valabil la 06 Mar 2013
Impozit nedatorat.Restituire. Interpretarea ANAF
Raspuns oferit de Irina Dumitrescu

consultant fiscalINTREBARE In data de 04.02.2013 am adresat o intrebare legata de restituirea impozitului pentru un fost salariat, in baza unui certificat de handicap.
Va atasez intrebarea si raspunsul celor de la ANAF.
Care este opinia dvs vis-a-vis de acest raspuns?
Intrebarea dvs.: Un fost salariat solicita recalcularea si restituirea impozitului pe salariu in baza unui certificat de handicap. Mentionam ca la angajare in fisa completata si semnata a declarat ca nu detine un astfel de document, iar pe toata perioada cat a fost salariat nu a prezentat certificatul. Ce putem face in acest caz? Este normal sa vina cu o astfel de solicitare acum?
Raspuns: Conform art. 129 din Normele metodologice date in aplicarea Codului fiscal, in situatia in care se constata elemente care genereaza modificarea veniturilor din salarii sisau a bazei de impunere aferente veniturilor unei persoane fizice, pentru care angajatorulplatitorul a efectuat calculul impozitului lunar, recalcularea drepturilor respective si stabilirea diferentelor de impozit constatate se efectueaza pentru luna la care se refera, iar diferentele de impozit rezultate vor majoradiminua impozitul datorat incepand cu luna constatarii.
In situatia in care la data efectuarii operatiunii de stabilire a diferentelor de impozit de catre angajatorplatitor exista relatii contractuale generatoare de venituri din salarii, intre acesta si persoana fizica, atunci se procedeaza astfel:
- impozitul retinut in plus se restituie persoanei fizice prin diminuarea cu sumele respective a impozitului pe veniturile din salarii incepand cu luna efectuarii acestei operatiuni si pana la lichidarea acestuia;
- impozitul neretinut se retine de angajatorplatitor din veniturile din salarii incepand cu luna constatarii si pana la lichidarea acestuia.
In situatia in care persoana fizica pentru care angajatorulplatitorul a efectuat calculul impozitului lunaranual nu mai are relatii contractuale generatoare de venituri din salarii si angajatorulplatitorul nu poate sa efectueze operatiunea de plataincasare a diferentelor de impozit, atunci acestea vor fi administrate de organul fiscal competent.
In speta, intelegem ca nu mai aveti relatii contractuale cu persoana in cauza astfel incat eventualele diferente de impozit vor fi administrate de organul fiscal competent si nu de fostul angajator. Pe cale de consecinta, trebuie sa il indrumati pe fostul salariat sa se adreseze organelor fiscale.
raspuns ANAF
Urmare e-mail-ului dvs. inregistrat la noi sub nr. 6340 din 13.02.2013, Va comunicam urmatoarele:
Asa cum ati precizat si dvs. in adresa, potrivit art. 59 pct. 129 din H.G. nr. 442004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in situatia in care se constata elemente care genereaza modificarea veniturilor din salarii si/sau a bazei de impunere aferente veniturilor unei persoane fizice, pentru care angajatorulplatitorul a efectuat calculul impozitului lunar, recalcularea drepturilor respective si stabilirea diferentelor de impozit constatate se efectueaza pentru luna la care se refera, iar diferentele de impozit rezultate vor majora/diminua impozitul datorat incepand cu luna constatarii.
In situatia in care persoana fizica pentru care angajatorulplatitorul a efectuat calculul impozitului lunaranual nu mai are relatii contractuale generatoare de venituri din salarii si angajatorulplatitorul nu poate sa efectueze operatiunea de plata/incasare a diferentelor de impozit, atunci acestea vor fi administrate de organul fiscal competent.
Avand in vedere ca legea prevede indeplinirea a doua conditii cumulative si anume:
- persoana fizica pentru care angajatorulplatitorul a efectuat calculul impozitului lunar/anual nu mai are relatii contractuale generatoare de venituri din salarii;
si
- angajatorulplatitorul (Raiffeisen Bank, in cazul dvs.) nu poate sa efectueze operatiunea de plata/incasare a diferentelor de impozit (ex. nu mai are alte persoane salariate pentru care achita impozit pe veniturile din salarii, nu mai exista societatea etc.); numai in aceste conditii organul fiscal competent va prelua aceasta obligatie.
Deoarece angajatorul dvs. poate sa efectueze operatiunea de plata/incasare a diferentelor de impozit va proceda astfel: va va restitui impozitul retinut in plus prin diminuarea cu sumele respective a impozitului pe veniturile din salarii pe care il are de plata pentru salariatii existenti, incepand cu luna efectuarii acestei operatiuni (adica incepand cu luna in care ii veti prezenta fostului angajator certificatele de incadrare in grad de handicap, conform legii) si pana la lichidarea acestuia.
Aceasta adresa nu este act administrativ fiscal, in sensul art. 41 din Codul de procedura fiscala, sau act administrativ de autoritate, in sensul art. 1 din Legea nr. 5542004 a contenciosului administrativ si nu este opozabila tertilor.
• Tip societate: S.A.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Creeaza un CONT de TESTARE GRATUITA pentru a avea acces la toate raspunsurile din PortalCodulMuncii.ro, completand formularul de mai jos. (Poti vedea exemple de raspunsuri cu un
Clic aici)
Informatii la zi oferite de expertii PortalCodulMuncii.ro -
cel mai cunoscut site de consultanta in legislatia muncii din Romania
Vrei sa ai acces instant la TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?
Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT pentru 48 de ore!
- Ai la dispozitie o Baza de Date cu peste 68.000 de intrebari si raspunsuri
- Gasesti Legislatie la zi + Sfaturile specialistilor in Codul Muncii si HR
Completeaza formularul de mai jos si TESTEAZA GRATUIT! Beneficiaza de oferta noastra speciala!
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 06 mar 2013.
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de clienti folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!
Intrebari similare din categoria Salarizare
Intrebare: Avem un colaborator caruia ii punem la dispozitie gratis masina firmei societatii luata in leasing, nu este angajat. Exista oare riscul ca la un control sa fie considerat ca exista o dependenta a colaboratorului fata de firma societate? Astfel incat sa se considere ca este salariat? Mentionez ca restul conditiilor de independenta sunt indeplinite.
Intrebare: Care este baza de calcul a orelor suplimentare si cum difera ea daca se lucreaza si in weekend sau in zi de sarbatoare legala? In plus fata de plata se ofera si zi libera platita? Exemplu: Salariu 3700 brut Ore suplimentare 10 - calcul? Ore weekend 16 - calcul? Sarbatoare legala 8 ore - calcul?
Intrebare: Un angajator doreste sa acorde pentru o categorie de angajati o suma de 3000 de lei net odata la doi ani pentru achizitie de telefon de serviciu. In cazul in care telefonul ales de angajat are valoarea mai mare decat suma de 3000 lei (de exemplu 6000 lei), angajatorul ar dori sa ofere posibilitatea angajatului si cu acordul sau ca din salariu primit sa suporte partea care depaseste plafonul de ...
Intrebare: Va trimit atasat un certificat de incadrare in grad de handicap. Este grad accentuat. In sistemul integrat contabil avem variante de lucru: Invaliditate grad I, Invaliditate grad II, Invaliditate grad III. Care este in acest context, gradul de invaliditate? Cum se reflecta in calculul salariului si in general ce schimba in raportul de munca existenta acestui certificat?
Intrebare: Cum se platesc orele suplimentare efectuate in zi de sarbatoare legala?
Intrebare: Diferenta favorabila de dobanda preferentiala la credite si depozite, in limita plafonului de 33%, deci neimpozabila, se declara in D112 la pct 8.5, impreuna cu alte venituri neimpozabile, chiar daca nu se regaseste mai jos la pct. 8.5.1 -8.5.6?