Procedura de restituire a indemnizatiei pentru concediu crestere copil
Raspuns oferit de Colectiv Portal Codul Munciia) sunt contestate prin actiune in instanta si aflate in pronuntare;
b) sunt contestate prin actiune in instanta si pentru care instanta s-a pronuntat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva;
c) sunt stabilite ca urmare a corectarii veniturilor care au stat la baza stabilirii dreptului, fie din cauza completarii incorecte de catre angajator a adeverintei de venituri, fie din cauza diferentelor de venit in conditiile art. 22 din Normele metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 52/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
Sunt scutite de la plata persoanele debitoare care se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) au debite deja constituite si o parte din sumele cu acest titlu au fost recuperate sau acestea au fost recuperate integral pana la data de 27 septembrie 2014;
b) au debite deja constituite si sumele nu au fost recuperate;
c) au dreptul de indemnizatie pentru cresterea copilului/ stimulent/stimulent de insertie stabilit pana la data de 27 septembrie 2014, iar debitele se constituie ulterior acestei date.
Scutirea la plata a debitelor se face pe baza de cerere care cuprinde si declaratia pe propria raspundere a persoanei debitoare inregistrata la agentiile judetene pentru plati si inspectie sociala, respectiv a municipiului Bucuresti, denumite in continuare agentii teritoriale, potrivit modelului prevazut in anexa care face parte integranta din prezenta procedura.
Pentru persoanele minore lipsite de capacitate deplina de exercitiu al drepturilor civile, indreptatite sa beneficieze de indemnizatie pentru cresterea copilului, cererea se completeaza si se depune de reprezentantul legal al acesteia.
In cazul persoanelor debitoare si pentru care incepand cu luna decembrie sunt aplicabile prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2014 pentru reglementarea unor masuri privind recuperarea debitelor pentru beneficiile de asistenta sociala, precum si pentru modificarea art. 101 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, agentiile teritoriale vor proceda la calculul de dobanzi si penalitati de intarziere sau majorari de intarziere, urmand ca la depunerea cererii sa se scuteasca de la plata debitelor suma integrala incluzand dobanzi si penalitati de intarziere sau majorari de intarziere, ererea se va depune in termen de maximum 180 de zile de la emiterea deciziei de debit.
In situatia in care termenul de 180 de zile de la emiterea deciziei de debit se depaseste, agentiile teritoriale vor proceda la calculul de dobanzi si penalitati de intarziere sau majorari de intarziere in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2014, urmand ca la depunerea cererii sa se scuteasca de la plata debitelor suma integrala incluzand dobanzi si penalitati de intarziere sau majorari de intarziere.
In cazul persoanelor debitoare ale caror debite au fost transmise in vederea recuperarii catre directiile generale regionale ale finantelor publice, agentiile teritoriale vor solicita acestor institutii, in termen de maximum 5 zile de la incheierea protocolului de colaborare comunicarea sumelor recuperate pentru fiecare persoana debitoare a indemnizatiei pentru cresterea copilului/stimulent/stimulent de insertie.
Directiile generale regionale ale finantelor publice vor transmite, in termen de maximum 10 zile de la primirea solicitarii, situatia nominala a persoanelor debitoare si sumele recuperate de la acestea in perioada 1 ianuarie 2011-27 septembrie 2014.
Dupa inregistrarea cererii, agentia teritoriala verifica daca persoana debitoare se incadreaza in vederea stabilirii dreptului la scutirea la plata a debitelor.
Dupa verificare in termen de 30 de zile lucratoare de la data inregistrarii cererii, directorul executiv al agentiei teritoriale emite decizia de scutire la plata sau, dupa caz, comunicarea de respingere a cererii de scutire la plata.
Decizia se comunica in termen de 15 zile de la emiterea acesteia atat persoanei debitoare, cat si, dupa caz, directiilor generale regionale ale finantelor publice in vederea scaderii din evidenta fiscala.
Persoanele debitoare beneficiaza de restituirea sumelor pe care acestea le-au achitat incepand cu 1 ianuarie 2011.
Restituirea sumelor se face prin decizie a directorului executiv al agentiei teritoriale, pe baza cererii si se efectueaza in perioada 1 ianuarie 2015-31 decembrie 2015 in 5 transe anuale egale, si se achita persoanei debitoare sau reprezentantului legal al acesteia.
(Ordin al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice si al ministrului finantelor publice nr. 2396 din 18 decembrie 2014 privind aprobarea Procedurii de efectuare a platii restituirilor prevazute de Legea nr. 126/2014 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, precum si pentru stabilirea unor masuri in vederea recuperarii debitelor inregistrate cu titlu de indemnizatie pentru cresterea copilului, precum si a instructiunilor de aplicare a prevederilor art. II-IV din Legea nr. 126/2014 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, precum si pentru stabilirea unor masuri in vederea recuperarii debitelor inregistrate cu titlu de indemnizatie pentru cresterea copilului, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 83 din 30 ianuarie 2015)
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!