valabil la 20 Mar 2025
Munca in schimburi. Program de lucru inegal. Absenta de la locul de munca. Concediu de odihna. Modificare timp de lucru. Munca in weekend si in zilele de sarbatoare legala
Raspuns oferit de Gabriela Dita

consilier juridicINTREBARE Va rog sa ma ajutati cu lamuriri privind urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa organizeze munca in schimburi (conform art 136 Codul muncii), pe modelul urmator: 2 zile a cate 12 ore (cu pauza de masa inclusa in cele 12 ore), urmate de 2 zile libere. Cele 2 zile lucrate, in functie de planificare, vor fi atat pe timp de zi, cat si pe timp de noapte - printr-o rotatie la anumite intervale ca nr de zile (de ex 1 saptamana turele vor fi in timpul zilei, in alta saptamana turele vor fi in timpul noptii). La finalul lunii, vor rezulta un numar de ore lucrate, posibil in anumite cazuri cu depasirea normei lunare insa in limitele normale (fara depasire de 32 ore suplimentare) Este corect ca aceasta repartizare a timpului de lucru este considerata ca « munca in schimburi » si nu este vazut ca un program de lucru « inegal»? Este corect acest mod de lucru respectandu-se prevederile art. 135 Codul muncii, litera a)? In caz de absenta motivata a vreunui coleg de echipa (de ex concediu medical), daca un alt angajat il va inlocui in acea zi, generandu-se automat ore suplimentare datorita numarului de ore lucrate peste norma lunii, exista vreun risc legal? Daca pentru una din zilele planificate de tura, i se aproba concediu angajatului, cum se plateste acea zi avand in vedere ca norma contractului este de 8 ore, dar conform repartizarii muncii el trebuia sa lucreze o zi de 12 ore? Pentru zilele lucrate, conform schimbului planificat, in zile de sarbatoare legala, in cazul in care nu exista posibilitatea acordarii altei zile libere platite, trebuie acordat un spor de 100% pt acele ore lucrate in ziua de sarbatoare legala? Daca in cadrul unei echipe cu un specific de activitate, programul de lucru actual (de 8 ore/zi, de luni-vineri) se doreste a fi schimbat cu un astfel de program de lucru in schimburi, poate un angajat sa refuze trecerea la aceasta munca in schimburi? ce optiuni are angajatorul cu acei angajati care nu doresc semnarea unui act aditional, dar care nu isi vor putea exercita munca pe noul model de lucru in schimburi? In Revisal nu exista repartizarea timpului de munca in schimburi, ci exista doar ore zi / ore noapte / inegal. Care este modalitatea corecta de incadrare a acestor angajati trebuie anuntat ITM si depuse acte justificative cat si obtinerea unui acord scris pentru un astfel de mod de lucru in schimburi avand in vedere ca intervine si munca de noapte prin rotatie? sau este suficienta operarea in Revisal a mentiunilor cu privire la modul de lucru? in acest tip de munca in schimburi, in care se respecta repausul saptamanal de 2 zile consecutive libere, trebuie acordat un spor de weekend?
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Creeaza un CONT de TESTARE GRATUITA pentru a avea acces la toate raspunsurile din PortalCodulMuncii.ro, completand formularul de mai jos. (Poti vedea exemple de raspunsuri cu un
Clic aici)
Informatii la zi oferite de expertii PortalCodulMuncii.ro -
cel mai cunoscut site de consultanta in legislatia muncii din Romania
Vrei sa ai acces instant la TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?
Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT pentru 48 de ore!
- Ai la dispozitie o Baza de Date cu peste 68.000 de intrebari si raspunsuri
- Gasesti Legislatie la zi + Sfaturile specialistilor in Codul Muncii si HR
Completeaza formularul de mai jos si TESTEAZA GRATUIT! Beneficiaza de oferta noastra speciala!
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 20 mar 2025.
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de clienti folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!
Intrebari similare din categoria Timpul de munca
Intrebare: Va rog, frumos, in limita timpului disponibil, sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea speta: angajatorul doreste reducerea saptamanii de lucru, de la 5 zile la 4 zile, dar prin rotatie, nu toti angajatii in aceeasi zi. Ce pasi trebuiesc urmati, ce documente trebuiesc intocmite pentru a se putea pune in aplicare aceasta solutie?
Intrebare: Cum trebuie inregistrat in Revisal si in Saga un contract individual de munca in ture de 8 ore, dar unde salariatul nu lucreaza 5 zile consecutiv si 2 libere? Mentionez ca se lucreaza in 3 schimburi a cate 8 ore, insa la final unii salariati pot avea maximum 130/140 ore pe luna lucrate.
Intrebare: Pentru un salariat cu un salariu de incadrare de 2500 lei si durata timpului de munca este de 64 ore pe luna repartizat 2 zile pe saptamana program de lucru 8.00-16.00, va rugam sa ne precizati daca vechimea in munca reprezinta o luna sau o fractiune de luna. Mentionam ca salariatul nu are un alt contract de munca si angajatorul datoreaza diferenta de CAS. Contributia la pensii este egala cu ...
Intrebare: Va rugam sa ne ajutati cu un raspuns cu privire la urmatoarea speta: societate privata in domeniul medical- radiologie dentara. care poate fi norma maxima de lucru (conform legislatiei) pentru asistenti medicali generali care presteaza munca in cadrul cabinetului?
Intrebare: In cazul in care intr-o luna sunt 20 de zile lucratoare, 160 de ore de lucru, insa angajatii nu lucreaza atatea ore, desi au CIM cu timpul de lucru 8/40. Eu ca si angajator pot sa-i platesc integral? Pontajul sa fie real cu 128/144 ore lucrate, care cat a fost dar sa ii platesc pentru 160 de ore? La un control ITM as primi ceva sanctiuni?
Intrebare: Stim cu totii ca la un program de lucru de 8 sau 12 ore este obligatorie acordarea unei pauze de masa care de obicei nu este inclusa in programul de lucru (doar in cazul in care acest aspect este strict mentionat in CCM sau RI). Ma intereseaza concret: la un program de 8 ore, in pontaj se va trece (exemplu:) 08:00 - 16:30 si se va specifica 30 de minute pauza de masa? = salariatul este prezent 8 ...