art. 761 din lege ca re:
a) se incadreaza in munca in alte conditii decat cele reglementate la art. 751 din lege;
b) se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 751 alin. (4) din lege;
c) se afla in alte situatii decat cele care atesta indeplinirea conditiilor prevazute la art. 4510 alin. (1) din norme;
d) se afla in situatia prevazuta la art. 4510 alin. (2) din norme;
e) se afla in situatia prevazuta la art. 76 din lege, respectiv le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu, intr-o perioada mai mica de 12 luni de la data incadrarii in munca, in temeiul dispozitiilor art. 76 din lege si nu le sunt incidente dispozitiile art. 751 alin. (5) din lege;
f) solicita acordarea primei de instalare dupa expirarea termenului prevazut la art. 4511 alin. (1) din norme sau nu redepun documentele care nu sunt lizibile in termenul prevazut la art. 4511 alin. (3) din norme, cu exceptia situatiei prevazute la art. 4511 alin. (6) din norme;
g) au domiciliul sau resedinta din Romania ori isi stabilesc noul domiciliu sau noua resedinta in Romania in alte zone decat zonele prevazute in Planul national de mobilitate prevazut la art. 751 alin. (2) din lege.
30. Articolul 74 se abroga.
31. Articolul 75 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 75
(1) Acordarea de catre agentia pentru ocuparea fortei de munca a dreptului reprezentand prima de mobilitate, prevazut la art. 74 sau 75 din lege, se realizeaza la solicitarea persoanelor in conformitate cu art. 45 si, dupa caz, art. 4511 din norme.
(2) In situatia in care documentele transmise in termen, prin modalitatile prevazute la art. 45 alin. (5) si, dupa caz, art. 4511 alin. (2) din norme, nu sunt lizibile, agentia pentru ocuparea fortei de munca solicita persoanei redepunerea acestora in termenul de 5 zile prevazut la art. 45 alin. (6) , respectiv la art. 4511 alin. (3) din norme, iar documentele transmise ca urmare a acestei solicitari sunt considerate a fi depuse in termen.
(3) Termenul de 30 de zile, respectiv 60 de zile, prevazut la art. 45 alin. (1) din norme si, dupa caz, art. 4511 alin. (1) din norme, se implineste la ora 24 a celei de a 30-a zi, respectiv a 60-a zi, calculata de la data incadrarii in munca.
(4) Termenul de 5 de zile prevazut la art. 45 alin. (6) din norme se implineste la ora 24 a celei de a 5-a zi, calculata de la data primirii solicitarii transmise de agentia pentru ocuparea fortei de munca privind redepunerea documentelor care nu sunt lizibile.
(5) In situatia in care termenele calculate conform alin. (3) si(4) se implinesc intr-o zi nelucratoare, acestea se prelungesc pana la sfarsitul primei zile lucratoare care urmeaza, ora 24.
32. Articolul 76 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 76
Stabilirea distantei dintre localitatea de domiciliu sau resedinta si localitatea in care beneficiarul urmeaza sa isi desfasoare activitatea, ca urmare a incadrarii in munca, in vederea acordarii primei de mobilitate, prevazuta la art. 74 sau 75 din lege, se realizeaza conform art. 47 din norme.
33. Articolul 78 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 78
(1) Pentru persoanele care isi schimba domiciliul sau isi stabilesc resedinta in alt judet, prevazute la art. 451 alin. (4) din norme si art. 455 alin. (4) din norme, dosarul care a stat la baza stabilirii si, dupa caz, a platii drepturilor se va transfera, in original, la agentia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza isi stabilesc noul domiciliu, iar la agentia pentru ocuparea fortei de munca care a stabilit si a acordat dreptul ramane dosarul cu copiile de pe acte.
(2) Agentiile pentru ocuparea fortei de munca care preiau dosarele persoanelor prevazute la alin. (1) achita in continuare drepturile prevazute de lege si urmaresc indeplinirea de catre persoane a obligatiei ce le revine, potrivit legii, de a mentine raporturile de munca sau de serviciu pe perioada pentru care au aceasta obligatie, conform legii.
34. Articolul 79 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 79
(1) Pentru acordarea lunara a primei de incadrare, prevazuta la art. 74 din lege, beneficiarul primei, precum si, dupa caz, agentia pentru ocuparea fortei de munca procedeaza conform art. 453 din norme.
(2) Termenele prevazute la art. 453 alin. (1) si la art. 453 alin. (4) din norme se calculeaza, in mod corespunzator, conform art. 75 alin. (4) si alin. (5) .
35. Dupa articolul 79 se introduce un nou articol, articolul 791, cu urmatorul cuprins:
Art. 791
(1) Trimestrial, beneficiarul primei de instalare prevazute la art. 75, precum si, dupa caz, agentia pentru ocuparea fortei de munca procedeaza conform art. 459 din norme.
(2) Termenul de 5 zile prevazut la art. 459 alin. (3) din norme si termenele prevazute la art. 459 alin. (1) si(4) din norme se calculeaza, in mod corespunzator, conform art. 75 alin. (4) si(5) .
36. Articolul 80 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 80
In situatia in care se constata ca raportul de munca sau de serviciu al persoanei beneficiare de prima de mobilitate a incetat intr-o perioada mai mica de 12 luni de la data incadrarii in munca, in temeiul unuia dintre motivele prevazute la art. 76 din lege si nu sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 751 alin. (5) din lege pentru mentinerea primei de mobilitate acordate sau se constata ca intr-o perioada de 12 luni de la angajare persoana isi schimba domiciliul sau isi stabileste resedinta la vechiul domiciliu sau resedinta conform art. 46 alin. (3) si(4) din norme, dreptul la prima de mobilitate inceteaza prin dispozitie a directorului executiv al agentiei pentru ocuparea fortei de munca, iar recuperarea sumei se face pe baza angajamentului beneficiarului care constituie titlu executoriu.
37. Alineatul(1) al articolului 94 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 94
(1) Beneficiaza de subventia de la bugetul asigurarilor pentru somaj, prevazuta la art. 80 din lege, angajatorii care incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, absolventi ai institutiilor de invatamant care la data absolvirii studiilor nu aveau raporturi de munca sau de serviciu si care nu se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 80 alin. (3) din lege.
38. Articolul 97 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 97
(1) In vederea incheierii conventiei angajatorii vor depune la agentiile pentru ocuparea fortei de munca urmatoarele documente:
a) tabel nominal cu absolventii institutiilor de invatamant incadrati in munca, conform prevederilor art. 80 din lege, conform modelului anexei la anexa nr. 15 la norme;
b) certificate eliberate de organul competent potrivit dispozitiilor legale, care sa dovedeasca handicapul pentru persoanele prevazute la art. 80 alin. (2) din lege;
c) actul de identitate al absolventului, in copie;
d) actul in baza caruia au fost incadrati in munca, in copie;
e) actul de absolvire a institutiei de invatamant, in copie;
f) declaratie pe propria raspundere a absolventului ca la data absolvirii studiilor nu avea raporturi de munca sau de serviciu;
g) declaratie pe propria raspundere a angajatorului, data prin reprezentantul legal, din care sa rezulte ca posturile pe care au fost incadrati absolventi in conditiile art. 80 din lege nu sunt posturi de munca reinfiintate in mai putin de 6 luni de la desfiintarea acestora si angajatorul nu se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 80 alin. (3) din lege;
h) declaratie pe propria raspundere a angajatorului, din care sa rezulte ca absolventii incadrati in conditiile art. 80 din lege nu efectueaza rezidentiatul si/sau nu mai au obligatia de a lucra in unitatea sanitara pe o perioada egala cu durata finantarii rezidentiatului si/sau angajatorul nu mai beneficiaza pentru absolventii respectivi de alte masuri de stimulare prevazute de lege sau de subventii, indiferent de forma lor, de la bugetul general consolidat, Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, bugetele locale, alte bugete si fonduri de stat sau locale, dupa caz.
(2) Documentele care se solicita in copie, prevazute la alin. (1) , sunt certificate pentru conformitate cu originalul de catre angajator.
(3) Documentele prevazute la alin. (1) se pot depune de angajator prin prezentare la sediul agentiei pentru ocuparea fortei de munca, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire sau prin mijloace electronice de transmitere la distanta, conform prevederilor legale, ca urmare a detinerii unui certificat calificat, eliberat in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, republicata.
(4) In situatia in care documentele transmise in termen, prin modalitatile prevazute la alin. (3) , nu sunt lizibile, agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti solicita angajatorului redepunerea acestora in termen de 5 zile de la data primirii solicitarii, iar documentele transmise ca urmare a acestei solicitari sunt considerate a fi depuse in termen.
(5) Termenul de 12 luni prevazut la art. 52 alin. (1) din norme se implineste la sfarsitul zilei, ora 24 corespunzatoare datei absolvirii studiilor prevazuta la art. 52 alin. (3) din norme din cea de-a 12-a luna calculata incepand cu luna in care este data absolvirii studiilor prevazuta la art. 52 alin. (3) din norme.
(6) Termenul de 5 zile prevazut la alin. (4) se implineste la ora 24 a celei de a 5-a zi, calculata de la data primirii solicitarii transmise de agentia pentru ocuparea fortei de munca privind redepunerea documentelor care nu sunt lizibile.
(7) In situatia in care termenele calculate conform alin. (5) si alin. (6) se implinesc intr-o zi nelucratoare, acestea se prelungesc pana la sfarsitul primei zile lucratoare care urmeaza, ora 24.
(8) Termenul de 12 luni prevazut la art. 52 alin. (1) din norme, calculat conform alin. (5) si, dupa caz, alin. (7) , este termen de decadere din dreptul de a beneficia de masura de stimulare prevazuta la art. 80 din lege.
(9) In situatia in care angajatorul nu redepune documentele care nu sunt lizibile in termenul de 5 zile prevazut la alin. (4) , acesta poate solicita acordarea drepturilor prevazute art. 80 din lege, prin depunerea documentelor prevazute la alin. (1) , in termenul de decadere din dreptul de a beneficia de masurile de stimulare prevazute la art. 80 din lege de 12 luni prevazut la art. 52 alin. (1) din norme.
39. La articolul 98 alineatul(1) , litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
b) acordarea, potrivit legii, a unei sume lunare in cuantumul prevazut la art. 80 alin. (1) din lege.
40. Dupa alineatul(2) al articolului 99 se introduc patru noi alineate, alineatele(21) -(24) , cu urmatorul cuprins:
(21) Documentele prevazute la alin. (2) care se depun la agentia pentru ocuparea fortei de munca se pot depune de angajator prin modalitatile prevazute la art. 54 alin. (7) din norme, respectiv: prin prezentare la sediul agentiei, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire sau prin mijloace electronice de transmitere la distanta, conform prevederilor legale ca urmare a detinerii unui certificat calificat, eliberat in conditiile Legii nr. 455/2001, republicata.
(22) In situatia in care documentele transmise in termen, prin modalitatile prevazute la alin. (21) , nu sunt lizibile, agentia pentru ocuparea fortei de munca solicita angajatorului redepunerea acestora pana la termenul prevazut la art. 54 alin. (8) din norme.
(23) Termenul prevazut la art. 54 alin. (8) din norme se implineste la ora 24 a ultimei zile, din luna in care expira termenul prevazut de lege pentru depunerea declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate aferente lunii respective, prevazuta in Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
(24) In situatia in care termenul calculat conform alin. (23) se implineste intr-o zi nelucratoare, acesta se prelungeste pana la sfarsitul primei zile lucratoare care urmeaza, ora 24.
41. Dupa alineatul(3) al articolului 99 se introduce un nou alineat, alineatul(31) , cu urmatorul cuprins:
(31) Pentru luna pentru care angajatorii nu redepun documentele care nu sunt lizibile pana la termenul prevazut la art. 54 alin. (8) din norme, calculat conform alin. (23) si, dupa caz, alin. (24) , ca urmare a solicitarii agentiei pentru ocuparea fortei de munca, suma cuvenita potrivit art. 80 din lege pentru luna respectiva nu se acorda, iar aceasta perioada face parte din perioada de acordare a masurii de stimulare.
42. Alineatul(1) al articolului 103 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 103
(1) Beneficiaza de subventii conform art. 85 din lege, in conditiile in care nu se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 85 alin. (6) din lege:
a) angajatorii care incadreaza pe durata nedeterminata someri in varsta de peste 45 de ani sau someri parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale, inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca;
b) angajatorii care incadreaza pe durata nedeterminata someri de lunga durata inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca conform art. 59 alin. (6) din norme;
c) angajatorii care incadreaza pe durata nedeterminata tineri NEET, inregistrati ca someri la agentiile pentru ocuparea fortei de munca;
d) angajatorii care, in raport cu numarul de angajati, nu au obligatia, potrivit legii, de a incadra in munca persoane cu handicap si incadreaza pe durata nedeterminata persoane din aceasta categorie, inregistrate ca someri la agentiile pentru ocuparea fortei de munca;
e) angajatorii care incadreaza in munca, potrivit legii, someri inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, care in termen de cel mult 5 ani de la data angajarii indeplinesc conditiile pentru a solicita pensia anticipata partiala sau de acordare a pensiei pentru limita de varsta, daca nu indeplinesc conditiile de a solicita pensia anticipata partiala;
f) angajatorii care, in raport cu numarul de angajati, si-au indeplinit obligatia legala de a angaja persoane cu handicap si incadreaza pe durata nedeterminata persoane din aceasta categorie; inregistrate ca someri la agentiile pentru ocuparea fortei de munca.
43. Alineatul(2) al articolului 105 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(2) In vederea incheierii conventiei prevazute la alin. (1) , angajatorii vor depune documentele prevazute la art. 59 alin. (3) din norme, conform art. 59 alin. (7) si(8) din norme.
44. Dupa alineatul(2) al articolului 105 se introduc cinci noi alineate, alineatele(3) -(7) , cu urmatorul cuprins:
(3) In situatia in care documentele transmise in termen, prin modalitatile prevazute la art. 59 alin. (8) din norme, nu sunt lizibile, agentia pentru ocuparea fortei de munca, conform art. 59 alin. (9) din norme, solicita angajatorului redepunerea acestora in termen de 5 zile de la data primirii solicitarii, iar documentele transmise ca urmare a acestei solicitari sunt considerate a fi depuse in termen.
(4) Termenul de 12 luni prevazut la alin. (1) si art. 59 alin. (1) din norme se implineste la sfarsitul zilei, ora 24, corespunzatoare datei angajarii persoanelor din cea de-a 12-a luna calculata incepand cu luna angajarii persoanelor.
(5) Termenul de 5 zile prevazut la alin. (3) si art. 59 alin. (9) din norme se implineste la ora 24 a celei de a 5-a zi, calculata de la data primirii solicitarii transmise de agentia pentru ocuparea fortei de munca privind redepunerea documentelor care nu sunt lizibile.
(6) In situatia in care termenele calculate conform alin. (4) si alin. (5) se implinesc intr-o zi nelucratoare, acestea se prelungesc pana la sfarsitul primei zile lucratoare care urmeaza, ora 24.
(7) Termenul de 12 luni prevazut la alin. (1) si art. 59 alin. (1) din norme, calculat conform alin. (4) si, dupa caz, alin. (6) , este termen de decadere din dreptul de a beneficia de masurile de stimulare prevazuta la art. 85 din lege.
45. Dupa alineatul(2) al articolului 106 se introduc patru noi alineate, alineatele(21) -(24) , cu urmatorul cuprins:
(21) Documentele prevazute la alin. (2) care se depun la agentia pentru ocuparea fortei de munca se pot depune de angajator prin modalitatile prevazute la art. 60 alin. (8) din norme, respectiv: prin prezentare la sediul agentiei, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire sau prin mijloace electronice de transmitere la distanta, conform prevederilor legale ca urmare a detinerii unui certificat calificat, eliberat in conditiile Legii nr. 455/2001, republicata.
(22) In situatia in care documentele transmise in termen, prin modalitatile prevazute la alin. (21) nu sunt lizibile, agentia pentru ocuparea fortei de munca solicita angajatorului redepunerea acestora pana la termenul prevazut la art. 60 alin. (9) din norme.
(23) Termenul prevazut la art. 60 alin. (9) din norme se implineste la ora 24 a ultimei zile din luna in care expira termenul prevazut de lege pentru depunerea declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate aferente lunii respective, prevazuta in Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
(24) In situatia in care termenul calculat conform alin. (23) se implineste intr-o zi nelucratoare, acesta se prelungeste pana la sfarsitul primei zile lucratoare care urmeaza, ora 24.
46. Dupa alineatul(3) al articolului 106 se introduce un nou alineat, alineatul(31) , cu urmatorul cuprins:
(31) Pentru luna pentru care angajatorii nu redepun documentele care nu sunt lizibile pana la termenul prevazut la art. 60 alin. (9) din norme, calculat conform alin. (23) si, dupa caz, alin. (24) , ca urmare a solicitarii agentiei pentru ocuparea fortei de munca, suma cuvenita potrivit art. 85 din lege pentru luna respectiva nu se acorda, iar aceasta perioada face parte din perioada de acordare a masurii de stimulare.
47. La articolul 107 alineatul(1) , litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
b) acordarea, potrivit legii, a unei sume lunare in cuantumul prevazut la art. 85 alin. (1) din lege, dupa caz.
48. Alineatul(4) al articolului 107 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(4) Masura de stimulare prevazuta la art. 85 alin. (5) din lege se acorda angajatorilor pe perioada angajarii, de la data incheierii conventiei pana la data indeplinirii conditiilor de pensionare, si consta in acordarea, potrivit legii, a unei sume lunare in cuantumul prevazut la art. 85 alin. (5) din lege.
49. Alineatul(2) al articolului 108 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(2) Angajatorii care incadreaza in munca persoanele prevazute la art. 85 alin. (2) din lege si care incheie conventii cu agentiile pentru ocuparea fortei de munca sunt obligati sa mentina raporturile de munca ale acestora cel putin 18 luni de la data incadrarii in munca.
50. Dupa alineatul(2) al articolului 113 se introduc cinci noi alineate, alineatele(3) -(7) , cu urmatorul cuprins:
(3) In situatia in care documentele transmise in termen, prin modalitatile prevazute la art. 62 alin. (13) din norme, nu sunt lizibile, agentia pentru ocuparea fortei de munca, conform art. 62 alin. (14) din norme, solicita angajatorului redepunerea acestora in termen de 5 zile de la data primirii solicitarii, iar documentele transmise ca urmare a acestei solicitari sunt considerate a fi depuse in termen.
(4) Termenul prevazut la art. 62 alin. (11) din norme se implineste la ora 24 a zilei de 30 iunie a anului fiscal urmator celui in care s-au implinit cele 6 luni.
(5) Termenul de 5 zile prevazut la alin. (3) si art. 62 alin. (14) din norme se implineste la ora 24,00 a celei de a 5-a zi, calculata de la data primirii solicitarii transmise de agentia pentru ocuparea fortei de munca privind redepunerea documentelor care nu sunt lizibile.
(6) In situatia in care termenele calculate conform alin. (4) si alin. (5) se implinesc intr-o zi nelucratoare, acestea se prelungesc pana la sfarsitul primei zile lucratoare care urmeaza, ora 24.
(7) Termenul prevazut la art. 62 alin. (11) din norme, calculat conform alin. (4) si, dupa caz, alin. (6) , este termen de decadere din dreptul de a beneficia de reducerea sumei reprezentand contributia datorata de angajator bugetului asigurarilor pentru somaj, in conditiile art. 93 din lege.
51. Anexele nr. 1 si 3 se modifica si se inlocuiesc cu anexele nr. 10 si 11 la prezenta hotarare.
Art. III. – Persoanele care solicita acordarea primelor prevazute la art. 732, 74, 75 si 761 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, ulterior datei intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 60/2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca beneficiaza de aceste prime, in cuantumul si conditiile prevazute de dispozitiile legale in vigoare, ca urmare a intrarii in vigoare a acestei ordonante de urgenta, indiferent daca incadrarea in munca s-a realizat anterior sau ulterior intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 60/2016.
Art. IV. – Angajatorii care solicita acordarea masurilor de stimulare prevazute la art. 80, 85 si 934 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, si incheie conventii cu agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene sau a municipiului Bucuresti, ulterior datei intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 60/2016, beneficiaza de aceste masuri de stimulare, in cuantumul si conditiile prevazute de dispozitiile legale in vigoare, ca urmare a intrarii in vigoare a acestei ordonante de urgenta, indiferent daca incadrarea in munca a persoanelor pentru care se incheie conventiile respective s-a realizat anterior sau ulterior intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 60/2016.
-****-
PRIM-MINISTRU
DACIAN JULIEN CIOLOS
Contrasemneaza:
Ministrul muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice,
Dragos-Nicolae Pislaru
Ministrul fondurilor europene,
Dragos Cristian Dinu
p. Ministrul afacerilor externe,
Marius Cristian Badescu,
secretar de stat
Ministrul comunicatiilor si pentru societatea informationala,
Delia Popescu
Ministrul finantelor publice,
Anca Dana Dragu
ANEXA nr. 1:
(- Anexa nr. 11 la normele metodologice)
Catre
Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca a . . . . . . . . . . . . . . . /Municipiului Bucuresti
Subsemnatul(a) , . . . . . . . . . . . . . . . . . . . , avand cod numeric personal(CNP) . . . . . . . . . . . . . , legitimat(a) prin actul de identitate . . . . . . . (CI/BI) seria . . . . . . . nr. . . . . . . . . . . , eliberat la data de . . . . . . . . . . . . . . . . . . (Se completeaza: zz/ll/aa. ) de . . . . . . . . . . . . . . (Se completeaza unitatea emitenta a actului de identitate. ) , prin prezenta cerere solicit acordarea primei de incadrare prevazute la art. 74 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.
Mentionez ca incepand cu data de . . . . . . . . . . . . . . (Se completeaza: zz/ll/aa. ) sunt incadrat(a) in munca pe durata . . . . . . . . . . . . . (Se completeaza, dupa caz: nedeterminata sau determinata: xx luni/xx zile, din data . . . . . . . . . . . zz/ll/aa . . . . . . . . . pana in data . . . . . . . . . . . . zz/ll/aa. ) , la . . . . . . . . . . . . (denumirea angajatorului) , conform Actului nr. . . . . . . . . . (Se completeaza cu numarul si data contractului individual de munca sau ale deciziei de numire. ) , anexat in copie/original prezentei, in localitatea . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (Se completeaza cu localitatea unde se afla locul de munca unde persoana urmeaza sa isi desfasoare activitatea. ) , judetul . . . . . . . . . . . . , localitate situata la o distanta mai mare de 15 km de localitatea . . . . . . . . . . . . unde am domiciliul sau resedinta pana la data de . . . . . . . . . . . . . (Se completeaza numai in situatia stabilirii resedintei cu data pana la care este stabilita resedinta conform actului de identitate: zz/ll/aa. )
Declar pe propria raspundere, cunoscand prevederile legale privind falsul in declaratii, ca in ultimele 36 de luni premergatoare solicitarii acestei prime de incadrare prevazute la art. 74 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, nu am mai beneficiat de o alta astfel de prima de incadrare sau de o prima de instalare prevazuta art. 75 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite, in sensul acestei legi, prime de mobilitate.
Data:
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
(Se completeaza de catre persoana data cererii. ) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
(Se completeaza numele si prenumele, semnatura persoanei care solicita prima de incadrare. )
ANEXA nr. 2A:
(- Anexa nr. 12A la normele metodologice)
Catre
Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca a . . . . . . . . . . . . . . . /Municipiului Bucuresti
Subsemnatul(a) , . . . . . . . . . . . . . . . . , avand cod numeric personal(CNP) . . . . . . . . . . . , legitimat(a) prin actul de identitate . . . . . . (CI/BI) seria . . . . . nr. . . . . . . . . . , eliberat la data de . . . . . . . . . . . . . (Se completeaza: zz/ll/aa) de . . . . . . . . . . . . . (Se completeaza unitatea emitenta a actului de identitate. ) , prin prezenta cerere solicit acordarea primei de instalare prevazute la art. 75 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.
Cuantumul primei de instalare solicitat este:
(Se bifeaza in mod corespunzator cuantumul care se solicita. )
|_| 12. 500 lei, prevazut la art. 75 alin. (2) lit. a) din lege;
|_| 15. 500 lei, prevazut la art. 75 alin. (2) lit. b) din lege;
|_| 12. 500 lei pentru un sot + 3. 500 lei pentru celalalt sot, prevazut la art. 75 alin. (3) din lege;
|_| 3. 500 lei, prevazut la art. 75 alin. (4) lit. a) din lege;
|_| 6. 500 lei, prevazut la art. 75 alin. (4) lit. b) din lege;
|_| 3. 500 pentru fiecare sot(total: 7. 000 lei) , prevazut la art. 75 alin. (4) lit. c) din lege.
Mentionez ca incepand cu data de . . . . . . . . . . . . . . . . . (Se completeaza: zz/ll/aa. ) sunt incadrat(a) in munca pe durata . . . . . . . . . . . . . (Se completeaza, dupa caz: nedeterminata sau determinata: xx luni/xx zile, din data . . . . . . . . . . . . zz/ll/aa . . . . . . . . . . pana in data . . . . . . . . . . . zz/ll/aa. ) , la . . . . . . . . . . . (denumirea angajatorului) , conform Actului nr. . . . . . (Se completeaza cu numarul si data contractului individual de munca sau ale deciziei de numire. ) , anexat in copie/original prezentei, in localitatea . . . . . . . . . . . . . . . (Se completeaza cu localitatea unde se afla locul de munca unde persoana urmeaza sa isi desfasoare activitatea. ) , judetul . . . . . . . . . . . . , localitate situata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea . . . . . . . . . . . . unde am avut domiciliul sau resedinta pentru o perioada de . . . . . . . . . . . . . . . . (Se completeaza numarul de . . . . . . . . . luni sau . . . . . . . . . . . ani de cand este stabilit domiciliul sau resedinta. ) . . . . . . . . . . . luni/ani . . . . . . . . pana la data de . . . . . . . . . . . . . (Se completeaza numai in situatia stabilirii resedintei cu data pana la care este stabilita resedinta, conform actului de identitate: zz/ll/aa. ) si, ca urmare a acestui fapt, mi-am schimbat domiciliul sau stabilit resedinta in localitatea . . . . . . . . . . . . . . . (Se completeaza cu localitatea unde este noul domiciliu sau noua resedinta conform actului de identitate. ) , judetul . . . . . . . . . . . pana la data de . . . . . . . . . . . . . (Se completeaza numai in situatia stabilirii resedintei, cu data pana la care este stabilita noua resedinta, conform actului de identitate: zz/ll/aa. )
Declar pe propria raspundere, cunoscand prevederile legale privind falsul in declaratii, urmatoarele:
- in ultimele 36 de luni premergatoare solicitarii acestei prime de instalare prevazuta la art. 75 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, nu am mai beneficiat de o alta prima de incadrare sau prima de instalare prevazuta la art. 74, respectiv art. 75 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite, in sensul acestei legi, prime de mobilitate;
- in ultimele 36 de luni anterioare datei incadrarii in munca am avut stabilit domiciliul ori resedinta in localitatea de unde mi-am schimbat domiciliul sau resedinta, ca urmare a incadrarii in munca in alta localitate, pentru a beneficia de prima de instalare prevazuta la art. 75 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
Data:
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
(Se completeaza de catre persoana data cererii. ) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
(Se completeaza numele si prenumele, semnatura persoanei care solicita prima de instalare. )
ANEXA nr. 2B:
(- Anexa nr. 12B la normele metodologice)
Catre
Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca a . . . . . . . . . . . . . . . /Municipiului Bucuresti
Subsemnatul(a) , . . . . . . . . . . . . . . . , avand cod numeric personal(CNP) . . . . . . . . . . . . . , legitimat(a) prin actul de identitate . . . . . . (CI/BI) . . . . . . . . seria . . . . . . nr. . . . . . . . . , eliberat la data de . . . . . . . . . . . . (Se completeaza: zz/ll/aa. ) de . . . . . . . . . . . . (Se completeaza unitatea emitenta a actului de identitate. ) , prin prezenta cerere solicit acordarea primei de instalare prevazute la art. 75 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, avand in vedere art. 761 din aceasta lege.
Cuantumul primei de instalare solicitat este:
(Se bifeaza in mod corespunzator cuantumul care se solicita. )
|_| 12. 500 lei, prevazut la art. 75 alin. (2) lit. a) din lege;
|_| 15. 500 lei, prevazut la art. 75 alin. (2) lit. b) din lege;
|_| 12. 500 lei pentru un sot + 3. 500 lei pentru celalalt sot, prevazut la art. 75 alin. (3) din lege;
|_| 3. 500 lei, prevazut la art. 75 alin. (4) lit. a) din lege;
|_| 6. 500 lei, prevazut la art. 75 alin. (4) lit. b) din lege;
|_| 3. 500 pentru fiecare sot(total: 7. 000 lei) , prevazut la art. 75 alin. (4) lit. c) din lege.
Mentionez urmatoarele:
1. sunt cetatean roman si am exercitat dreptul la libera circulatie in unul sau mai multe state din spatiul Uniunii Europene si Spatiul Economic European, anterior intoarcerii in Romania, pe o perioada de . . . . . . . . . luni, respectiv in perioada . . . . . . . . . . . (Se completeaza: zz/ll/aa de inceput si zz/ll/aa de sfarsit a perioadei. ) ;
2. pe perioada in care am exercitat dreptul la libera circulatie am avut . . . . . . . . . . . (Se completeaza, dupa caz: domiciliul/resedinta/drept de rezidenta. ) legal pe teritoriul statului/statelor . . . . . . . . . . [Se completeaza cu denumirea statului(lor) din spatiul Uniunii Europene si Spatiul Economic European, in care s-a exercitat legal dreptul la libera circulatie. ], conform documentului(lor) emis(e) de o autoritate publica din aceste state, anexate;
3. incepand cu data de . . . . . . . . . . . (Se completeaza: zz/ll/aa. ) sunt incadrat(a) in munca pe durata . . . . . . . . . (Se completeaza, dupa caz: nedeterminata sau determinata: xx luni/xx zile, din data . . . . . . . . zz/ll/aa . . . . . . . . pana in data . . . . . . . . zz/ll/aa. ) la . . . . . . . . . . (denumirea angajatorului) , conform Actului nr. . . . . . . . (Se completeaza cu numarul si data contractului individual de munca sau ale deciziei de numire. ) anexat in copie/original prezentei, in localitatea . . . . . . . . . . . . . . . . (Se completeaza cu localitatea unde se afla locul de munca unde persoana urmeaza sa isi desfasoare activitatea. ) , judetul . . . . . . . . . . ;
4. conform actului de identitate, in prezent am domiciliul sau resedinta pana la data de . . . . . . . . . . . (Se completeaza numai in situatia stabilirii resedintei cu data pana la care este stabilita resedinta, conform actului de identitate: zz/ll/aa. ) , in localitatea . . . . . . . . . . . , judetul . . . . . . . . . . , sectorul . . . . . . . . , str. . . . . . . . . . . . . . nr. . . . . . . , bl. . . . . . , et. . . . . , ap. . . . . . . ;
5. anterior domiciliului sau resedintei prezente, prevazuta la pct. 4, am avut in Romania domiciliul sau resedinta pana la data de . . . . . . . . . . . . . (Se completeaza numai in situatia stabilirii resedintei cu data pana la care este stabilita resedinta, conform actului de identitate: zz/ll/aa. ) , in localitatea . . . . . . . . . . . . . , judetul . . . . . . . . . . . . , sectorul . . . . . , str. . . . . . . . . . . . . . . nr. . . . . . , bl. . . . . . , et. . . . . , ap. . . . . . .
Declar pe propria raspundere, cunoscand prevederile legale privind falsul in declaratii, ca in ultimele 36 de luni premergatoare solicitarii acestei prime de instalare prevazute la art. 75 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, nu am mai beneficiat de o alta astfel de prima de incadrare sau de o prima de instalare prevazuta de art. 75 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite, in sensul acestei legi, prime de mobilitate.
Data:
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
(Se completeaza de catre persoana data cererii. ) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
(Se completeaza numele si prenumele, semnatura persoanei care solicita prima de instalare. )
ANEXA nr. 3:
(- Anexa nr. 13 la normele metodologice)
ANGAJAMENT
Subsemnatul(a) , . . . . . . . . . . . . . . , avand cod numeric personal(CNP) . . . . . . . . . . , posesor/posesoare al/a actului de identitate . . . . . . . (CI/BI) seria . . . . . . . . nr. . . . . . . . , cu domiciliul in . . . . . . . . . . , str. . . . . . . . . . . . nr. . . . . . . , bl. . . . . , sc. . . . . , ap. . . . . , judetul/sectorul . . . . . . . , si, dupa caz, resedinta pana la data de . . . . . . . . (Se completeaza numai in situatia existentei resedintei cu data pana la care este stabilita resedinta, conform actului de identitate: zz/ll/aa. ) , in localitatea . . . . . . . . . . . . . , str. . . . . . . . . . . . nr. . . . , bl. . . . , et. . . . , ap. . . . , judetul/sectorul . . . . . . . . . . . . . . , inregistrat(a) in evidenta Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca a Judetului . . . . . . . . . . . . . . . . . . /Municipiului Bucuresti, Agentia Locala/Sectorul . . . . . . . . . . . . . , in calitate de beneficiar(a) al/a dreptului/drepturilor prevazut(e) la articolul/articolele . . . . . . . . . . . . . . . . (Se completeaza cu articolul/articolele din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare. ) , din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, prin prezentul angajament ma oblig sa restitui imediat si in mod integral sumele acordate, in situatia in care raporturile de munca/de serviciu inceteaza, intr-o perioada mai mica de 12 luni de la data incadrarii in munca, nu sunt aplicabile dispozitiile art. 731 alin. (6) , respectiv art. 751 alin. (5) din aceeasi lege, iar raporturile de munca/de serviciu inceteaza in temeiul urmatoarelor prevederi legale:
a) art. 55 lit. b) , art. 56 alin. (1) lit. f) si h) , art. 61 lit. a) si b) si art. 81 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in situatia in care incetarea este la initiativa angajatului;
c) art. 97 lit. b) si e) , art. 98 alin. (1) lit. f) si g) si art. 101 alin. (1) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
De asemenea, in situatia in care am beneficiat de prima de instalare in oricare dintre cuantumurile prevazute la art. 75 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit art. 75 sau art. 761 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, si intr-o perioada de 12 luni de la angajare am revenit la vechiul domiciliu sau vechea resedinta, astfel cum aceasta sintagma este definita, dupa caz, la art. 46 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 174/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, ma oblig sa restitui imediat si in mod integral prima de instalare acordata potrivit acestor texte legale.
Potrivit art. 46 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 174/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, prin revenirea la vechiul domiciliu sau vechea resedinta, prevazuta la art. 76 alin. (2) din lege, se intelege schimbarea domiciliului sau stabilirea resedintei la un domiciliu sau resedinta care se afla in raza aceleiasi unitati administrativ-teritoriale: comuna, oras, municipiu in care se afla vechiul domiciliu sau resedinta.
Potrivit alin. (3) al aceluiasi articol, in situatia persoanelor de cetatenie romana care si-au exercitat dreptul la libera circulatie a lucratorilor in spatiul Uniunii Europene si Spatiul Economic European pe o perioada de cel putin 36 de luni, prevazute la art. 761 din lege, prin revenirea la vechiul domiciliu sau vechea resedinta, prevazuta la art. 76 alin. (2) din lege, se intelege schimbarea domiciliului sau stabilirea resedintei la un domiciliu sau resedinta care se afla in orice alt stat decat Romania sau in raza aceleiasi unitati administrativ-teritoriale: comuna, oras, municipiu in care se afla vechiul domiciliu sau resedinta din Romania, anterior perioadei de cel putin 36 de luni in care s-a exercitat dreptul la libera circulatie a lucratorilor in spatiul Uniunii Europene si Spatiul Economic European, in situatia in care la intoarcerea in Romania nu a revenit la acesta.
Conform art. 76 alin. (3) din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, prezentul angajament constituie titlu executoriu.
Intocmit de subsemnatul(a) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (Se completeaza numele si prenumele persoanei care isi ia angajamentul. ) la data de . . . . . . . . . . . . . , in 2(doua) exemplare, dintre care 1(un) exemplar se depune la AJOFM . . . . . . . . . . . . . . /AMOFM Bucuresti:
(Se bifeaza in mod corespunzator modalitatea de depunere a angajamentului)
|_| in original, personal;
|_| in original, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire;
|_| in copie, prin fax;
|_| document scanat, prin e-mail.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
(semnatura persoanei care isi ia angajamentul)
ANEXA nr. 4:
(- Anexa nr. 15 la normele metodologice)
CONVENTIE
Nr. . . . . . . . . . . /. . . . . . . . . . . . . . . . . .
Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca . . . . . . . . . . . . . . . /Municipiului Bucuresti, reprezentata prin domnul/doamna . . . . . . . . . . . . . , avand functia de . . . . . . . . . . . . . , denumita in continuare agentia, si persoana juridica(fizica) . . . . . . . . . . . . , cu sediul/adresa in . . . . . . . . . . . . . , judetul . . . . . . . . . . . , telefon . . . . . . . . . . , cod fiscal(CUI) . . . . . . . . . . . , cont IBAN . . . . . . . . . . deschis la Banca . . . . . . . . . . . . , reprezentata prin doamna/domnul . . . . . . . . . . . . . , avand functia de . . . . . . . . . . , denumita in continuare angajatorul, convin urmatoarele:
1. Angajatorul incadreaza in munca pe perioada nedeterminata un numar de . . . . . . . . . . . . absolventi ai unor institutii de invatamant, care la data absolvirii studiilor nu aveau raporturi de munca sau de serviciu.
Tabelul nominal cu absolventii incadrati in munca este prezentat in anexa care face parte integranta din prezenta conventie.
2. Angajatorul se obliga:
a) sa mentina raporturile de munca ale persoanelor prevazute la pct. 1 pe o perioada de cel putin 18 luni de la data incadrarii in munca;
b) sa restituie in totalitate agentiei sumele incasate pentru fiecare absolvent pentru care a incetat raportul de munca, plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca, in cazul in care inceteaza raporturile de munca ale absolventilor prevazuti la pct. 1 anterior termenului de 18 luni, in temeiul unuia dintre motivele prevazute la art. 83 alin. (2) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) sa deduca, in conditiile legii, din suma reprezentand contributia angajatorului la bugetul asigurarilor pentru somaj potrivit art. 26 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, pe care acesta este obligat sa o vireze pentru fiecare luna in contul bugetului asigurarilor pentru somaj, sumele cuvenite potrivit art. 80 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare;
d) sa depuna, pentru verificarea si acordarea sumelor cuvenite potrivit art. 80 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit prevederilor legale, declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate aferenta lunii respective, prevazuta la titlul V Contributii sociale obligatorii din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, al carei model, continut, modalitate de depunere si de gestionare sunt reglementate prin ordin comun al ministrului finantelor publice, al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice si al ministrului sanatatii, conform art. 147 alin. (17) din aceasta lege, iar la agentie, tabelul prevazut de lege in acest sens, insotit de extras in copie certificata de angajator pentru conformitate cu originalul de pe pontaj si de pe statul de plata;
e) sa depuna declaratia lunara privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate si documentele prevazute de lege pentru verificarea sumelor cuvenite, pana la expirarea termenului legal pentru depunerea acestei declaratii;
f) sa comunice agentiei orice modificare a conditiilor care au condus la incheierea prezentei conventii, derularea acesteia si acordarea sumelor prevazute la art. 80 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare;
g) sa respecte dispozitiile art. 80 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si celelalte dispozitii legale in aplicarea acestui articol si acordarea masurii de stimulare;
h) sa comunice agentiei orice modificare a datelor sale de identificare si a contului detinut la banca, inclusiv modificarile care intervin in cazul sediului/adresei si al datelor de contact.
3. Agentia se obliga sa acorde sumele cuvenite potrivit art. 80 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, in conformitate cu prevederile legale, prin deducere de catre angajator din suma reprezentand contributia angajatorului prevazuta la art. 26 din aceeasi lege, pe care acesta este obligat sa o vireze pentru fiecare luna in contul bugetului asigurarilor pentru somaj.
In situatia in care sumele cuvenite potrivit art. 80 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt mai mari, diferenta se plateste de agentie conform prevederilor art. 61 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 174/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
4. Sumele cuvenite potrivit art. 80 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se acorda in conformitate cu prevederile legale in vigoare si constau in subventia prevazuta la art. 80 alin. (1) din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
5. Agentia isi exercita dreptul de control asupra:
a) indeplinirii conditiilor legale pentru incheierea prezentei conventii, derularea acesteia si acordarea sumelor prevazute la art. 80 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) nerespectarii de catre angajator a obligatiilor prevazute de prezenta conventie, precum si de Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, si celelalte acte normative adoptate in aplicarea acestei legi.
6. In situatia constatarii nerespectarii conditiilor legale avute in vedere la incheierea prezentei conventii, pe perioada derularii acesteia si pentru acordarea sumelor prevazute la art. 80 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si a nerespectarii de catre angajator a obligatiilor sale, agentia va aplica sanctiunile prevazute de lege si va recupera debitele conform legii.
Prezenta conventie s-a incheiat in doua exemplare, un exemplar pentru agentie si un exemplar pentru angajator.
Agentia
Director executiv,
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Angajatorul
Director general sau alta persoana autorizata,
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
ANEXA nr. 41:
(- ANEXA la conventie)
Date de identificare a angajatorului
Angajatorul(denumirea/numele) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Codul de identificare fiscala . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Cod CAEN . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Judetul . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Sediul/Adresa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Contul IBAN/Banca . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Telefon/Fax . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
E-mail/Pagina de internet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
TABEL NOMINAL cu absolventii institutiilor de invatamant incadrati in munca, conform prevederilor art. 80 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare
Conventia nr. . . . . . . . . . /. . . . . . . . . . . . . . . . .
Nr. crt. Numele si prenumele Codul numeric personal Categoria de absolventi*) Anul absolvirii/Numarul diplomei/certificatului/adeverintei Numarul si data incheierii contractului individual de munca/data angajarii Ocupatia Cod COR Semnatura angajatului
0 1 2 3 4 5 6 7
Angajatorul . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
(denumirea/numele)
Director general sau alta persoana autorizata,
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
_______
*) Coloana 3 se va completa dupa cum urmeaza:
- cod A - absolventi de invatamant secundar inferior, ciclul inferior al liceului sau de invatamant profesional, scoala de arte si meserii;
- cod B - absolventi de invatamant secundar superior sau liceal ori invatamant postliceal;
- cod C - absolventi de invatamant superior.
In situatia in care absolventii provin din randul persoanelor cu handicap, codurile corespunzatoare studiilor absolvite vor fi insotite de litera H .
ANEXA nr. 5:
(- Anexa nr. 16 la normele metodologice)
DATE DE IDENTIFICARE A ANGAJATORULUI
Angajatorul(denumirea/numele) . . . . . . . . . . . . . . . . .
Codul de identificare fiscala . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Cod CAEN . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Judetul . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Sediul/Adresa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Contul IBAN/Banca . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Telefon/Fax . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
E-mail/Pagina de internet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
TABEL NOMINAL cu absolventii institutiilor de invatamant incadrati in munca conform prevederilor art. 80 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru stabilirea sumelor cuvenite angajatorilor din bugetul asigurarilor pentru somaj
Luna . . . . . . . . . . . anul . . . . . . . . . . . . . .
Nr. crt. Conventia numarul Data conventiei Numele si prenumele Codul numeric personal Categoria de absolventi Numarul orelor efectiv lucrate Suma cuvenita pentru timpul efectiv lucrat Sumele platite Observatii
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
1
2
. . .
TOTAL: A1 B1
Suma reprezentand scutirea de la plata contributiei datorate de angajator la bugetul asigurarilor pentru somai aferenta absolventilor incadrati in conditiile art. 80 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare(< cotacontributieangajator >% x Total B1) C1
TOTAL SUME CUVENITE
potrivit art. 80 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare(TOTAL A1 + TOTAL C1)
Angajatorul . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
(denumirea/numele)
Director general sau alta persoana autorizata,
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Coloana 1 - se completeaza cu numarul conventiei incheiate cu AJOFM/AMOFM.
Coloana 2 - se completeaza cu data conventiei incheiate cu AJOFM/AMOFM(zz/ll/aa) .
Coloanele 3 si 4 - se completeaza cu numele si prenumele, respectiv codul numeric personal al absolventului.
Coloana 5 - se completeaza dupa cum urmeaza:
- cod A - absolventi de invatamant secundar inferior, ciclul inferior al liceului sau de invatamant profesional, scoala de arte si meserii;
- cod B - absolventi de invatamant secundar superior sau liceal ori invatamant postliceal;
- cod C - absolventi de invatamant superior.
In situatia in care absolventii provin din randul persoanelor cu handicap, codurile corespunzatoare studiilor absolvite vor fi insotite de litera H .
Coloana 6 - se completeaza cu numarul de ore efectiv lucrate de absolvent in luna(inclusiv orele aferente concediului de odihna) , pentru care se acorda suma cuvenita lunar din cuantumul subventiei prevazute la art. 80 alin. (1) din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, acordata angajatorului, conform prevederilor legale.
Coloana 7 - se completeaza cu suma cuvenita lunar din cuantumul subventiei prevazute la art. 80 alin. (1) din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, acordata angajatorului conform prevederilor legale.
Coloana 8 - se completeaza cu sume numai pentru absolventii pentru care conventia a fost incheiata anterior datei de 22 octombrie 2013 si pentru care se beneficiaza de scutire de la plata contributiei datorate de angajator in conformitate cu art. 80 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare. Se completeaza cu sumele platite absolventilor reprezentand elementele constitutive ale bazei de calcul al contributiei datorate de angajator la bugetul asigurarilor pentru somaj potrivit dispozitiilor titlului V Contributii sociale obligatorii , capitolul IV Contributiile asigurarilor pentru somaj datorate bugetului asigurarilor pentru somaj din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Pentru absolventii pentru care nu se beneficiaza de scutire conform art. 80 din lege(conventie incheiata ulterior datei de 22 octombrie 2013) , se completeaza cu zero.
Coloana 9 - se completeaza, dupa caz, cu data si motivul incetarii/suspendarii/reluarii dupa suspendare a raporturilor de munca sau de serviciu.
Total A1 - totalul sumelor care se completeaza in coloana 7
Total B1 - totalul sumelor care se completeaza in coloana 8 si care sunt corespunzatoare absolventilor pentru care se beneficiaza de scutire conform art. 80 din lege
Total C1 - se completeaza in situatia in care conventia a fost incheiata anterior datei de 22 octombrie 2013 si angajatorul beneficiaza de scutire de plata contributiei datorate la BAS, conform art. 80 din lege.
ANEXA nr. 6:
(- Anexa nr. 19 la normele metodologice)
CONVENTIE
Nr. . . . . . . . . /. . . . . . . . . . . . . . . .
Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca . . . . . . . . . . . . . . . /Municipiului Bucuresti, reprezentata prin doamna/domnul . . . . . . . . . . . , avand functia de . . . . . . . . . . . . . , denumita in continuare agentia, si persoana juridica(fizica) . . . . . . . . . . . . . , cu sediul/adresa in . . . . . . . . . . . . , judetul . . . . . . . . . , telefon . . . . . . . . . . . , cod fiscal(CUI) . . . . . . . . , cont IBAN . . . . . . . . . . . deschis la Banca . . . . . . . . . . . . , reprezentata prin doamna/domnul . . . . . . . . . . . , avand functia de . . . . . . . . , denumita in continuare angajatorul, convin urmatoarele:
(1) Angajatorul incadreaza in munca:
A. pe perioada nedeterminata, un numar de:
a) . . . . . . . . . . . . . . . . someri in varsta de peste 45 de ani, inregistrati in evidenta agentiei;
b) . . . . . . . . . . . . . . . . someri parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale, inregistrati in evidenta agentiei;
c) . . . . . . . . . . . . . . . . someri persoane cu handicap, inregistrati in evidenta agentiei;
d) . . . . . . . . . . . . . . . . someri de lunga durata, inregistrati in evidenta agentiei;
e) . . . . . . . . . . . . . . . . tineri NEET someri, inregistrati in evidenta agentiei;
B. un numar de:
a) . . . . . . . . . . . . . . . . someri inregistrati in evidenta agentiei care in termen de 5 ani de la data angajarii indeplinesc conditiile pentru a solicita pensie anticipata partiala;
b) . . . . . . . . . . . . . . . . someri inregistrati in evidenta agentiei care in termen de 5 ani de la data angajarii indeplinesc conditiile pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta si nu indeplinesc conditiile pentru a solicita pensie anticipata partiala.
Tabelul nominal cu persoanele incadrate in munca este prezentat in anexa care face parte integranta din prezenta conventie.
(2) Angajatorul se obliga:
a) sa mentina raporturile de munca ale persoanelor prevazute la pct. 1 lit. A pe o perioada de cel putin 18 luni de la data incadrarii in munca;
b) sa respecte dispozitiile art. 85 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si celelalte dispozitii legale in aplicarea acestui articol si acordarea masurii de stimulare;
c) sa restituie in totalitate agentiei sumele incasate pentru fiecare persoana pentru care a incetat raportul de munca, plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca, in cazul in care inceteaza raporturile de munca ale persoanelor prevazute la pct. 1 lit. A anterior termenului prevazut la lit. a) , pentru care are obligatia de a mentine raporturile de munca ale persoanelor prevazute la pct. 1 lit. A;
d) sa deduca, in conditiile legii, din suma reprezentand contributia angajatorului la bugetul asigurarilor pentru somaj potrivit art. 26 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, pe care acesta este obligat sa o vireze pentru fiecare luna in contul bugetului asigurarilor pentru somaj, sumele cuvenite potrivit art. 85 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) sa depuna, pentru verificarea si acordarea sumelor cuvenite potrivit art. 85 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit prevederilor legale, declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate aferenta lunii respective, prevazuta la titlul V Contributii sociale obligatorii din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, ale carei model, continut, modalitate de depunere si de gestionare sunt reglementate prin ordin comun al ministrului finantelor publice, al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice si al ministrului sanatatii, conform art. 147 alin. (17) din aceasta lege, iar la agentie, tabelul prevazut de lege in acest sens, insotit de extras in copie certificata de angajator pentru conformitate cu originalul de pe pontaj si de pe statul de plata, precum si, in situatia incadrarii in munca a unor persoane cu handicap, in conditiile art. 85 din aceeasi lege, o declaratie pe propria raspundere data prin reprezentantul legal al angajatorului, din care sa rezulte ca in raport cu numarul de angajati angajatorul si-a indeplinit obligatia, potrivit legii, de a angaja persoane cu handicap, respectiv nu are, potrivit legii, obligatia de a angaja persoane cu handicap*) ;
*) Se va completa in cazul in care angajatorul incadreaza in munca persoane cu handicap.
f) sa depuna declaratia lunara privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate si documentele prevazute de lege pentru verificarea sumelor cuvenite, pana la expirarea termenului legal pentru depunerea declaratiei lunare;
g) sa comunice agentiei orice modificare a conditiilor care au condus la incheierea prezentei conventii, derularea acesteia si acordarea sumelor prevazute la art. 85 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare;
h) sa comunice agentiei orice modificare a datelor sale de identificare si a contului detinut la banca, inclusiv modificarile care intervin in cazul sediului/adresei si al datelor de contact.
(3) Agentia se obliga sa acorde sumele cuvenite potrivit art. 85 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, in conformitate cu prevederile legale, prin deducere de catre angajator din suma reprezentand contributia angajatorului prevazuta la art. 26 din aceeasi lege, pe care acesta este obligat sa o vireze pentru fiecare luna in contul bugetului asigurarilor pentru somaj.
In situatia in care sumele cuvenite potrivit art. 85 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt mai mari, diferenta se plateste de agentie conform prevederilor art. 61 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 174/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) Sumele cuvenite potrivit art. 85 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se acorda in conformitate cu prevederile legale in vigoare si constau in subventia prevazuta, dupa caz, la art. 85 alin. (1) ,(2) si(5) din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
(5) Agentia isi exercita dreptul de control asupra:
a) indeplinirii conditiilor legale pentru incheierea prezentei conventii, derularea acesteia si acordarea sumelor prevazute la art. 85 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) nerespectarii de catre angajator a obligatiilor prevazute de prezenta conventie, precum si de Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, si de celelalte acte normative adoptate in aplicarea acestei legi.
(6) In situatia constatarii nerespectarii conditiilor legale avute in vedere la incheierea prezentei conventii, pe perioada derularii acesteia si pentru acordarea sumelor prevazute la art. 85 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si a nerespectarii de catre angajator a obligatiilor sale, agentia va aplica sanctiunile prevazute de lege si va recupera debitele conform legii.
Prezenta conventie s-a incheiat in doua exemplare, un exemplar pentru agentie si un exemplar pentru angajator.
Agentia
Director executiv,
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Angajatorul
Director general sau alta persoana autorizata,
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
ANEXA nr. 61:
(- ANEXA la conventie)
Date de identificare ale angajatorului
Angajatorul(denumirea/numele) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Codul de identificare fiscala . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Cod CAEN . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Judetul . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Sediul/Adresa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Contul IBAN/Banca . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Telefon/Fax . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
E-mail/Pagina de internet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
TABEL NOMINAL cu persoanele incadrate in munca conform prevederilor art. 85 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare
Conventia nr. . . . . . . . . . /. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Nr. crt. Numele si prenumele Codul numeric personal Categoria de persoane1) Numarul si data incheierii contractului individual de munca/data angajarii Data indeplinirii conditiilor de pensionare2) Ocupatia Cod COR Semnatura angajatului
0 1 2 3 4 5 6 7
Angajatorul . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
(denumirea/numele)
Director general sau alta persoana autorizata,
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
_______
1) Coloana 3 se va completa dupa cum urmeaza:
- cod A - someri in varsta de peste 45 de ani inregistrati in evidenta agentiei;
- cod B - someri parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale inregistrati in evidenta agentiei;
- cod C - someri persoane cu handicap inregistrati in evidenta agentiei;
- cod D - someri inregistrati in evidenta agentiei care in termen de 5 ani de la data angajarii indeplinesc conditiile pentru acordarea pensiei anticipate partiale;
- cod E - someri inregistrati in evidenta agentiei care in termen de 5 ani de la data angajarii indeplinesc conditiile pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta si nu indeplinesc conditiile pentru a solicita pensie anticipata partiala;
- cod F - someri de lunga durata, inregistrati in evidenta agentiei;
- cod G - tineri NEET someri, inregistrati in evidenta agentiei.
2) Coloana 5 se va completa numai pentru categoriile de persoane prevazute la codurile D si E.
ANEXA nr. 7:
(- Anexa nr. 20 la normele metodologice)
DATE DE IDENTIFICARE ALE ANGAJATORULUI
Angajatorul(denumirea/numele) . . . . . . . . . . . . . . . . .
Codul de identificare fiscala . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Cod CAEN . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Judetul . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Sediul/Adresa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Contul IBAN/Banca . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Telefon/Fax . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
E-mail/Pagina de internet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
TABEL NOMINAL cu persoanele incadrate in munca conform prevederilor art. 85 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru stabilirea sumelor cuvenite angajatorilor din bugetul asigurarilor pentru somaj
Luna . . . . . . . . . . . anul . . . . . . . . . . . . . . . .
Nr. crt. Conventia numarul Data conventiei Numele si prenumele Codul numeric personal Categoria de persoane Numarul orelor efectiv lucrate Suma cuvenita pentru timpul efectiv lucrat Sumele platite Observatii
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
1
2
. . .
TOTAL: A1 B1
Suma reprezentand scutirea de la plata contributiei datorate de angajator la bugetul asigurarilor pentru somai aferenta persoanelor prevazute la art. 85 alin. (1) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare(< cotacontributieangajator >% x Total B1) C1
TOTAL SUME CUVENITE
potrivit art. 85 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare(TOTAL A1 + TOTAL C1)
Angajatorul . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
(denumirea/numele)
Director general sau alta persoana autorizata,
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Coloana 1 - se completeaza cu numarul conventiei incheiate cu AJOFM/AMOFM.
Coloana 2 - se completeaza cu data conventiei incheiate cu AJOFM/AMOFM(zz/ll/aa) .
Coloanele 3 si 4 - se completeaza cu numele si prenumele, respectiv codul numeric personal.
Coloana 5 - se completeaza dupa cum urmeaza:
- cod A - someri in varsta de peste 45 de ani inregistrati in evidenta agentiei;
- cod B - someri parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale inregistrati in evidenta agentiei;
- cod C - someri persoane cu dizabilitati inregistrati in evidenta agentiei;
- cod D - someri inregistrati in evidenta agentiei care in termen de 5 ani de la data angajarii indeplinesc conditiile pentru acordarea pensiei anticipate partiale;
- cod E - someri inregistrati in evidenta agentiei care in termen de 5 ani de la data angajarii indeplinesc conditiile pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta si nu indeplinesc conditiile de a solicita pensia anticipata partiala;
- cod F - someri de lunga durata, inregistrati in evidenta agentiei;
- cod G - tineri NEET someri inregistrati in evidenta agentiei.
Coloana 6 - se completeaza cu numarul de ore efectiv lucrate in luna de persoanele prevazute la art. 85 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare(inclusiv orele aferente concediului de odihna) , pentru care se acorda suma cuvenita lunar din cuantumul subventiei prevazute la art. 85 alin. (1) ,(2) si(5) din aceeasi lege, acordata angajatorului, conform prevederilor legale.
Coloana 7 - se completeaza cu suma cuvenita lunar din cuantumul subventiei prevazute la art. 85 alin. (1) ,(2) si(5) din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, acordata angajatorului, conform prevederilor legale.
Coloana 8 - se completeaza cu sume numai pentru persoanele cu codurile A si B, pentru care conventia a fost incheiata anterior datei de 22 octombrie 2013 si pentru care se beneficiaza de scutire de la plata contributiei datorate de angajator in conformitate cu art. 85 alin. (1) din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare. Se completeaza cu sumele platite persoanelor cu codurile A si B, reprezentand elementele constitutive ale bazei de calcul al contributiei datorate de angajator la bugetul asigurarilor pentru somaj potrivit dispozitiilor titlului V Contributii sociale obligatorii , capitolul IV Contributiile asigurarilor pentru somaj datorate bugetului asigurarilor pentru somaj din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Pentru persoanele cu codurile A si B, pentru care nu se beneficiaza de scutire conform art. 85 alin. (1) din lege(conventie incheiata ulterior datei de 22 octombrie 2013) , se completeaza cu zero.
Coloana 9 - se completeaza, dupa caz, cu data si motivul incetarii/suspendarii/reluarii dupa suspendare a raporturilor de munca sau de serviciu.
Total A1 - totalul sumelor care se completeaza in coloana 7.
Total B1 - totalul sumelor care se completeaza in coloana 8 si care sunt corespunzatoare persoanelor cu codurile A si B pentru care se beneficiaza de scutire conform art. 85 alin. (1) din lege.
Total C1 - se completeaza in situatia in care conventia a fost incheiata anterior datei de 22 octombrie 2013 si angajatorul beneficiaza de scutire de plata contributiei datorate la BAS, conform art. 85 alin. (1) din lege.
ANEXA nr. 8:
(- Anexa nr. 32 la normele metodologice)
Catre
Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca a . . . . . . . . . . . . . . . /Municipiului Bucuresti
Subsemnatul(a) , . . . . . . . . . . . . . . . , avand cod numeric personal(CNP) . . . . . . . . . . . . . . , legitimat(a) prin actul de identitate . . . . . . . . . . (CI/BI) seria . . . . . . . . . nr. . . . . . . . . . , eliberat la data de . . . . . . . . . . . . . . (Se completeaza: zz/ll/aa. ) de . . . . . . . . . . . . (Se completeaza unitatea emitenta a actului de identitate. ) , prin prezenta cerere solicit acordarea primei de activare prevazute la art. 732 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.
Mentionez ca incepand cu data de . . . . . . . . . . . . . . . (Se completeaza: zz/ll/aa. ) sunt incadrat(a) in munca pe durata . . . . . . . . . . . . (Se completeaza, dupa caz: nedeterminata sau determinata: xx luni/xx zile, din data . . . . . . . . . . . . zz/ll/aa . . . . . . . . . pana in data . . . . . . . . . . . . zz/ll/aa. ) la . . . . . . . . . . . (denumirea angajatorului) , conform Actului nr. . . . . . . . . . . . . (Se completeaza cu numarul si data contractului individual de munca sau ale deciziei de numire. ) , anexat in copie/original prezentei.
Declar pe propria raspundere, cunoscand prevederile legale privind falsul in declaratii, ca nu beneficiez de indemnizatie de somaj in conditiile Legii nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
Data:
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
(Se completeaza de catre persoana data cererii. ) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
(Se completeaza numele si prenumele, semnatura persoanei care solicita prima de activare. )
ANEXA nr. 9:
(- Anexa nr. 33 la normele metodologice)
ANGAJAMENT
Subsemnatul(a) , . . . . . . . . . . . . . . . , avand cod numeric personal(CNP) . . . . . . . . . . , posesor/posesoare al/a actului de identitate . . . . . . . . . (CI/BI) seria . . . . . nr. . . . . . . . , cu domiciliul in . . . . . . . . . . , str. . . . . . . . . . nr. . . . . . , bl. . . . , sc. . . . , ap. . . . , judetul/sectorul . . . . . . . . . . . . , si, dupa caz, resedinta pana la data de . . . . . . . . (Se completeaza numai in situatia existentei resedintei cu data pana la care este stabilita resedinta, conform actului de identitate: zz/ll/aa. ) in localitatea . . . . . . . . . . . , str. . . . . . . . . . . . nr. . . . . . bl. . . . . , et. . . . . , ap. . . . . . , judetul/sectorul . . . . . . . . . . . . . . . , inregistrat(a) in evidenta Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca a Judetului . . . . . . . . . . . . . . . . /Municipiului Bucuresti, Agentia Locala/Sectorul . . . . . . . . . . . . , in calitate de beneficiar(a) al/a primei de activare, prevazuta la art. 732 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, prin prezentul angajament ma oblig sa restitui imediat si in mod integral suma acordata cu titlu de prima de activare, prevazuta la art. 732 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, in situatia in care raporturile de munca/de serviciu inceteaza, intr-o perioada mai mica de 3 luni de la data incadrarii in munca, nu sunt aplicabile dispozitiile art. 733 din aceeasi lege, iar raporturile de munca/de serviciu inceteaza in temeiul urmatoarelor prevederi legale:
a) art. 55 lit. b) , art. 56 alin. (1) lit. f) si h) , art. 61 lit. a) si b) si art. 81 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in situatia in care incetarea este la initiativa angajatului;
c) art. 97 lit. b) si e) , art. 98 alin. (1) lit. f) si g) si art. 101 alin. (1) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Conform art. 435 alin. (3) lit. c) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 174/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, prezentul angajament constituie titlu executoriu.
Intocmit de subsemnatul(a) . . . . . . . . . . . . . . . . . (Se completeaza numele si prenumele persoanei care isi ia angajamentul. ) la data de . . . . . . . . . . . . , in 2(doua) exemplare, dintre care 1(un) exemplar se depune la AJOFM . . . . . . . . . . . . . . . /AMOFM Bucuresti:
(Se bifeaza in mod corespunzator modalitatea de depunere a angajamentului. )
|_| in original, personal;
|_| in original, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire;
|_| in copie, prin fax;
|_| document scanat, prin e-mail.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
(semnatura persoanei care isi ia angajamentul)
ANEXA nr. 10:
(- Anexa nr. 1 la proceduri)
RAPORT TEHNIC LUNAR
Luna . . . . . . . . . . anul . . . . . . . . . . . . . . . . .
DATE DE IDENTIFICARE ALE FURNIZORULUI
Furnizor(denumirea) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Sediul/Adresa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Codul de identificare fiscala . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Contul IBAN/Banca . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Cod CAEN . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Telefon/Fax . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Judetul . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
E-mail/Pagina de internet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Tipul masurii active:
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
(Se completeaza, dupa caz, natura serviciilor prestate conform contractului incheiat, respectiv: informare si consiliere privind cariera si/sau consultanta si asistenta pentru inceperea unei activitati independente sau pentru initierea unei afaceri. )
1. Scurta descriere a serviciilor
Nr. crt. Tipul serviciilor*) Obiectivele serviciilor Rezultate asteptate Numarul persoanelor beneficiare
Consultanta si asistenta pentru inceperea unei activitati independente sau pentru initierea unei afaceri:
a) Serviciile de baza:
- consultanta;
- instruire;
- informare.
b) Serviciile specializate:
- consultanta individuala;
asistenta tehnica in procesul infiintarii unei firme;
elaborarea planului de afaceri.
- Instruirea antreprenoriala de grup:
management, marketing si tehnici de vanzare;
legislatie;
contabilitate si evidenta primara;
intocmirea planurilor de afaceri;
c) alte tipuri de servicii*)
Informare si consiliere profesionala:
a) furnizarea de informatii privind piata muncii si evolutia ocupatiilor;
b) dezvoltarea abilitatii si increderii in sine a persoanelor in cautarea unui loc de munca, in vederea luarii de catre acestea a deciziei privind propria cariera;
c) instruirea in metode si tehnici de cautare a unui loc de munca;
d) indrumarea pe parcursul procesului de integrare socioprofesionala la noul loc de munca.
*) Se va completa de catre furnizor in functie de natura serviciilor contractate si a serviciilor oferite in cadrul tipului de masura activa.
2. Anexe la raportul tehnic, care pot fi:
- programa si orarul activitatilor desfasurate;
- lista cuprinzand persoanele beneficiare ale acestor tipuri de masuri;
- fisele de pontaj ale personalului implicat;
- orice alte materiale care pot fi relevante si pot sustine raportul tehnic.
Observatii . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Furnizor . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (denumirea)
Numele si prenumele reprezentantului legal,
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
LS
Data intocmirii raportului . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
ANEXA nr. 11:
(- Anexa nr. 3 la proceduri)
Catre
Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca a . . . . . . . . . . . . . . . /Municipiului Bucuresti
Subsemnatul(a) , . . . . . . . . . . . . . . . . . . . , avand cod numeric personal(CNP) . . . . . . . . . . . . . . . , legitimat(a) prin actul de identitate . . . . . . . . . (CI/BI) seria . . . . . . . nr. . . . . . . . . , eliberat la data de . . . . . . . . . . . . . (Se completeaza:zz/ll/aa. ) . . . . . . . . . . . . . de . . . . . . . . . . (Se completeaza unitatea emitenta a actului de identitate. ) . . . . . . . . . . . . , prin prezenta cerere solicit:
(Se bifeaza in mod corespunzator serviciile de informare si consiliere profesionala care se solicita. )
|_| acordarea de servicii de informare si consiliere profesionala din cele prevazute la art. 58 alin. (1) lit. a) , c) si d) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare;
|_| acordarea de servicii de informare si consiliere profesionala care au ca scop indrumarea pe parcursul procesului de integrare socioprofesionala la noul loc de munca, prevazute la art. 58 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.
Mentionez urmatoarele:
(Se bifeaza in mod corespunzator. )
|_| AM mai beneficiat anterior de servicii de informare si consiliere profesionala;
|_| NU AM mai beneficiat anterior de servicii de informare si consiliere profesionala;
|_| SUNT INCADRAT IN MUNCA incepand cu data . . . . . . . . . . la . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Data:
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
(Se completeaza de catre persoana data cererii. ) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
(Se completeaza numele si prenumele, semnatura persoanei care solicita acordarea serviciilor. )
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!