valabil la 06 Apr 2025
Timp inegal. Act aditional la CIM.Inregistrare inegal in Revisal. Concediu de odihna. Tichete de masa. Sarbatori legale
INTREBARE Vin in atentia dvs cu solicitarea de informatii privind propunerea catre angajatii firmei a modificarii programului de lucru de luni pana joi la 10 ore/zi, timp de 4 zile/saptamana. As vrea sa stiu cum se poate implementa in cadul firmei noastre saptamana de lucru de 4 zile, mai precis program de lucru de luni-joi 10 ore/zi? Cum impacteaza concediile de odihna, medicale, zile libere platite pentru evenimente in familie, alte tipuri de absente? Intrebarile pe care as vrea sa le adresez catre dvs ar fi urmatoarele: 1. Ce presupune o modificare a programului de lucru? 90-95 % dintre angajatii firmei au CIM incheiate la program de 8h/zi de luni pana vineri. Trebuie facute modificari la contractul de munca, modificari in Revisal prin act aditional? 2.Cum se calculeaza concediul de odihna? Codul Muncii defineste concediul de odihna in zi lucratoare, in practica ITM-ul ia in calcul convertirea zilei de CO la 8h? 3. In caz de CO si CM se pot compensa? Legea permite acest lucru? Cat timp s-ar decala compensarea lor? 4. Nr de zile de concediu odihna ramane acelasi, calculate in functie de vechimea in munca? 5.Cum se calculeaza indemnizatia pentru concediul medical? 6. In cazul orelor suplimentare , cum se poate stabili modul de compensare a lor in cazul in care se efectueaza? 7.In cazul in care un angajat isi ia o zi de CFS (concediu fara salar), care este de 8h/zi, trebuie sa recupereze diferenta? 8.Tichetele de masa la program de 4 zile/ saptamana cum vor fi acordate? 9.In cazul sarbatorilor legale in care angajatii au repaus, angajatii sunt obligati sa lucreze suplimentar sau sa recupereze cele 2 ore lipsa? Daca luam in calcul doar 8 ore pentru zilele de sarbatoare legala si cerem angajatilor sa recupereze 2 ore, acest lucru ar putea fi considerat o incalcare a drepturilor lor conform Codului muncii? 10. Cum se procedeaza in cazul altor tipuri de absente: CFS, Nemotivat, donare de sange, medicale din alte cauze (o perioada mai lunga de 90 de zile calendaristice de exemplu), evenimente in familie (decese, nasteri), invoiri motivate? 11. Din punct de vedere al SSM-ului ce presupune acesta modificare de program de lucru? 12. In situatia in care angajatul isi ia invoire sau nu poate sta 10h zilnic, cum se poate proceda? Cum se pot implementa astfel de situatii sau care sunt solutiil? Legislatia in vigoare din Romania prevede o astfel de modificare?
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Creeaza un CONT de TESTARE GRATUITA pentru a avea acces la toate raspunsurile din PortalCodulMuncii.ro, completand formularul de mai jos. (Poti vedea exemple de raspunsuri cu un
Clic aici)
Informatii la zi oferite de expertii PortalCodulMuncii.ro -
cel mai cunoscut site de consultanta in legislatia muncii din Romania
Vrei sa ai acces instant la TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?
Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT pentru 48 de ore!
- Ai la dispozitie o Baza de Date cu peste 68.000 de intrebari si raspunsuri
- Gasesti Legislatie la zi + Sfaturile specialistilor in Codul Muncii si HR
Completeaza formularul de mai jos si TESTEAZA GRATUIT! Beneficiaza de oferta noastra speciala!
Atentie la data valabilitatii intrebarii!
Raspunsul oferit este in concordanta cu legislatia in vigoare la data de 06 apr 2025.
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de clienti folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulMuncii.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portalcodulmuncii.ro si primesti cadou Raportul special "3 modele Editabile de Fise de Post si Evaluare"!
Intrebari similare din categoria Timpul de munca
Intrebare: Va rog sa ma sprijiniti cu o schema asupra modului corect de pontare, plata, recuperare si/sau timp liber obligatoriu, a orelor lucrate intr-o luna, in cazul: - orelor suplimentare efectuate in zilele de Luni pana Vineri - orelor lucrate in zilele de sambata si duminica - orelor lucrate de noapte.
Intrebare: Salariat cu program inegal, in februarie zile lucrate 19, o zi libera pentru donare de sange. In cele 19 zile lucrate a efectuat 161 de ore. Intrebarea mea este referitoare la faptul ca salariatul lucrand efectiv doar 19 zile si acumuland 161 de ore, o sa-l pontam cu 8 ore suplimentare sau doar cu 1 ora, tinand cont de faptul ca norma lunii este de 160 de ore.
Intrebare: Este legala constituirea unui depozit de timp de 96 de ore intr-un an calendaristic creat pentru perioadele cand nu este foarte mult de lucru, iar angajatii isi pot lua liber din orele lucrate suplimentar in perioada de sezon? Definire depozit de timp: reprezinta orele suplimentare acumulate in cursul lunii, neplatite sub forma salariala dar accesibile angajatilor in vederea utilizarii acestor ...
Intrebare: Exista posibilitatea ca angajatorul sa compenseze timpul suplimentar de munca in luna in care a fost efectuat? Avand in vedere prevederile legislative: Art. 122. (1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. (2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste ...
Intrebare: In situatia in care se doreste reducerea programului de munca de la 5 la 4 zile pe saptamana, care sunt etapele care trebuie urmate? Sunt necesare acte aditionale pentru fiecare persoana sau poate fi o decizie care se aplica tuturor? Iar daca sunt persoane care nu semneaza actul aditional, masurile de reducere se aplica si in cazul lor?
Intrebare: Va rugam sa ne transmiteti, daca aveti, o procedura de invoire aplicabila salariatilor. Invoirile presupun recuperarea timpului? Ar fi utila o cerere de invoire pe care salariatul sa o solicite si angajatorul sa o aprobe? Putem adauga in continutul Regulamentului Intern aceste prevederi?