Perioada de proba se calculeaza pe zile calendaristice
Raspuns oferit de Gabriela Dita
consilier juridicIntrebare: Pentru un CIM cu perioada nedeterminata, functie de executie, cu perioada de proba 90 zile calendaristice, cum se numara aceste zile? Se iau in calcul si sarbatorile legale?
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: 11-50 angajati
Raspuns: Conform art. 31 din Codul muncii:
Art. 31
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.
Astfel, perioada de proba se calculeaza pe zile calendaristice si nu pe zile lucratoare. In calculul zilelor calendaristice intra si zilele de sarbatoare legala si zilele de repaus saptamanal.
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!
Intrebari similare din categoria Codul muncii
Intrebare: Am o salariata insarcinata care, pe baza unei recomandari medicale legale emise de medicul curant, trebuie sa isi reduca programul de lucru de la 8 ore pe zi, la 6 ore pe zi din cauza riscurilor asociate sarcinii. Aceasta recomandare prevede explicit ca reducerea programului de lucru nu ar trebui sa afecteze drepturile salariale si contractuale ale salariatei. Avem rugamintea sa ne confirmati: ...
Intrebare: Angajatii minori pot presta munca in week-end? (bineinteles cu respectarea repausului de 2 zile consecutive si spor de week-end acordat) exista vreo restrictie?
Intrebare: Avem urmatoarea speta la care va rugam sa ne ajutati cu un raspuns: a Intr-unul din punctele noastre de lucru unde prestam activitate de curatenie, clientul a anuntat printr-un mail, ca va restrange activitatea intentionand sa- si trimita oamenii in concediu de odihna. Prin urmare, noua, prestatorului de servicii ne impune sa trimitem personalul nostru in somaj tehnic, clientul dorind sa aiba o ...
Intrebare: Exista un contract de munca temporara (tip cadru) pe perioada nedeterminata. Pentru fiecare misiune de munca temporara se va semna un act aditional cu toate elementele conf. art. 92 (2) din Codul muncii, cu perioada de aplicare pe perioada misiunii si specificat faptul ca dupa incheierea misiunii salariatul va ramane la dispozitia agentiei in conditiile specifice initial in Contractul de munca ...
Intrebare: Am dori sa stim care sunt obligatiile/drepturile unei societati privind locurile vacante fata de alte institutii (INS, AJOFM, etc.). In ce situatii acestea ar trebui raportate si in care nu, care sunt responsabilitatile legale etc.?
Intrebare: Va rog sa mi expuneti pasii, de la infiintare pana la desfasurarea efectiva a activitatii, pe care o societate ar trebui sa ii urmeze pentru a desfasura activitate de leasing de personal/ agent de munca temporara cu salariati romani si straini (ue/non ue). Ce cod caen ar trebui sa aleaga, ce autorizatii ar fi necesare pt a putea functiona, care angajator trebuie sa obtina autorizatia de munca, ...