valabil la 28 Mar 2025
Modificare durata timp de munca cu pastrarea functiei de baza
Raspuns oferit de Gabriela Dita

consilier juridicINTREBARE Pot sa modific norma de lucru a unui angajat, care este si pensionar la limita de varsta, din 8 ore in 4 ore, dar, sa fie cu functie de baza?
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: 11-50 angajati
Raspuns: Daca singurul contract individual de munca al pensionarului este cel incheiat cu unitatea dvs. indiferent de norma de lucru (8 ore, 4 ore, 2 ore), contractul sau este la functia de baza. Veniturile din pensie nu sunt venituri salariale. Calitatea de pensionar nu este o functie.
La pct. 14 din Titlul IV alin. (9) al Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal se mentioneaza ca in cazul in care activitatea se desfasoara pentru mai multi angajatori, functia de baza reprezinta locul declarat de persoanele fizice angajate. Angajatul are obligatia sa declare numai angajatorului la care a ales functia pe care o considera de baza, pentru un singur loc de munca, prin depunerea declaratiei pe propria raspundere. Declaratia pe propria raspundere nu reprezinta un formular tipizat.
Or, daca salariatul lucreaza numai la unitatea dvs., activitatea nu se desfasoara pentru mai multi angajatori, functia de baza este la singurul angajator cu care are incheiat contract individual de munca.
Prin urmare, poate fi modificata norma de lucru de la 8 ore la 4 ore si contractul ramane la functia de baza daca aceasta este singurul contract de munca al pensionarului.
Daca pensionarul desfasoara activitate pentru mai multi angajatori atunci trebuie sa declare unde detine functia de baza.
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!
Intrebari similare din categoria Modificare Contract individual de munca
Intrebare: Va rog sa ma ajutati sa inteleg cum este tratata noua perioada de proba intr-o noua functie ocupata de un angajat. Presupunand ca nu corespunde cerintelor noii pozitii, care sunt obligatiile angajatorului si care riscurile asumate de angajat? In sensul ca angajatorul este obligat sa il readuca pe angajat pe vechea pozitie ocupata? Dar daca este ocupata deja aceasta pozitie la momentul respectiv? ...
Intrebare: Avem angajati agenti de vanzari, cea mai mare parte a timpului de lucru il efectueaza pe teren. Trebuie sa modific contractul individual de munca sau se schimba prin act aditional in alt tip de contract ? Cum se opereaza in Revisal?
Intrebare: Avem o angajata care doreste sa lucreze de acasa 4 zile /luna pentru ca are copil in varsta de pana la 11 ani ? Se modifica contractul individual de munca si cum se opereaza in Revisal?
Intrebare: In cazul unui angajat/angajata care isi schimba numele in urma casatoriei sau divortului care este procedura de actualizare a documentelor aferente contractului de munca? In acest context va rugam sa ne confirmati daca este necesar sa facem modificari asupra unor documente (cum ar fi fisa de post) la momentul luarii cunostintei despre aceasta modificare. Este necesar intocmirea unui act aditional ...
Intrebare: In cazul emiterii unei decizii medicale de reducere a capacitatii de munca la jumatate si incadrarea in gradul III de invaliditate, este nevoie sa redactam un act aditional de modificare norma de munca pentru angajat? Ce se intampla in cazul in care angajatorul nu poate acorda norma partiala angajatului? Daca angajatul doreste sa se pensioneze in baza acestei decizii, este angajatorul obligat sa ...
Intrebare: Administratorul unei societati cu obiect de activitate Restaurant doreste sa plateasca unui salariat angajat cu norma intreaga, de 40 de ore pe saptamana, conform CIM, salariul integral (salariul minim pe economie + sporuri specifice) desi acesta conform pontajului nu lucreaza 40 de ore pe saptamana, respectiv 5 zile pe saptamana. Numarul de tichete de masa va fi acordat conform prezentei ...