Revisal. Incetare CIM durata determinata in perioada de CCC

Raspuns: Potrivit art. 4 alin. (1) lit. d) din HG 500/2011 completarea respectiv, inregistrarea in registru a elementelor prevazute la art. 3 alin. (2) si transmiterea registrului in cazul incetarii contractului individual de munca (art. 3 alin. (2) lit. i) din HG 500/2011) se inregistreaza in registru la data incetarii contractului individual de munca, la data luarii la cunostinta a evenimentului ce a determinat, in conditiile legii, incetarea contractului individual de munca.
Incetarea contractului individual de munca in cazul contractului incheiat pe durata determinata se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor si se transmite la data incetarii duratei acestuia, respectiv la data expirarii duratei 31 martie 2017.
Contractul de munca este incheiat pe durata determinata acesta inceteaza la data expirarii duratei pentru care a fost incheiat.
Cu alte cuvinte, expirarea termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata reprezinta o situatie in care contractul individual de munca (CIM) existent inceteaza de drept.
Incetarea de drept a contractului individual nu este determinata de o manifestare de vointa a partilor in sensul finalizarii raportului de munca, ci are loc ca urmare a intervenirii unei situatii de fapt prevazute de lege care nu mai permite continuarea raportului de munca, independent de vointa angajatului sau a angajatorului.
Asadar, contractul individual de munca al salariatei angajata in baza unui CIM cu durata determinata inceteaza de drept la data expirarii termenului CIM.
Temeiul legal al incetarii contractului individual de munca incheiat pe durata determinata este art. 56 alin. (1) lit. i) din Codul muncii.
Astfel, potrivit art. 56 alin. (1) lit. i) din Codul muncii, contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata.
Atat inscrierea in registru a incetarii CIM, cat si transmiterea registrului catre inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala isi are sediul angajatorul se realizeaza la data incetarii CIM chiar daca salariata se afla in concediu crestere copil.
Potrivit art. 49 din Codul muncii, suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti.
Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului individual de munca intervine o cauza de incetare de drept, cauza de incetare de drept prevaleaza.
In cazul suspendarii CIM se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care CIM inceteaza de drept.
Prin urmare, pe durata suspendarii CIM pentru crestere copil se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care CIM inceteaza de drept.
Ori, in speta, CIM inceteaza de drept la data de 30 martie 2017 moment in care se constatat incetarea CIM de drept si se transmite registrul gneral de evidenta a salariatilor la ITM.
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!