Pensionare persoana cu handicap grav.
Raspuns oferit de Florentina Buzeaconsilier juridic
Raspuns: 1. Conform art. 52 din legea 360/2023, persoanele care au realizat un stagiu de cotizare contributiv, in conditii de handicap, beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dovedit cu certificat de incadrare in grad si tip de handicap cu valabilitate permanenta, in conditiile Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa cum urmeaza:
a) cu 15 ani, in situatia asiguratilor cu handicap grav, daca au realizat, in conditii de handicap, un stagiu de cotizare contributiv de cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditii de handicap, un stagiu de cotizare contributiv de cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap mediu, daca au realizat, in conditii de handicap, stagiul complet de cotizare.
Aceste reduceri nu se cumuleaza cu nicio alta reducere prevazuta de lege sau de alte acte normative.
La determinarea stagiului de cotizare CONTRIBUTIV, realizat in conditii de handicap in vederea deschiderii dreptului de pensie, NU se iau in considerare perioadele de asigurare voluntara in baza unui contract de asigurare, indiferent de data incheierii acestuia.
Dovada acestui statut se face cu certificatul de incadrare in grad de handicap cu valabilitate permanenta, emis in conditiile Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Certificatul de incadrare in grad de handicap contine obligatoriu:
a) data dobandirii handicapului;
b) gradul de handicap;
c) mentiunea ca handicapul este permanent;
d) mentiunea ca certificatul a fost emis pentru aplicarea art. 52 din Legea nr. 360/2023.
Schimbarea ulterioara inscrierii la pensie a gradului de handicap nu afecteaza drepturile de pensie acordate, cu exceptia cazului in care certificatul de incadrare in grad de handicap a fost anulat, in conditiile legii.
Legea pensiilor reglementeaza varsta standard de pensionare la 65 de ani atat pentru barbati, cat si pentru femei, insa atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5, potrivit art.47 din legea pensiilor.
Stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati, iar atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului complet de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
2. Asadar, persoanele cu handicap grav beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare, in functie de stagiul de cotizare realizat. Pentru a beneficia de pensionare anticipata, este necesar sa fi realizat cel putin o treime din stagiul complet de cotizare.
Pentru o persoana nascuta la 25 mai 1980, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.
Astfel, daca luam in considerare varsta de 65 de ani pentru pensionare la limita de varsta si stagiul de cotizare complet de 35 de ani, rezulta ca persoanei din speta de fata, ar trebui sa i se acorde pensia cu 15 ani mai devreme, adica la varsta de 50 de ani pentru un stagiu de cotizare in conditii de handicap de 1/3 din 35 de ani, adica 11,7 ani.
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!