Neprezentarea salariatului la locul de munca dupa reintegrare. Concediere disciplinara
Raspuns oferit de Rodica Mantescu
Specialist in legislatia munciiIntrebare: Am urmatoarea speta si va rog sa ma ajutati in rezolvarea acesteia. In luna martie 2023 i s-a desfacut disciplinar contractul de munca al unui salariat conform art. 61 lit. (a) din Codul muncii. Acesta a contestat decizia de concediere in instanta, tribunalul admitandu-i actiunea prin reincadrarea reclamatului in functia detinuta anterior emiterii deciziei de concedirere si cu obligativitatea ca societatea sa plateasca despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care a beneficiat reclamantul incepand cu 31.03.2023 si pana la data reintegrarii efective (10 noiembrie 2023), ceea ce s-a si realizat. Aceasta decizie a instantei fiind executorie. Societatea in acest sens a emis o decizie de punere in aplicare a sentintei civile, urmand a-si produce efectele incepand cu data 10.11.2023, decizie ce i s-a trimis prin posta romana cu confirmare de primire (primita de o vecina a acestuia) la data de 10.11.2023 - salariatul nu s-a prezentat la munca. La data de 24.11.2023 societatea i-a mai trimis prin posta romana o notificare prin care ii solicita sa se prezinte la programul de munca la o alta data decat cea trimisa anterior si anume 29.11.2023 (trimisa si primita cu semnatura de perosana in cauza) deoarece decizia initiala a fost primita de catre o alta persoana decat cea in cauza. Nici de aceasta data salariatul nu s-a prezentat la programul de munca, Ulterior la data de 11.12.2023, societatea ii transmite tot prin posta romana convocatorul de cercetare disciplinara prin care ii solicita sa se prezinte pe data de 18.12.2023, in vederea realizarii cercetarii discilplinare prealabile de catre comisia desemnata de adm. societatii (trimisa cu confirmare de primire si primita de persoana in cauza) neprezentandu-se. Pe data de 08 ianuarie 2024 primim prin posta o adresa din partea domnului prin care solicita reintegrarea in functia si postul detinute anterior concedierii, dar d-lui nu s-a prezentat la program nici in ziua de astazi. In acest caz care sunt demersurile necesare incetarii contractului de munca din punct de vedere legal si juridic, daca dl. respectiv nu s-a prezentat la locul de munca?
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic
aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii PortalCodulMuncii.ro
De ce sa va inregistrati?
- Pentru a avea la dispozitie zeci de experti 24 / 7 / 365!
Pentru a avea acces (dupa activarea contului) la o baza de date cu peste 68.000 de intrebari si raspunsuri din domeniul relatiilor de munca: legislatia muncii, asigurari sociale, salarizare, resurse umane.
Pentru ca accesul total in portal + consultanta personalizata va costa acum doar 2.140 + TVA = 2.247 lei
Pentru ca toate informatiile din portal sa va stea la dispozitie oricand si de oriunde!
Consultanta oferita de specialistii Portalcodulmuncii
Soft Legislativ EXCLUSIV pentru Departamentul de Resurse Umane/Salarizare - Legis Plus Legislatia Muncii. Poti consulta toate legile din domeniul legislatia muncii actualizate la zi de oriunde si oricand. Atentie, este singurul Soft Legislativ din Romania realizat Exclusiv pentru Departamentul de Resurse Umane/Salarizare la pretul de 3.220 lei (TVA inclusa)
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 06 feb 2024.
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de clienti folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!
Intrebari similare din categoria Concediere disciplinara
Intrebare: Avem un salariat care lipseste nemotivat frecvent de la serviciu, fara a anunta in prealabil. Lipseste o zi, apoi 2 zile vine din nou la munca, dupa care iarasi lipseste 1 zi. I-am transmis Revisal pt absente nemotivate si i-am facut avertisment scris, dar avand in vedere ca s-a repetat situatia aceasta deja de 4 ori pana la momentul actual, se doreste incetarea disciplinara a contractului ...
Intrebare: Intr-un proces de concediere individuala, se pot desfiinta posturile cu timp partial/fractiune de norma (4 ore) fara ca acest lucru sa nu fie privit ca o situatie de discriminare?
Intrebare: Se poate concedia disciplinar prin neprezentarea la serviciu, o perioada mai mare de 4 zile, un salariat care se afla in plata stimulent insertie, de aprox.7 luni? Mentionam ca in cele 4 zile de absenta nemotivata, nu a anuntat, pe nici o cale, despre situatia personala existenta.
Intrebare: Daca un salariat a fost sanctionat disciplinar cu desfacerea contractului individual de munca iar pana la primirea deciziei a intrat in Concediu medical, mai poate fi pusa in aplicare decizia cu data stabilita sau va fi pusa in aplicare la data cand va reveni din concediu medical?
Intrebare: Avem un salariat care in urma unei hotarari judecatoresti trebuie sa execute o sentinta de 2 ani de puscarie. Cum ii poate fi desfacut contractul individual de munca?
Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele nelamuriri cu privire la procesul cercetarii disciplinare. Prima intrebare este: procesul verbal trebuie sa contina propunerea comisiei catre conducerea companiei privind sanctionarea angajatului cercetat? Cea de-a doua face referire la persoana care va semna decizia de sanctionare. In cazul in care administratorul societatii nu este in localitate pentru a ...