Munca suplimentara prestata in avans. Inexistenta unei prevederi legale care sa permita salariatului sa restituie plata
Raspuns oferit de Irina Dumitrescu
Intrebare: Avem salariati carora le-au fost acordate zile libere in avans in primavara acestui an, conform art. 122 alin. (3) din Codul muncii. Deorece nu vor sa efectueze ore suplimentare acestia solicita restituirea contravaloarii acestor zile. Asa cum v-am mentionat si in intrebarea initiala, sumele respective NU se retin pe statul de salarii, deoarece persoanele respective solicita depunerea cu numerar la casieria unitatii a contravalorii acestor zile. Deci, va rog sa imi spuneti ce acte trebuie intocmite in aceasta situatie. De asemena, va rog sa detaliati in ce consta obligatia salariatului de a efectua munca suplimentara compensata in avans din raspunsul dvs. anterior, in conditiile in care, repet, salariatii NU vor sa efectueze ore suplimentare. .
• Tip societate: S.A.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic
aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii PortalCodulMuncii.ro
De ce sa va inregistrati?
- Pentru a avea la dispozitie zeci de experti 24 / 7 / 365!
Pentru a avea acces (dupa activarea contului) la o baza de date cu peste 68.000 de intrebari si raspunsuri din domeniul relatiilor de munca: legislatia muncii, asigurari sociale, salarizare, resurse umane.
Pentru ca accesul total in portal + consultanta personalizata va costa acum doar 2.140 + TVA = 2.247 lei
Pentru ca toate informatiile din portal sa va stea la dispozitie oricand si de oriunde!
Consultanta oferita de specialistii Portalcodulmuncii
Soft Legislativ EXCLUSIV pentru Departamentul de Resurse Umane/Salarizare - Legis Plus Legislatia Muncii. Poti consulta toate legile din domeniul legislatia muncii actualizate la zi de oriunde si oricand. Atentie, este singurul Soft Legislativ din Romania realizat Exclusiv pentru Departamentul de Resurse Umane/Salarizare la pretul de 3.220 lei (TVA inclusa)
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 25 oct 2013.
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de clienti folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!
Intrebari similare din categoria Munca suplimentara
Intrebare: In luna august un angajat lucreaza in ziua de 15. Programul normal de lucru este luni-vineri 8 ore/zi. In luna august angajatul a lucrat 176 ore, din care 8 ore in ziua de 15. Cele 8 ore sunt doar ore lucrate in zi de sarbataore legala sau si ore suplimentare avand in vedere ca se depaseste norma lunara? Deoarece Nu se poate acorda timp liber compensatoriu, pentru cele 8 ore lucrate in ziua de 15 ...
Intrebare: Un angajat trebuie sa fie prezent la o lucrare luni la ora 8 dimineata in alta localitate. Drumul de la domiciliu la locul unde este lucrarea dureaza 9 h, angajatul pleaca spre localitatea respectiva duminica, pentru a fi prezent si a incepe lucrarea luni dimineata la ora 8. Cum este pontat angajatul in ziua de duminica si ce sporuri i se acorda? Precizam ca in ziua de duminica angajatul doar se ...
Intrebare: Avem urmatoarea situatie: un angajat al societatii urmeaza sa lucreze 8 ore in ziua de 10 August (Sambata), iar pe 16 August (vineri) i se va acorda liber platit. Mentionez ca lucrul in zi de sepaus saptamanal este o exceptie si nu a mai fost efectuat pana acum. Va rog sa ne ajutati cu urmatoarele informatii: - este nevoie informarea ITM-ului pentru a putea lucra 6 zile consecutive? - ce spor i ...
Intrebare: Am urmatoarea speta - salariatii societatii lucreaza in ture 12-24, 12-48 , daca in luna iunie, care are 152 ore, are lucrat 144, dar a in data de 23.06.2024 a lucrat 12 ore. Data de 23.06.2024 fiind sarbatoare legala , trebuie sa platim dublu. Intrebarea noastra este daca putem plati dublu orele din data de 23.06.2024 chiar daca nu are luna lucrata complet .
Intrebare: Va rog frumos sa mi spuneti daca un angajat lucreaza sambata, 1 iunie, aceasta fiind si zi de weekend si zi de sarbatoare legala, cum va fi remunerat si cum sa va acorda liber pentru lucrul in weekend? Daca se poate, va rog sa mi dati si un exemplu concret privind modalitatea de calcul a platii pentru ziua respectiva.
Intrebare: In tratamentul orelor suplimentare in Codul muncii, acestea sunt recomandate a fi initial compensate cu timp liber platit, urmand ca dupa cateva articole sa se mentioneze plata acestora, cumva conditionata de imposibilitatea acordarii de timp liber in 60 de zile din momentul producerii lor. Este gresit daca acestea sunt platite imediat dupa efectuarea lor? In luna urmatoarea ma refer, odata cu ...