Sisteme de pensii neintegrate sistemului public
Astfel, persoanele fizice care realizeaza venituri de natura profesionala cu caracter repetitiv, care sunt cazurile cele mai frecvent intalnite, indiferent daca realizeaza si venituri de natura salariala, vor datora contributiile individuale de asigurari sociale, de asigurari sociale de sanatate si de asigurari de somaj si pentru aceste venituri de natura profesionala.
In acest sens, sunt aplicabile prevederile art. 3 alin. (1) si (2) coroborate cu cele ale art. 6 alin. (1) lit. a) din Hotararea Guvernului nr. 791/2010 potrivit carora, indiferent daca persoana fizica mai realizeaza si alte venituri de natura salariala, va datora contributiile individuale pentru veniturile de natura profesionala realizate cu caracter repetitiv.
Declaratiile de asigurare se depun, pana la data de 25 a lunii pentru luna anterioara in care s-au realizat veniturile de natura profesionala, la casa teritoriala de pensii si la agentia pentru ocuparea fortei de munca teritoriale.
Cotele individuale aplicabile sunt 10,5% pentru CAS si 0,5% pentru CBAS. Baza de calcul a contributiilor pentru asigurarile sociale si pentru asigurarile pentru somaj o constituie venitul net lunar realizat, dar nu mai mult de echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie pentru veniturile de natura profesionale realizate cu caracter repetitiv.
In ceea ce priveste contributia la asigurarile sociale de sanatate datorata pentru veniturile de natura profesionala, Hotararea Guvernului nr. 791/2010 face trimitere la modalitatea de declarare si plata reglementata prin Legea nr. 95/2006 si prin OPCNASS nr. 617/2007.
Cota contributiei individuale este de 5,5% aplicata la cuantumul net al veniturilor de natura profesionala realizate lunar, determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, care este limitat la echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie si nu poate fi mai mic decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.
In temeiul art. 2 din Hotararea Guvernului nr. 791/2010, persoanele asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, nu intra sub incidenta prevederilor art. III din OUG nr. 58/2010, neavand obligatia de a declara si plati contributiile individuale de asigurari sociale, de asigurari sociale de sanatate si de asigurari pentru somaj care decurg din prevederile acestei ordonante.
Intra in categoria sistemelor de pensii neintegrate sistemului public urmatoarele sisteme de asigurari reglementate de:
* Legea nr. 179/2004 privind pensiile de stat si alte drepturi de asigurari sociale ale politistilor, cu modificarile si completarile ulterioare;
* Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, republicata;
* Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 221/2000 privind pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor.
Asadar, singura categorie de persoane care realizeaza venituri profesionale carora nu le sunt aplicabile prevederile art. III din OUG nr. 58/2010, fiind asigurate in alt sistem neintegrat sistemului public de pensii, este cea a avocatilor.
Prin urmare, orice alta persoana fizica ce realizeaza venituri de natura profesionala va fi considerata asigurata obligatoriu, prin efectul legii, in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, in sistemul asigurarilor pentru somaj, precum si in sistemul de asigurari sociale de sanatate si va beneficia de prestatiile prevazute de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, de indemnizatie de somaj in conditiile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si de asigurare sociala de sanatate in conditiile Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare.
Ramane ca viitoarele modificari ale actelor normative mentionate mai sus sa stabileasca si detaliile procedurale privind accesul acestor asigurati la prestatiile pentru care cotizeaza.
In aceste conditii, incheierea unui contract de asigurare de pensie privata nu va scuti persoana fizica ce realizeaza venituri profesionale de la plata contributiilor individuale obligatorii ce-i revin potrivit OUG nr. 58/2010 astfel cum este aplicata de Hotararea Guvernului nr. 791/2010.
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!