Respectarea obligatiilor prevazute de art. 78 alin. (2) si (3) din Legea 4482006
Raspuns oferit de Gabriela Dita
consilier juridicIntrebare: Referitor la respectarea obligatiilor prevazute de art. 78 alin. (2) si (3) din Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap de catre angajatorii care au cel putin 50 de angajati, avem urmatoarea intrebare raportat la modificarile aduse prin OUG 127/2024: angajatorul are dreptul de a opta intre obligatia prevazuta de art. 78 alin. (2) din Legea 448/2006 si obligatiile prevazut de art. 78 alin. (3) din Legea 448/2006 sau este obligat sa incerce recrutarea persoanelor cu handicap conform modificarilor aduse prin OUG 127/2024 si doar in situatia in care nu reuseste sa angajeze procentul de 4% persoane cu handicap trebuie sa se supuna prevederilor aliniatului (3)? Concret daca angajatorul opteaza pentru obligatiile prevazute de aliniatul (3), mai are obligatia de a formula cererea scrisa catre organizatiile nonguvernamentale prevazute de art. 78 alin. 2 indice 2 si 2 indice 3 din Legea 448/2006 modificata prin OUG 127/2024? La articolul 78 alin. 2 indice 2 , modificat prin OUG 127/2024 se instituie obligatia de a formula o cerere scrisa organizatiile nonguvernamentale care presteaza servicii in folosul persoanelor cu dezabilitati. Pentru ca aceasta obligatie sa fie considerata indeplinita, angajatorul trebuie sa formuleze cererea catre toate organizatiile de acest tip sau avand in vedere formularea de plural din textul de lege este suficient ca cererea sa fie formulata catre 2 sau mai multe astfel de organizatii?
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic
aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii PortalCodulMuncii.ro
De ce sa va inregistrati?
- Pentru a avea la dispozitie zeci de experti 24 / 7 / 365!
Pentru a avea acces (dupa activarea contului) la o baza de date cu peste 68.000 de intrebari si raspunsuri din domeniul relatiilor de munca: legislatia muncii, asigurari sociale, salarizare, resurse umane.
Pentru ca accesul total in portal + consultanta personalizata va costa acum doar 2.140 + TVA = 2.247 lei
Pentru ca toate informatiile din portal sa va stea la dispozitie oricand si de oriunde!
Consultanta oferita de specialistii Portalcodulmuncii
Soft Legislativ EXCLUSIV pentru Departamentul de Resurse Umane/Salarizare - Legis Plus Legislatia Muncii. Poti consulta toate legile din domeniul legislatia muncii actualizate la zi de oriunde si oricand. Atentie, este singurul Soft Legislativ din Romania realizat Exclusiv pentru Departamentul de Resurse Umane/Salarizare la pretul de 3.220 lei (TVA inclusa)
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 01 dec 2024.
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de clienti folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!
Intrebari similare din categoria Contract de munca
Intrebare: Referitor la legislatia privind securitatea si sanatatea in munca, conform normelor metodologice de aplicare a legii 319/2006, instruirea la locul de munca si cea periodica se realizeaza de catre conducatorul locului de munca. Concret cine are obligatia de a realiza instruirea la locul de munca si cea periodica? Este obligatoriu ca persoana care face instruirea sa aiba calitatea de angajat in ...
Intrebare: Intrebare: Datorita specificului societatii, salariatii isi desfasoara activitatea in functie de camioanele, navele sau barjele care vin in Port la incarcare sau descarcare. Aceasta activitate este fluctuanta, iar angajatorul are nevoie de salariati la serviciu pentru a presta munca. Se intampla ca atunci unii salariati sa solicite concediul de odihna (neprogramat, in cele mai multe cazuri), cand ...
Intrebare: Am intrebarea ca in cazul angajarii unei elev care a implinit varsta de 16 ani, studiaza in privat la o scoala din Anglia, daca vrem sa angajam cu un contract pe durata partiala (4 ore/zi), in ce conditii putem sa platim contributiile pentru part time si nu la norma intreaga?
Intrebare: Urmeaza sa incadram in munca o persoana pentru functia de sef de schimb. Acesta va avea atat functie de conducere cat si de executie. Contractul de munca este facut pe perioada nedeterminata. In situatia data perioada de proba este de 90 zile sau 120 zile. Dar perioada de preaviz?
Intrebare: Va rugam sa ne lamuriti care sunt persoanele care pot incheia un contract de mandat in cadrul unui SA. Totodata, o persoana care are contract de mandat va putea beneficia de concediu pentru crestere si ingrijire copil in aceleasi conditii ca un angajat cu contract individual de munca? In baza carui articol se va suspenda contractul de mandat dupa epuizarea CM ului.
Intrebare: In luna decembrie a anului 2022, patronatul a facut demersurile pentru initierea contractului colectiv de munca, in urma unui proces verbal s-a ales un reprezentant al salariatilor (pentru o perioada de 2 ani). Patronatul a convocat reprezentantul salariatilor la negocieri pentru incheierea unui contract colectiv de munca in luna decembrie 2022. Intalnirea a avut loc, dar nu s-a ajuns la nici o ...