Revenirea din CCC. Postul detinut la data suspendarii CIM
Raspuns oferit de Gabriela Dita
consilier juridicIntrebare: Un angajat revine la serviciu dupa 4 ani in care a fost in concediu de crestere al copilului. Departamentul din care face parte acesta este productie, impartit in 3 zone. Angajatul care se afla pe postul lui ne dorim sa ramana acolo, iar cel care vine din crestere copil sa ramana tot in zona de productie, dar in unul din celelalte doua departamente. Functia ar trebui modificata din otelar in masinist masini ambalat. Este corect?
• Tip societate: S.A.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
Raspuns: Salariatul care revine din concediu crestere copil va ocupa aceeasi functie detinuta la suspendarea contractului individual de munca.
Pe durata cat salariatul s-a aflat in concediu crestere copil contractual de munca a fost suspendat in temeiul art. 51 alin. (1) lit. a) din Codul muncii.
Totodata, conform art. 49 alin. (6) din Codul muncii, in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
Astfel, pe durata suspendarii contractului individual de munca pentru concediu crestere copil se suspenda toate termenele care au legatura cu modificarea contractului individual de munca.
In consecinta, salariatul revine pe functia detinuta la data suspendarii CIM pentru concediu crestere copil.
Ulterior, daca salariatul este de acord, se va incheia act aditional pentru modificarea functiei.
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!
Intrebari similare din categoria Concediu crestere copil
Intrebare: Salariata aflata in CCC in perioada 09.05.2023 - 20.01.2025. Intre timp afla ca este din nou insarcinata si urmeaza sa nasca in Ianuarie 2025. In acest caz cum se procedeaza? Se activeaza salariata cu o luna mai repede, mai exact in data de 20.12.2024 - ultima luna fiind luna tatalui, urmand salariata sa intre in concediu medical pana la urmatoarea suspendare pentru crestere copil? 2. In cazul in ...
Intrebare: Avem urmatoarea speta: un angajat urmeaza sa intre in concediu crestere copil (acele 2 luni ale tatalui) anul viitor. Copilul implineste 2 ani pe 08.04.2025. Oficial i-am comunicat ca el trebuie sa intre in concediu din 08.02 - 08.04. Dar el doreste sa isi ia in perioada 08.01 - 08.03. Este posibil? Iar ca si plata, va fi platit cu suma pe care o primea mama?
Intrebare: Doi angajati necasatoriti ai societatii au impreuna un copil. Ambii parinti au vechimea necesara pentru a primi indemnizatie crestere copil. In cazul in care tatal renunta la luna lui, poate mama primi indemnizatie si pentru luna tatalui in baza faptului ca parintii nu sunt casatoriti?
Intrebare: Avem o salariata care a nascut pe data de 24.08.2023, momentan este in concediu de crestere copil. Avand in vedere modificarile privind perioada in care si tatal poate beneficia de concediu de crestere copil, va rog sa imi spuneti care este data la care salariata trebuie sa se intoarca in activitate.
Intrebare: Pentru o salariata care a beneficiat de concediu pentru crestere copil, perioada de suspendare a CIM in acesta situatie constituie vechime in munca pentru acordarea sporului de vechime? Stiu ca pentru pensie, perioada constituie stagiu de contizare si se ia in calcul dar pentru acordarea sporului de vechime cum se trateaza.
Intrebare: Angajata cu CIM suspendat pentru ingrijire copil (CCC), pe 27.10.2024 copilul implineste varsta de doi ani, amgajata doreste incetarea activitatii, cu ce data este corecta incetarea CIM-lui cu 28.10.2024? Stiu ca trebuie facuta incetare suspendare si pe urma incetare activitate, data de 27.10. Cand e nascut copilul, este considerata zi de CCC.