Obligatia initierii contractului colectiv de munca la nivel de unitate
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu
Expert Legislatia muncii valabil la 16 Mai 2022
Intrebare: Conform noilor reglementari la o societate cu 20 salariati trebuie sa inceapa negocierea pentru Contract Colectiv de Munca ? sau a ramas varianta ca CCM se intocmeste pentru societatea cu peste 21 de salariati?
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
Raspuns: Conform art. 129 alin. (1) din Legea 62/2011 a dialogului social, negocierea colectiva este obligatorie numai la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de angajati.
In concluzie, unitatea cu 20 de salariati nu are obligatia initierii negocierii contractului colectiv de munca.
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!
Intrebari similare din categoria Contract de munca
Intrebare: Avem situatia urmatoare: - cim actual cu clauza de telemunca - Recent ni s-a impus lucrul de la birou 3 zile pe saptamana (conditiile impuse: WFO minim 3 zile/saptamana, Luni este munca de la birou, Fara zile consecutive de lucru de acasa) Care este cel mai corect mod de a implementa in contractul de munca acest nou regim hibrid? este obligatoriu sa facem act aditional sau este suficienta o ...
Intrebare: Va rugam sa ne ajutati cu o opinie cu privire la obigativitatea de a avea un Sef sau Coordonator al Departamentului SSM. Avem departament SSM in care activeaza o persoana cu functia de specialist in domeniul SSM, de asemnea avem peste 250 de lucratori. Conform art. 23 din HG nr.1425/2006 alin. (1) "Serviciul intern de prevenire si protectie trebuie sa fie format din lucratori care ...
Intrebare: Care este valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru un CIM pe perioada nedeterminata cu timp partial de 2 ore pe zi? Dar pentru 4h/luna?
Intrebare: Considerati ca este legal ca printre beneficiile acordate salariatilor cu rezultate foarte bune sa agreem cu acestia un numar de zile de telemunca pe luna? Precizam ca aceste zile vor fi agreate numai cu salariatii care in urma evaluarilor foarte bune isi exprima dorinta de a lucra hibrid.
Intrebare: Avem un salariat, angajat pe perioada determinata, caruia i s-au facut 3 prelungiri de contract. Agentia cu care lucram ne transmite ca nu se mai poate face un al 4-lea act aditional de prelungire deoarece se pot face maximum 3. Se considera actele aditionale de prelungire ca fiind contracte succesive? Mentionez ca nu au trecut cele 36 de luni.
Intrebare: O societate din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, contracteza o lucrare pe teritoriul Germaniei, lucrare de constructii legata de un bun imobil. Santierul de lucru va dura 16 luni. Avand in vedere ca santierul dureaza mai mult de 12 luni, ne gandim sa deschidem un sediu permanent in Germania. Punctul de lucru va fi platitor de tva. O parte din materialele de lucru le vom ...