Majorarii pentru activitatea desfasurata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, se lucreaza
Raspuns oferit de Colectiv Portal Codul MunciiIn temeiul art. 13 din Hotararea Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Justitiei, cu modificarile si completarile ulterioare,
ministrul justitiei emite urmatorul ordin:
Art. 1. - Se aproba Normele metodologice de acordare a majorarii pentru lucrari de exceptie sau misiuni speciale, pentru functionarii publici cu statut special si personalul civil din Administratia Nationala a Penitenciarelor, prevazute in anexa nr. 1 care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2. - Conditiile si activitatile in vederea acordarii majorarii pentru activitatea desfasurata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, pentru functionarii publici cu statut special si personalul civil din Administratia Nationala a Penitenciarelor, se stabilesc potrivit anexei nr. 2 care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 3. - Drepturile reglementate in prezentul ordin se aplica cu incadrarea in cheltuielile cu salariile aprobate prin bugetul Administratiei Nationale a Penitenciarelor.
Ministrul justitiei,
Robert Marius Cazanciuc
ANEXA nr. 1:
NORME METODOLOGICE de acordare a majorarii pentru lucrari de exceptie sau misiuni speciale, pentru functionarii publici cu statut special si personalul civil din Administratia Nationala a Penitenciarelor
Art. 1. - Functionarii publici cu statut special si personalul civil din Administratia Nationala a Penitenciarelor care executa lucrari de exceptie sau misiuni speciale, apreciate ca atare de catre conducatorii acestora, beneficiaza de o majorare de pana la 50% din salariul de baza prevazut de legislatia in vigoare la data de 31 decembrie 2009, denumita in continuare majorare.
Art. 2. - Sunt considerate lucrari de exceptie acele lucrari care:
a) conduc la realizarea unor obiective cu impact deosebit asupra organizarii si functionarii structurilor din sistemul administratiei penitenciare;
b) necesita efectuarea unor activitati cu un grad ridicat de specializare;
c) sunt realizate in grupuri de lucru infiintate in vederea elaborarii unor proiecte importante, specifice sistemului administratiei penitenciare;
d) contribuie, identifica sau obtin noi surse de venituri.
Art. 3. - Sunt considerate misiuni speciale acele activitati care:
a) au un grad de complexitate mai mare decat atributiile prevazute in fisa postului;
b) implica existenta unor riscuri deosebite pentru siguranta personalului sau pentru functionarea in bune conditii a sistemului administratiei penitenciare.
Art. 4. - (1) Majorarea se acorda individual, pe o perioada de maximum 6 luni, pentru cel mult 5% din numarul total de posturi prevazute in statele de organizare, in limita a 30% din suma salariilor de baza, a salariilor functiilor de baza si a indemnizatiilor lunare de incadrare, cumulat pe totalul bugetului ordonatorului principal de credite.
(2) Dupa expirarea termenului prevazut la alin. (1), majorarea se poate acorda acelorasi persoane, in acelasi procent sau intr-un procent diferit, daca sunt indeplinite conditiile legale si daca se respecta procedura reglementata la art. 5.
Art. 5. - (1) Majorarea se acorda la propunerea motivata in scris a superiorului ierarhic, care va cuprinde si procentul majorarii, stabilit in functie de lucrarile de exceptie sau misiunile speciale, precum si perioada de acordare.
(2) Propunerea de acordare a majorarii se analizeaza in consiliul de conducere al unitatii respective, cu consultarea organizatiilor sindicale reprezentative. In urma analizei se emite un aviz motivat.
(3) Competenta de acordare a majorarii, inclusiv stabilirea procentului majorarii si a perioadei de acordare, pe baza propunerii si a avizului, este urmatoarea:
a) ministrul justitiei, pentru directorul general si directorii generali adjuncti ai Administratiei Nationale a Penitenciarelor;
b) directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, pentru directorii si directorii adjuncti din unitatile subordonate, pentru personalul din Administratia Nationala a Penitenciarelor si pentru personalul din Subunitatea de paza si escortare detinuti transferati;
c) directorii unitatilor subordonate, pentru restul personalului din subordine.
(4) Repartizarea pe unitati a numarului beneficiarilor majorarii se stabileste o data la 6 luni de Consiliul de conducere al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, cu consultarea organizatiilor sindicale reprezentative, astfel incat sa se asigure distribuirea echitabila pe unitati si categorii de personal.
(5) Administratia Nationala a Penitenciarelor tine evidenta persoanelor care beneficiaza de majorare, inclusiv in ceea ce priveste respectarea procentelor prevazute la art. 4 alin. (1).
Art. 6. - (1) Majorarea nu se acorda:
a) in toate situatiile in care nu se acorda salariul de baza;
b) in situatia punerii la dispozitie ca urmare a punerii in miscare a actiunii penale sau a trimiterii in judecata;
c) cand nu mai sunt indeplinite criteriile de acordare.
(2) Prevederile art. 5 se aplica in mod corespunzator si pentru cazurile prevazute la alin. (1).
ANEXA nr. 2
CONDITIILE SI ACTIVITATILE in vederea acordarii majorarii pentru activitatea desfasurata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, pentru functionarii publici cu statut special si personalul civil din Administratia Nationala a Penitenciarelor
Art. 1. - Functionarii publici cu statut special si personalul civil din Administratia Nationala a Penitenciarelor care desfasoara activitati in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, care nu se pot compensa cu timp liber corespunzator, beneficiaza de o majorare de 75% din salariul de baza prevazut de legislatia in vigoare la data de 31 decembrie 2009, proportional cu timpul efectiv lucrat in aceste zile.
Art. 2. - (1) Centralizatorul lunar al activitatii prestate in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza se intocmeste de catre un responsabil desemnat de seful compartimentului in care isi desfasoara activitatea salariatul, se aproba de directorul unitatii si se comunica compartimentului financiar din unitate, dupa expirarea termenului legal de 30 de zile pentru compensarea cu timp liber corespunzator.
(2) Centralizatorul lunar al activitatii prestate in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza va avea urmatoarea forma:
MINISTERUL JUSTITIEI
Administratia Nationala a Penitenciarelor
Unitatea ............................
Aprob
Directorul unitatii,
..............................
CENTRALIZATOR LUNAR al activitatii prestate in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza de catre personalul din ................. (denumirea structurii) ....................
in luna ....................
Nr. crt. Numele si prenumele Activitatea desfasurata Cine a dispus desfasurarea activitatii Data si intervalul de timp Nr. de ore Semnatura persoanei care a prestat activitatea Semnatura sefului compartimentului Observatii
0 1 2 3 4 5 6 7 8
Intocmit
Numele, prenumele, data si semnatura
.............................
(Ordin al ministrului justitiei nr. 3206/C din 11 septembrie 2014 privind aprobarea normelor metodologice de acordare a majorarii pentru lucrari de exceptie sau misiuni speciale, precum si stabilirea conditiilor si activitatilor in vederea acordarii majorarii pentru activitatea desfasurata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, pentru functionarii publici cu statut special si personalul civil din Administratia Nationala a Penitenciarelor, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 701 din 24 septembrie 2014)
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!