Ordin al ministrului sanatatii, al ministrului afacerilor interne si al ministrului finantelor publice nr. 2.087/1.070/94 din 2 iulie 2020 privind stabilirea categoriilor de personal si marimea concreta a sporului pentru conditii de pericol deosebit acordat in baza prevederilor art. 7 alin. (1) din Legea nr. 56/2020 pentru recunoasterea meritelor personalului medical participant la actiuni medicale impotriva COVID-19, publicat in Monitorul Oficial nr. 586 din 3 iulie 2020
Avand in vedere:
- Referatul de aprobare al Directiei management si structuri sanitare nr. NT 3.789/2020;
- prevederile art. 2 alin. (1) si art. 7 alin. (1) -(3) din Legea nr. 56/2020 pentru recunoasterea meritelor personalului medical participant la actiuni medicale impotriva COVID-19;
- prevederile Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare;
- prevederile Hotararii Guvernului nr. 153/2018 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de munca, a categoriilor de personal, a marimii concrete a sporului pentru conditii de munca prevazut in anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a conditiilor de acordare a acestuia, pentru familia ocupationala de functii bugetare "Sanatate si asistenta sociala", cu modificarile si completarile ulterioare,
in temeiul art. 7 alin. (3) din Legea nr. 56/2020 pentru recunoasterea meritelor personalului medical participant la actiuni medicale impotriva COVID-19, art. 7 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, ale art. 7 alin. (5) Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea si functionarea Ministerului Afacerilor Interne, aprobata cu modificari prin Legea nr. 15/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 10 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare,
ministrul sanatatii, ministrul afacerilor interne si ministrul finantelor publice emit urmatorul ordin:
Art. 1. – Prezentul ordin reglementeaza modul de stabilire a categoriilor de personal si a marimii concrete a sporului pentru conditii de pericol deosebit acordat in baza prevederilor art. 7 alin. (1) din Legea nr. 56/2020 pentru recunoasterea meritelor personalului medical participant la actiuni medicale impotriva COVID-19.
Art. 2. – Sporul prevazut in prezentul ordin constituie o forma de diferentiere a salarizarii in functie de conditiile specifice de desfasurare a activitatii personalului prevazut la art. 3.
Art. 3. – Prezentul ordin se aplica urmatoarelor categorii de personal:
a) personalul de specialitate medico-sanitar si personalul auxiliar sanitar din unitati sanitare, unitati de asistenta medico-sociala si institutii medicale, indiferent de nivelul de subordonare sau coordonare, din farmacii comunitare, din cabinete de medicina de familie, din cabinete de medicina dentara, indiferent de forma de organizare, precum si din cadrul altor furnizori de servicii medicale sau de asistenta sociala, implicat direct in actiuni si misiuni legate de prevenirea, gestionarea si combaterea infectiilor cu COVID-19;
b) cadrele militare - paramedici si personal medical - din structurile aflate in coordonarea/coordonarea operationala a Departamentului pentru situatii de urgenta din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, implicat direct in actiuni si misiuni legate de prevenirea, gestionarea si combaterea infectiilor cu COVID-19;
c) personalul cu pregatire paramedicala din cadrul echipajelor SMURD specializate in acordarea primului ajutor calificat, potrivit legii, aflat in finantarea autoritatilor administratiei publice locale;
d) tot personalul din cadrul spitalelor care asigura asistenta medicala pacientilor testati pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 in faza I si in faza a II-a, precum si din spitalele de suport pentru pacientii testati pozitiv sau suspecti cu virusul SARS-CoV-2, reglementate prin Ordinul ministrului sanatatii nr. 555/2020 privind aprobarea Planului de masuri pentru pregatirea spitalelor in contextul epidemiei de coronavirus COVID-19, a Listei spitalelor care asigura asistenta medicala pacientilor testati pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 in faza I si in faza a II-a si a Listei cu spitalele de suport pentru pacientii testati pozitiv sau suspecti cu virusul SARS-CoV-2, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 4. – De sporul stabilit prin prezentul ordin nu beneficiaza personalul medical care a dobandit alte afectiuni fizice si/sau psihice ori care a devenit invalid din cauza participarii la actiuni medicale impotriva COVID-19, in situatia in care ranirea, afectiunea fizica si/sau psihica sau invaliditatea a survenit ca urmare a savarsirii, cu intentie, a unei infractiuni pedepsite potrivit legii.
Art. 5. – (1) Marimea concreta a sporului de pana la 30% pentru conditii de pericol deosebit acordat in baza prevederilor art. 7 alin. (1) din Legea nr. 56/2020 se determina in functie de conditiile de munca care pot produce o eventuala infectie cu virusul SARS-CoV-2 a personalului prevazut la art. 3 implicat direct sau indirect in executarea, conducerea sau coordonarea misiunilor si sarcinilor de serviciu legate de prevenirea, gestionarea si combaterea infectiilor cu COVID-19.
(2) La stabilirea concreta a cotelor de spor in cadrul procentelor aprobate prin prezentul ordin se au in vedere urmatoarele criterii:
a) modul de transmitere a virusului SARS-CoV-2 care pe baza dovezilor disponibile este transmis de la om la om prin contact direct definit conform metodologiei in vigoare si prin picaturi Flügge;
b) riscul de contagiune a unei eventuale infectii accidentale cu virusul SARS-CoV-2 care este determinat in functie de gradul de expunere la factorii nocivi sau la asocierea acestor factori, precum si de durata de expunere la actiunea factorilor nocivi; persoanele cu cel mai mare risc de infectie sunt cele care sunt in contact direct cu pacientii testati pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 sau care au grija de acesti pacienti.
Art. 6. – (1) Personalul de specialitate medico-sanitar si auxiliar sanitar prevazut la art. 3 lit. a) -d), inclusiv cel din cabinetele de stomatologie de urgenta, care asigura asistenta medicala/primul ajutor calificat/transport pacientilor testati pozitiv cu virusul SARS-CoV-2, ce implica un contact direct cu pacientii, beneficiaza de un spor dupa cum urmeaza:
a) 30% pentru pacienti simptomatici cu forme medii sau severe;
b) 25% pentru pacienti cu alte forme decat cele prevazute la lit. a).
(2) Personalul de specialitate medico-sanitar si auxiliar sanitar din cadrul spitalelor-suport prevazute la art. 3 lit. d) care asigura asistenta medicala pacientilor suspecti cu virusul SARS-CoV-2, ce implica un contact direct cu pacientul, beneficiaza de un spor de 20%.
(3) Personalul de specialitate medico-sanitar si auxiliar sanitar din cadrul serviciilor de ambulanta, precum si personalul prevazut la art. 3 lit. b) si c), care asigura pacientilor suspecti cu virusul SARS-CoV-2 asistenta medicala/primul ajutor calificat si transport catre sau de la unitatile prevazute la art. 3 lit. d), beneficiaza de un spor de 20%.
(4) Personalul de specialitate medico-sanitar si auxiliar sanitar prevazut la art. 3 lit. a) -d) care desfasoara actiuni de realizare a triajului clinico-epidemiologic si/sau de recoltare a probelor biologice in vederea identificarii pacientilor infectati cu virusul SARS-CoV-2, precum si cel care in vederea realizarii diagnosticului pozitiv de COVID-19 prelucreaza sau transporta in vederea prelucrarii probele recoltate de la pacienti suspecti sau testati pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 beneficiaza de un spor de 15%.
(5) Tot personalul din unitatile prevazute la art. 3 lit. d) dedicate in intregime COVID-19, pe perioada in care exista internat in unitatea respectiva cel putin un pacient testat pozitiv sau suspect cu virusul SARS-CoV-2, beneficiaza de un spor de 10%.
(6) Tot personalul din unitatile prevazute la art. 3 lit. d) dedicate partial COVID-19, pe perioada in care exista internat in unitatea respectiva cel putin un pacient testat pozitiv sau suspect cu virusul SARS-CoV-2, beneficiaza de un spor de 5%.
Art. 7. – (1) Cuantumul sporurilor prevazute la art. 6 se stabileste in conformitate cu prevederile art. 7 alin. (1) din Legea nr. 56/2020 prin aplicarea cotei procentuale asupra salariului de baza/soldei de functie/salariului de functie din luna respectiva si nu se ia in calcul la determinarea limitei prevazute la art. 25 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Sporurile prevazute in prezentul ordin se acorda corespunzator timpului lucrat in vederea desfasurarii fiecarei activitati prevazute la art. 6. Evidenta timpului lucrat efectiv, in ore si in zile, in diferite activitati pentru care se acorda spor in procente diferite, precum si certificarea efectuarii acestuia se realizeaza pe baza de pontaj de catre seful fiecarei structuri, se aproba de conducerea unitatii si se afiseaza la loc vizibil sau accesibil pentru tot personalul.
(3) Personalul care in cadrul programului normal de lucru lunar/zilnic desfasoara fractionat mai multe activitati din cele prevazute la art. 6, cu sporuri diferite, beneficiaza de sporul prevazut pentru fiecare activitate, proportional cu timpul efectiv lucrat pentru fiecare activitate in parte.
(4) Sporurile prevazute la art. 6 nu pot fi acordate cumulat aceleiasi persoane in cadrul aceleasi norme de timp lucrat.
(5) Nominalizarea personalului care beneficiaza de spor pe locuri de munca, categoriile de personal, marimea concreta a sporului, precum si conditiile de acordare se stabilesc de ordonatorul de credite, cu consultarea sindicatelor reprezentative la nivel de unitate/sindicatelor afiliate la o federatie reprezentativa pe grup de unitati/sector sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, in limita prevederilor din prezentul ordin.
Art. 8. – Sporul prevazut in prezentul ordin se acorda pana la data de 14 august 2020 inclusiv, cu incadrarea in sumele prevazute pentru cheltuieli de personal aprobate prin bugetul de venituri si cheltuieli si cu respectarea prevederilor legale in vigoare privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.
Art. 9. – Aplicabilitatea prezentului ordin inceteaza implicit incepand cu data de 15 august 2020.
Art. 10. – Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul sanatatii,
Nelu Tataru
Ministrul afacerilor interne,
Marcel Ion Vela
Ministrul finantelor publice,
Vasile-Florin Citu