Aceste noutati au impact atat asupra angajatorilor si angajatilor din mediul public, cat si din mediul privat:
1. Legea nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 209 din 14 martie 2020.
Se acorda zile libere unuia dintre parinti pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant unde acestia sunt inscrisi, ca urmare a conditiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situatii extreme decretate astfel de catre autoritatile competente cu atributii in domeniu.
Prevederile se aplica parintilor care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au copii cu varsta de pana la 12 ani, inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant sau au copii cu dizabilitati cu varsta de pana la 18 ani, inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant;
b) locul de munca ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca.
Este asimilata parintelui, in sensul acestor prevederi, persoana singura din familia monoparentala.
Zilele libere se acorda la cererea unuia dintre parinti, depusa la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul, cererea fiind insotita de o declaratie pe proprie raspundere a celuilalt parinte, din care sa rezulte ca acesta nu a solicitat la locul sau de munca zile libere ce i s-ar cuveni potrivit prezentei legi. Prevederile privind declaratia pe proprie raspundere a celuilalt parinte nu se aplica persoanei singure din familia monoparentala.
Prevederile prezentei legi se aplica tuturor angajatilor din mediul public si privat.
2. Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a prezentat duminica, 15 martie, printre altele, masura cu privire la “obligatia inspectoratelor teritoriale de munca de a verifica modul de implementare a masurilor impuse in Hotararea nr. 7 din 11.03.2020 a Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta privind decalarea programului de lucru in vederea reducerii riscului de contaminare pe timpul deplasarii la si de la locul de munca”.
Conform Hotararii nr. 7 din 11.03.2020 privind aprobarea Hotararii nr. 9 a Grupului de suport tehnico-stiintific privind gestionarea bolilor inalt contagioase pe teritoriul Romaniei:
Se propune spre aprobarea CNSSU, recomandarea decalarii de catre entitatile private, inclusiv operatorii economici cu un numar de peste 99 de angajati, a programului personalului care utilizeaza transportul public in comun, fie pentru intregul personal, in afara perioadelor de aglomeratie maxima, fie prin impartirea personalului care utilizeaza transportul public in comun in 2-3 grupuri, care sa fie programati pentru inceperea si terminarea programului in intervalele orare decalate cu o ora/o ora si jumatate fata de programul normal. Recomandarea se aplica la nivelul municipiului Bucuresti si a municipiilor resedinta de judet, incepand cu data de 12.03.2020 pana la data de 31.03.2020, cu posibilitatea de prelungire.
Se propune spre aprobarea CNSSU, instituirea obligativitatii decalarii programului personalului din institutiile publice cu un numar de peste 99 de angajati, care utilizeaza transportul public in comun, in conformitate cu variantele mentionate mai sus. Masura se aplica la nivelul municipiului Bucuresti si a municipiilor resedinta de judet, incepand cu data de 12.03.2020 pana la data de 31.03.2020, cu posibilitatea de prelungire. In functie de natura activitatii desfasurate, institutiile publice care nu pot aplica aceste reguli, vor identifica solutii alternative pentru evitarea utilizarii de catre angajati a transportului public in comun in perioadele de aglomeratie.