Ministerul Muncii supune dezbaterii publice un proiect de Lege privind munca in domeniul pescuitului maritim, prin care se doreste contribuirea la imbunatatirea conditiilor de viata si de munca, precum si la protejarea sanatatii si securitatii lucratorilor din sectorul pescuitului maritim, care este un sector predominant transfrontalier.
Prevederile proiectului de act normativ se aplica:
- tuturor pescarilor care lucreaza in orice calitate, in baza unui contract de munca, pe toate navele de pescuit implicate in activitati de pescuit comercial;
- tuturor celorlalti pescari care sunt prezenti pe aceeasi nava cu pescarii mentionati anterior, pentru a asigura integral protectia sanatatii si securitatii.
Proiectul cuprinde reglementari referitoare la:
- varsta minima necesara pentru a lucra la bordul unui vas de pescuit – care este de 16 ani, cu conditia ca tanarul sa nu aiba obligatia de a urma o forma de invatamant obligatoriu de zi;
- examinarea medicala – un pescar poate sa lucreze la bordul unui vas de pescuit doar daca detine un certificat medical care atesta ca este apt pentru prestarea acelei activitati;
- conditiile de serviciu si dotarea cu echipaj;
- lista echipajului;
- contractul de munca al pescarului, incheiat intre acesta si angajator, ce cuprinde elemente specifice activitatii pescarului
- orele de munca si orele de repaus, stabilite prin derogare de la prevederile Codului muncii. Numarul maxim de ore de munca este de 14 ore in orice perioada de 24 de ore si de 72 de ore in orice perioada de 7 zile; pescarul are dreptul la un repaus de cel putin 10 ore in orice perioada de 24 de ore si de cel putin 77 de ore in orice perioada de 7 zile. Orele de repaus pot fi impartite in cel mult doua perioade, dintre care una avand durata de cel putin 6 ore, fara ca intervalul dintre doua perioade consecutive de repaus sa depaseasca 14 ore.
Prin derogare de la prevederile Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, mai multe prevederi referitoare la repausul zilnic, pauzele, repausul saptamanal, timpul de lucru maxim saptamanal, durata muncii de noapte vor fi reglementate de aceasta lege.
Sanctiunile, care se vor aplica pentru nerespectarea dispozitiilor acestui act normativ, sunt amenzi cuprinse intre 6.000 lei si 14.000 lei.
Proiectul de lege contine si dispozitii privind repatrierea, securitatea si sanatatea in munca si prevenirea accidentelor, protectia sanatatii si asistenta medicala, protectia in cazul unei afectiuni, al ranirii sau al decesului produs din cauza activitatii profesionale, precum si spatiile de locuit de pe nava de pescuit.
Acest act normativ transpune legislatia comunitara, respectiv Directiva (UE) 2017/159 a Consiliului din 19 decembrie 2016 de punere in aplicare a Acordului referitor la punerea in aplicare a Conventiei din 2007 a Organizatiei Internationale a Muncii privind munca in domeniul pescuitului incheiat la 21 mai 2012 intre Confederatia Generala a Cooperativelor Agricole din Uniunea Europeana (COGECA), Federatia Europeana a Lucratorilor din Transporturi (ETF) si Asociatia Organizatiilor Nationale ale Intreprinderilor de Pescuit din Uniunea Europeana (“Europêche”).
Proiectul de act normativ poate fi consultat aici