In temeiul prevederilor art. 47 alin. (16), ale art. 54 si ale art. 342 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale art. 11 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare,
tinand cont de dispozitiile art. 46 alin. (4) si ale art. 69 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare,
luand in considerare necesitatea automatizarii mecanismului de infiintare si ridicare a popririlor bancare de catre organele de executare silita din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in limita sumelor inscrise in actele de executare silita, astfel incat disponibilitatile banesti existente in conturile contribuabililor sa nu fie afectate peste limita sumelor inscrise in adresa de infiintare a popririi bancare si sa nu se produca sincope in activitatea desfasurata de acestia, iar ridicarea masurilor de executare silita prin poprire bancara sa se realizeze cu operativitate,
avand in vedere avizul Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei comunicat prin Adresa nr. 60 din 27.01.2023 si avizul Ministerului Finantelor comunicat prin Adresa nr. 738.568 din 18.04.2023,
presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin:
Art. I. - Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 878/2022 privind stabilirea mijloacelor electronice de transmitere la distanta a actelor de executare si a procedurii de comunicare a acestora, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 466 din 10 mai 2022, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 4, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Institutiile de credit impreuna cu A.N.A.F. realizeaza reconcilierea informatiilor existente in bazele de date proprii cu privire la masurile de executare silita prin poprire asupra disponibilitatilor banesti infiintate inainte de data intrarii in vigoare a prezentului ordin, inclusiv in ceea ce priveste actualizarea sumelor ramase de recuperat din acestea la data concilierii, in baza unui calendar stabilit cu institutiile de credit."
2. Articolul 12 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 12. - Protocolul de colaborare privind implementarea sistemului de instituire electronica a popririi asupra conturilor bancare, incheiat intre A.N.A.F., Asociatia Romana a Bancilor si institutiile de credit, in temeiul prevederilor Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.665/2020 privind stabilirea mijloacelor electronice de transmitere la distanta a actelor de executare si a procedurii de comunicare a acestora, cu modificarile si completarile ulterioare, ramane in vigoare pana la incheierea unui nou protocol de colaborare."
3. La anexa nr. 1, dupa punctul 4.2 se introduce un nou punct, punctul 4.21, cu urmatorul cuprins:
"4.21. Pe perioada suspendarii popririi, Trezoreria Operativa Centrala nu valideaza viramentul efectuat de institutia de credit, daca in aplicatia e-Popriri se constata ca suspendarea popririi a fost incarcata pe platforma e-Popriri."
4. La anexa nr. 1, punctul 5.3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"5.3. In cazul suspendarii executarii silite, sumele existente la momentul comunicarii adresei prevazute la pct. 5.2 raman indisponibilizate in conturile deschise la institutiile de credit. Pana la momentul la care institutiile de credit transmit informatiile privind suma disponibila de plata, debitorul poate dispune de sumele indisponibilizate conform prevederilor art. 233 alin. (5) din Codul de procedura fiscala, institutia de credit urmand sa le vireze in conturile de disponibil/venituri aferente obligatiilor fiscale datorate."
5. La anexa nr. 1, punctul 6.3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"6.3. Dupa actualizarea sumelor efectuata conform pct. 4.6 si 6.2, se transmite adresa pentru instiintarea institutiilor de credit privind sumele ramase de recuperat, ca urmare a stingerilor efectuate, din popririle infiintate prin mijloace electronice de transmitere la distanta, institutiilor de credit carora li s-au comunicat adresele de infiintare a popririi. Prevederile pct. 2.3-2.5 se aplica in mod corespunzator. Prin exceptie de la prevederile pct. 2.5, institutia de credit nu transmite mesajul privind motivul neinfiintarii, acesta urmand sa se actualizeze automat, saptamanal, de sistemul informatic e-Popriri prin preluarea informatiilor existente in bazele de date detinute sau la care are acces Agentia Nationala de Administrare Fiscala."
6. La anexa nr. 1, punctul 8.4 se abroga.
7. Anexa nr. 2 se abroga.
Art. II. - Dispozitiile art. I pct. 1, 2 si 5-7 intra in vigoare la 1 octombrie 2023.
Art. III. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala,
Lucian-Ovidiu Heius